Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.
Naald

Waar zijn fillers van gemaakt?

24-11-2021

Hyaluronzuur. Ja. We weten dat de meeste fillers daarvan gemaakt zijn.   

Natuurlijk zijn niet alle fillers gemaakt op basis van hyaluronzuur. Iedere filler heeft een eigen, unieke samenstelling. Jouw filler bevat naast een basisstof ook andere ingrediënten bijvoorbeeld  steriel water, lidocaïne, glycine… Na het lezen van deze blog weet je exact waar je filler van gemaakt is. Of deze veilig is. En voor wie geïnteresseerd is: zelfs waar deze vandaan komt. 

Want waar wordt hyaluronzuur precies van gemaakt? Hanenkammen? Lees hieronder de verrassende antwoorden. 

 

The Big 3: Hyaluronzuur, Hydroxylapatiet of Polymelkzuur

Het bekendste, en nog altijd meest gebruikte ingrediënt van fillers, is inderdaad Hyaluronzuur (bekend van o.a. Restylane).

Op nummer twee en drie staan Polymelkzuur (bekend van o.a. Scupltra) en Hydroxylapatiet (bekend van Radiesse). Deze 3 stoffen staan in Nederland eenzaam aan de top als het gaat om basisstof voor fillers.

Niet vreemd. Deze 3 staan bekend om hun veiligheid en uitstekende resultaten die ze al decennialang waar maken. 


Hieronder een kort overzicht: waar zijn deze 3 fillersoorten ze nu precies van gemaakt, de voordelen, de nadelen en waar deze fillers het beste presteren.

 

uitleg stoffen in fillers


Hanenkammen en dierlijke oorsprong. 

De eerste hyaluronzuren voor huidfillers werden vaak uit hanenkammen geoogst. Hanenkammen bevatten namelijk enorme hoeveelheden hyaluronzuur. Deze fillers hebben een iets hogere kans op een allergische reactie dan niet-dierlijk hyaluronzuur. Deze laatste duiden fabrikanten vaak aan als ‘nieuwe generatie hyaluronzuur’.  

Is een filler zonder dierlijke oorsprong voor jou een must? Één van de fillers die 100% veganistisch en natuurlijk is, is Algeness. Deze filler gemaakt van… rode algen! Vul onder meer je lippen, marionetlijnen en traangoten op een (plant)aardige manier. Klik hier om alles te lezen over Algeness.  

 

Overige ingrediënten en overige fillersoorten.


Wat zit er nou nog meer in zo’n filler?

Meestal niet zoveel. Goedgekeurde en veilige fillers bevatten geen lijst met ‘bijzondere E-nummers’ maar meestal één of meerdere van de volgende ingrediënten: 

Steriel water: een veilige vulstof voor de filler waarmee de gel wordt gevormd.
Lidocaïne: een verdovende stof. Een ‘base’, ofwel een tegenhanger van zuur die pijn vermindert.
Mannitol: een natuurlijk antioxidant dat blauwe plekken tegengaat.
Glycine: een aminozuur dat voorkomt in eiwitten. Meestal gebruikt in CaHA-fillers zoals Radiesse. 


In Nederland zijn er er nog een aantal fillers voor de huid toegestaan:


Eigen vet, gezuiverd.
Ook bekend als de behandeling lipofilling.
Voordeel: Compatibel met het eigen weefsel. Extra volume. Langdurig resultaat bij een succesvolle behandeling.
Nadeel: Kans op asymmetrie, overcorrectie, hyperpigmentatie. geoogste vetcellen kunnen afsterven waardoor de behandeling herhaald moet worden. 

Dierlijk collageen.
Voordeel: Tijdelijk extra volume.
Nadeel: Grotere kans op allergische reacties.

Menselijk collageen (uit kadavers).
Voordeel: Tijdelijk extra volume en een betere compatibiliteit dan die van dierlijk collageen.
Nadeel: Prijzig en een minder langdurig resultaat dan de meeste fillers.

 

Hoe zit het met ons eigen collageen? De meest natuurlijk filler?
Collageen is één van de belangrijkste oorzaken hoe jong of hoe verouderd je huid eruit ziet. Een mooie filler met veel voordelen. Gelukkig zijn er in de laatste jaren manieren gevonden eigen collageen op zeer veilige wijze te stimuleren. Revolutionair is het
Plexr Omnia-systeem. Dit medisch apparaat geeft je gezicht vorm, puur op basis van je eigen collageen.  

De Fotona4D-laser en het Plexr Omnia-systeem simuleren op veilige wijze je eigen collageen. Klik hier om alle mogelijkheden te bekijken.

Verboden en… verkrijgbaar.

Het gebeurt regelmatig en is, letterlijk, levensgevaarlijk: mensen injecteren zichzelf regelmatig met fillers die ze online bestellen. Fillers zijn prijzig en via een omweg, of op de zwarte markt, laat men zich verleiden tot een aankoop. 

Harvard University beschrijft deze realiteit in een publicatie van 2020*: 

Zelfinjecteerders melden steeds vaker wat er mis kan gaan. Meldingen gaan over infecties, ernstige zwellingen en afsterfte van huidcellen. Onderzoek naar ingrediënten van online verkrijgbare fillers zijn schokkend. Vaak bevatten deze ‘fillers’ niet-steriele stoffen, waaronder haargel! 

 

Zelfs als je een veilige filler bemachtigt, kan er van alles misgaan.

Een onjuiste injectietechniek leidt meestal tot ernstige complicaties. Probeer je bijvoorbeeld zelfstandig je voorhoofd te vullen en raak je de verkeerde ader, dan kan dit resulteren in permanente blindheid. 

Over verboden ingrediënten gesproken: in Nederland zijn permanente fillers verboden en haast taboe. Buiten Nederland zijn een hoop permanente fillers nog volkomen legaal. Er zijn helaas nog steeds mensen die zich in het buitenland laten verleiden. Niet door permanente fillers, maar door de nieuwe term waaronder ze verkocht worden: ‘semi-permanente fillers’.

We zetten de hoofdbestanddelen van deze (semi) permanente fillers daarom toch voor je op een rij. Zij zijn namelijk vaak de oorzaak van de meeste ellende: misvormingen, bulten en infecties.

 

Polymethylmethacrylate (PMMA).
Gemaakt van collageen en een polymeer dat behoort tot de acrylderivaten. Acryl is de stof waar men plexiglas van maakt. PMMA is nog altid goedgekeurd door de FDA als huidfiller. Wel onder bepaalde omstandigheden. Ze worden hierdoor nog steeds aanbevolen in het buitenland.

Polyalkylimide.
Een polymeer dat behoort tot de acrylderivaten, vergelijkbaar PPMA. Momenteel niet goedgekeurd door de FDA. Wordt desondanks buiten Nederland nog altijd gebruikt als filler. 

 
Veel ingrediënten. Veel keus dus. Wij stellen het simpel: kies gewoon voor de beste bestanddelen. Hieronder een heel korte samenvatting daarvan:  

 

Alleen het beste is goed genoeg.

Twee vuistregels om de beste keuze te maken:

  1. Voor direct resultaat, kies je het beste voor fillers op basis Hyaluronzuur en Hydroxylapatiet.
  2. Voor langdurig resultaat en huidverbetering kies je het beste voor collageenstimulatie met Polymelkzuur of je eigen collageen. Dan zit je altijd goed.

Twijfel je of ben je benieuwd naar wat er precies in je filler zit? Schroom nooit dit te vragen aan je cosmetisch arts. Hij of zij zou altijd in staat moeten zijn je de verpakking van je filler te laten zien op verzoek. Zonder mokken.

En alsjeblieft: koop je fillers nooit online.


*Bron: gevaren van online verkrijgbare fillers: https://www.health.harvard.edu/blog/dermal-fillers-the-good-the-bad-and-the-dangerous-201907152561

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen