Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

Basisinformatie

Wat zijn verticale liplijntjes ?

Problemen met de verticale liplijntjes kenmerken zich door:

 • Dunne rimpels rond de mond

In eerste instantie zijn deze liplijntjes te zien als de lip zich tuit maar na verloop van tijd zijn ze ook te zien wanneer je jouw gezicht ontspant.

Je kunt een behandeling overwegen als je het vervelend vindt dat je verticale liplijntjes zichtbaar zijn en jij je hierdoor belemmerd voelt. Zo kan het zijn dat:

 • Jij je er enorm aan stoort dat je lipstick in de lijntjes komt
 • Jij je door jouw verticale liplijntjes soms ontzettend oud voelt

Wat zijn de mogelijkheden bij verticale liplijntjes?

De verticale liplijntjes kunnen goed behandeld worden. Wij gebruiken in onze praktijk de volgende middelen voor de verticale liplijntjes:

Wat kun je verwachten na een behandeling van de verticale liplijntjes?

De verticale liplijntjes zullen duidelijk verminderen. Het resultaat zal bij botox rond 3-6 maanden aanhouden, bij fillers rond de 9-12 maanden en bij Plexr tussen de 12 en 36 maanden.

Welke kenmerken kennen de verticale liplijntjes?

De verticale liplijntjes worden ook wel eens rokerslijntjes genoemd. Ze kenmerken zich door:

 • Dunne rimpels rond de mond

Het wordt veroorzaakt door:

 • De ouder wordende huid,
 • De voortdurende beweging van de mond
 • Het lipvolume wat minder wordt.

Verticale liplijntjes kunnen je een wat verouderd uiterlijk geven. Ook kan het hinderlijk zijn bij het aanbrengen van lippenstift. De lippenstift gaat dan in de fijne lijntjes zitten. Verticale liplijntjes kunnen daarom als storend worden ervaren.

Aanwijzer verticale liplijntjes

Waar let de arts op?

Om tot een goede keuze van behandeling te komen neemt de arts verschillende aspecten mee:

 • De aanwezigheid van permanente fillers in het behandelgebied.
 • De ernst van de verticale liplijnen
 • De dikte van de huid
 • De vorm en het volume van de lippen
 • Gevoeligheid van de huid (overgevoeligheid en allergische reacties)
 • Je leeftijd
 • Je Huidskleur
 • Jouw wensen en verwachtingen

Aanwijzer verticale liplijntjes

Waarom is het relevant?

Al de bovenstaande aspecten zijn belangrijk om uit de verschillende mogelijkheden een passende behandeling voor jou te kiezen.

Bijvoorbeeld: Bij licht aanwezige liplijntjes kan het beter zijn om voor een behandeling met Plexr te kiezen en bij en patiënt met dunne lippen kan gekozen worden om de lippen mee te behandelen.

We hebben verschillende mogelijkheden om de verticale liplijntjes te behandelen:

Belotero bij verticale liplijntjes:

Belotero is een perfecte filler op basis van hyaluronzuur die heel goed gebruikt kan worden om de verticale liplijntjes te behandelen. De filler geeft een direct resultaat. Het effect houdt een klein jaar aan. De filler is doordat hij dun en vloeibaar is en daardoor heel oppervlakkig ingespoten kan worden uiterst geschikt voor deze indicatie. De rimpels zullen duidelijk verminderd zijn maar zullen niet geheel verdwijnen.

Voordeel: Uitstekende resultaten met minimale downtime.
Nadeel: De liplijntjes gaan niet helemaal weg.

Botox bij verticale liplijntjes:

Verticale liplijntjes zijn opvallend goed te behandelen met een botuline toxine zoals Azallure of Bocouture. Toch zijn deze middelen niet direct de eerste keuze door de kans op (tijdelijke) functionele stoornissen in het mondgebied bij onjuist injecteren. Deze middelen zorgen ervoor dat de spieren zich ontspannen. Als spieren niet kunnen samentrekken, wordt de huid gladder en minder gerimpeld. Resultaten houden ongeveer 3 tot 4 maanden aan. Het is belangrijk om de behandeling met enige regelmaat te herhalen om het resultaat te behouden.

Voordeel: Zeer effectief bij verticale liplijntjes
Nadeel Relatief korte duur van resultaat van de behandeling, kans op tijdelijke spraakstoornis doordat botox effect heeft op de spieren.

De filler Juvéderm Volbella bij verticale liplijntjes:

Juvéderm Volbella kan goed beruikt worden om verticale liplijntjes te behandelen.De filler verspreidt zich goed, waardoor het een natuurlijk effect geeft. De filler is zacht van structuur en trekt weinig vocht aan. De filler kan bij problemen opgelost worden en is weer zacht en comfortabel inspuitbaar. Juvéderm Volbella is een A-merk filler wat een jaar aanhoudt. Voor diepe verticale liplijntjes is de Juvéderm Volbella minder geschikt.

Voordeel: Direct effect, verspreidt zich goed waardoor het een natuurlijk effect geeft.
Nadeel: Voor diepe verticale liplijntjes is Juvéderm Volbella minder geschikt.

Plexr Soft Surgery bij verticale liplijntjes:

Plexr is een goede behandeloptie waar geen mes of naald aan te pas komt. Door kleine aanrakingen trekken de huidvezels samen waardoor rimpels goed strak getrokken worden. Deze optie is prijziger dan fillers maar het resultaat houdt daarentegen wel een stuk langer aan. Soms zijn er wel meerdere behandelingen nodig.

Voordeel: Verticale liplijntjes kunnen bijna geheel verdwijnen. Het resultaat houdt langer aan dan bij andere behandelingen.
Nadeel: Hersteltijd is aanmerkelijk langer. Voor diepere rimpels minder geschikt.

Hoe gaat de behandeling van verticale liplijntjes in zijn werk?

Na binnenkomst en ontvangst gaat onze arts met jou het gesprek aan over wat je wensen zijn en welke behandeling het meest geschikt is. Meestal is een behandeling direct mogelijk (met uitzondering van Plexr). De meeste behandelingen duren inclusief het consult ongeveer een half uur.

Na de behandeling maakt de arts en/of de praktijkassistent de huid schoon en kunnen de blauwe plekken eventueel gecamoufleerd worden met een steriele, helende camouflagecrème. Wij geven ook advies over hoe je het effect van de behandeling het beste kan behouden.

Welk resultaat kan ik verwachten na een behandeling van verticale liplijntjes?

De behandeling van de verticale liplijntjes is over het algemeen succesvol bij een realistisch verwachtingspatroon. Het resultaat houdt ongeveer 12 maanden aan bij gebruik van fillers. Bij Plexr houdt het resultaat 36 maanden tot permanent aan en bij Botox (Azzalure of Bocouture) blijft het resultaat tussen de drie en zes maanden behouden.

Welke bijwerkingen kan ik verwachten?

De bijwerkingen zoals roodheid en/of zwelling verdwijnen in de meeste gevallen binnen 24 tot 48 uur. Er is altijd kans op een blauwe plek bij een injectie, maar deze verdwijnt meestal binnen twee weken.

Bij de Plexr-behandeling moet men rekening houden met flinke zwelling voor 2 of 3 dagen, korstjes voor 7 of 8 dagen en roodheid voor 3 tot 12 weken.

Bobbeltjes of onregelmatigheden kunnen optreden maar zijn zeldzaam en verdwijnen meestal vanzelf. Mocht je hier toch twijfels over hebben dan kun je altijd een afspraak maken voor een tussentijdse controle.

Bij een behandeling met Plexr is er kans op hyperpigmentatie die zonder verdere behandeling binnen 6 tot 9 maanden vanzelf verdwijnt. Deze hyperpigmentatie kan met een speciale crème (tretinoïne/hydrochinon) binnen 3 tot 8 weken succesvol behandeld worden.

Om je een beeld te geven van resultaten die mogelijk zijn, vind je hieronder een aantal voor en na foto’s.

voor en na foto van de verticale liplijntjes en wangen met Radiesse filler

Verticale liplijntjes met Plexr3

Let op: Foto’s geven een beeld van de werkelijkheid, maar resultaten kunnen per persoon verschillen. Elk gezicht en lichaam is uniek en vraagt om een persoonlijke benadering. Een consult met de behandelend arts of plastisch chirurg is dus altijd noodzakelijk.

Welke voorbereiding kan ik treffen voor de behandeling van verticale liplijntjes?

Blauwe plekken zijn gedeeltelijk te voorkomen door voorafgaand aan de behandeling Arnicadruppels of -tabletten te slikken. Deze zijn bij de drogist te verkrijgen

Als je nerveus bent is het belangrijk om daar open en eerlijk met de arts over te praten. Hij kan je dan beter door de behandeling heen loodsen. Ben je erg nerveus? Neem dan van te voren even contact op met de praktijk.

Indien gewenst krijg je een coolpack van ons mee tegen de zwelling.

Bij bepaalde behandelingen (Plexr en peelings) is het raadzaam om bij een gekleurde huid een voorbehandeling te doen met een tretinoïne/hydrochinoncrème.

Waarmee moet ik rekening houden na de behandeling van verticale liplijntjes?

Het is raadzaam om de eerste 6 tot 8 uur na de behandeling geen make-up of crèmes gebruiken om infecties tegen te gaan. Vind je het toch fijn om direct na de behandeling jezelf te camoufleren? Wij verkopen ook een steriele camouflagecrème met arnica die verzorgend is, zwellingen tegengaat en volledig steriel is.

De eerste 24 uur na de behandeling is het verstandig om geen sauna te bezoeken, infrarood behandelingen te ondergaan, te sporten of overmatig alcohol te drinken.

Bij een Plexr-behandeling kan het raadzaam zijn om iemand anders te laten rijden omdat soms de ogen erg gezwollen zijn. Vergeet ook niet vooraf aan een Plexr-behandeling je lenzen uit te doen en een (zonne-)bril mee te nemen. Zorg ook voor goede zonbescherming en beschermende crèmes. Wij geven je uiteraard uitgebreide informatie voorafgaand aan de behandeling hoe je dit precies moet doen.

Bij pijn of ongemak na de behandeling kun je een pijnstiller (zoals paracetamol) innemen.

Wat voor praktische zaken moet ik nog meer weten?

Onze locaties zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer en er is voldoende parkeergelegenheid.

De locaties zijn discreet gelegen waardoor jouw privacy gegarandeerd is. Zorg dat je ons telefoonnummer bij de hand hebt zodat je ons bij problemen makkelijk kan bereiken.

Al onze locaties met uitzondering van Veldhoven zijn rolstoeltoegankelijk.

Je kan bij ons betalen per pin en contant. Het is niet mogelijk om met creditcard te betalen. Wij werken samen met een speciaal kredietbureau als jij jouw behandeling in termijnen wilt betalen.

Voor medische hulp na jouw behandeling zijn wij op 085-4013678, 24 uur per dag bereikbaar.

Een consult met onze artsen is gratis en vrijblijvend.

We hebben zorg besteed om deze tekst voor jou te kunnen schrijven. Deze tekst is geen vervanging voor een medisch consult die bij ons gratis en vrijblijvend is.

Heb je nog vragen of zijn er zaken onduidelijk dan kan je deze natuurlijk altijd stellen.

Als bron hebben wij de medische kennis van onze arts(en) gebruikt.

Laatste revisie datum: 23-05-2019 door arts J. Claassen. Volgende revisie datum: 23-05-2020.

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen