Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

Basisinformatie

Wat is hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie ontstaat bij overproductie van melanine op bepaalde plaatsen op de huid wat leidt tot vlakke, donkere plekken op de huid die lichtbruin tot zwart van kleur zijn en in grootte en vorm kunnen variëren.

De meest voorkomende vormen zijn:

 • Ouderdomsvlekken
 • Melasma of chloasma (zwangerschapsmasker)
 • Hyperpigmentatie na een ontsteking

Je kunt een behandeling overwegen als je dit vervelend vindt en je door de hyperpigmentatie belemmerd voelt doordat bijvoorbeeld:

 • Je echt niet zonder make-up de deur uit gaat
 • Jij je enorm onzeker voelt

Wat zijn de mogelijkheden van een behandeling aan hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie kan goed behandeld worden. Wij gebruiken in onze praktijk de volgende middelen voor hyperpigmentatie:

Wat kun je verwachten na een behandeling van hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie zal duidelijk verminderen. Het resultaat zal afhankelijk van de behandeling die je kiest tussen de 12 tot 18 maanden zijn.

Welke kenmerken kent hyperpigmentatie?

De pigmentvlekken van hyperpigmentatie komt in verschillende vormen voor, maar zijn meestal donkergekleurde vlekjes op de huid soms met een scherpe begrenzing rondom de vlekjes, of juist vager en in elkaar overlopend. Hyperpigmentatie treedt vaak op als symptoom van een andere huidaandoening, zonlicht of door normale huidveroudering. Een aantal mogelijke oorzaken op een rij:

 • Blootstelling aan de zon/huidveroudering
 • Hormonale invloeden (de pil, zwangerschapsmasker)
 • Medicijnen en cosmetica
 • Postinflammatoire reactie (reactie op een ontsteking)
 • Gevolgen van een ziekte (auto-immuunziekten, vitamineafwijkingen) of een cosmetische behandeling

Aanwijzer hyperpigmentatie

Waar let de arts op bij hyperpigmentatie?

Om tot een goede keuze van behandeling te komen neemt de arts verschillende aspecten mee:

 • Mate, ernst en soort van hyperpigmentatie
 • Onderliggende ziekten die de hyperpigmentatie kunnen verklaren
 • Dikte van de huid en het huidtype
 • (Over)gevoeligheid van de huid
 • Je leeftijd
 • Huidskleur
 • Jouw wensen en verwachtingen
 • Tijd van het jaar

Waarom is het relevant?

Al de bovenstaande aspecten zijn belangrijk om uit de verschillende mogelijkheden een passende behandeling voor jou te kiezen.
Bijvoorbeeld: Een donkere huidskleur kan ervoor zorgen dat bepaalde peelings niet mogelijk zijn.
Bijvoorbeeld: Elke vorm van hyperpigmentatie heeft een andere benaderingswijze.

We hebben verschillende mogelijkheden om hyperpigmentatie te behandelen:

Tretinoïne/Hydrochinon crème bij hyperpigmentatie:

Tretinoïne/Hydrochinon crème bestaat uit vitamine-A achtige stofjes met een blekend bestanddeel. Als je deze middelen op je huid smeert verminderen ze naast hyperpigmentatie ook fijne lijntjes, bruine vlekjes en ruwheid van de huid. De behandeling kan de huid wat vatbaarder maken voor UV-stralen. Je moet minimaal 3 tot 8 weken smeren om de hyperpigmentatie te verbeteren.

Voordeel: Duidelijke vermindering van hyperpigmentatie in 3 tot 8 weken.
Nadeel: Irriterend voor de huid.

Epionce Melano Corrective System bij hyperpigmentatie:

Het Epionce Melano Corrective System werkt met huidproducten die het verstoorde pigmentatieproces aanpakken zonder de barrièrefunctie van de huid te beschadigen of ontstekingen in de huid te creëren. Epionce doet dit met huidproducten op basis van plantaardige ingrediënten.

Voordeel: Vermindering van hyperpigmentatie in 3 tot 8 weken, geen hydrochinon.
Nadeel: Voor sterke hyperpigmentatie kan het minder effectief zijn.

Peelings bij hyperpigmentatie:

Er zijn verschillende peelings die ervoor zorgen dat de bovenste huidlaag verwijderd wordt waardoor de pigmentkorrels die in huidcellen zitten, worden verwijderd. Een bijkomend voordeel: een chemische peeling pakt ook rimpels en oneffenheden aan. Peelings hebben een hersteltijd van minimaal 1 week afhankelijk van de diepte en sterkte van de peeling.

Voordeel: Zeer effectief tegen hyperpigmentatie, werkt ook tegen rimpels en oneffenheden.
Nadeel: De hersteltijd is ongeveer een week.

Plexr Soft Surgery bij hyperpigmentatie:

Plexr Soft Surgery kan ook gebruikt worden doordat het effectief de bovenste huidlaag verwijderd, zodat ook de pigmentkorels worden verwijderd. Het wordt door ons vaak ingezet voor lokate pigmentatievlekken. De hersteltijd van de plexr is een week en daarna heb je 3-12 weken last van lokale roodheid. Tijdens de hersteltijd moet je gebruik maken van een goede SPF en goede bescherming.

Voordeel: Effectief tegen lokale hyperpigmentatie.
Nadeel: Hersteltijd aanzienlijk langer, huidbescherming met o.a. SPF is nodig.

verwachtingfoto-alle indicaties

Hoe gaat de behandeling van hyperpigmentatie in zijn werk?

Na binnenkomst en ontvangst gaan onze artsen met jou het gesprek aan over wat je wensen zijn en welke behandeling het meest geschikt is. Meestal is een behandeling direct mogelijk. Bij een plexr behandeling kan het zijn dat je nog een keer terug moet komen. De meeste behandelingen duren met consult ongeveer een half uur.

Na de behandeling maakt de arts en/of de praktijkassistent de huid schoon en kan evt er ook wat camouflage van blauwe plekken geschieden met een speciale helende camouflagecrème. Indien gewenst kunnen we je ook een advies geven over hoe je het effect van de behandeling het beste kan behouden.

Welk resultaat kan ik verwachten na een behandeling van hyperpigmentatie?

Hyperpigmentate is goed te behandelen. Het zal duidelijk verminderen. Het resultaat zal afhankelijk van de behandeling 12 maanden tot blijvend behouden blijven. De behandeling is meestal succesvol en je ziet meestal na 3-8 weken een verbetering van de hyperpigmentatie. Desondanks verdwijnt hyperpigmentatie nooit helemaal.

Welke bijwerkingen kan ik verwachten?

Roodheid verdwijnt meestal binnen 6 tot 12 weken na het beginnen van de verschillende behandelingen. Bij peelings is het gebruikelijk dat er vervelling optreedt binnen een week na de behandeling.
Bij de plexr-behandeling moet men ook rekening houden met flinke zwelling (2 tot 3 dagen), korstjes voor 7-8 dagen en roodheid (ongeveer 3 tot 12 weken)

Bij sommige behandelingen zoals de plexr en bepaalde peelings is er door de behandelingen weer kans op hyperpigmentatie die zonder verdere behandeling binnen 7-8 maanden vanzelf verdwijnt. Het is zaak om peelings niet in de zomer te doen en voor goede bescherming tegen de zon zorg te dragen.

Om je een beeld te geven van resultaten die mogelijk zijn, vind je hieronder een aantal voor en na foto’s.

 

Voor en na hyperpigmentatie Melasma behandeling

Let op: Foto’s geven een beeld van de werkelijkheid, maar resultaten kunnen per persoon verschillen. Elk gezicht en lichaam is uniek en vraagt om een persoonlijke benadering. Een consult met de behandelend arts of plastisch chirurg is dus altijd noodzakelijk.

 

Welke voorbereiding kan ik treffen voor de behandeling van hyperpigmentatie?

Blauwe plekken zijn gedeeltelijk te voorkomen door voorafgaand aan de behandeling Arnicadruppels of -tabletten te slikken. Deze zijn bij de drogist te verkrijgen

Als je nerveus bent is het belangrijk om daar open en eerlijk met de arts over te praten. Hij kan je dan beter door de behandeling heen loodsen. Ben je erg nerveus? Neem dan van te voren even contact op met de praktijk.

Indien gewenst krijg je een coolpack van ons mee tegen de zwelling.

Bij bepaalde behandelingen (Plexr en peelings) is het raadzaam om bij een gekleurde huid een voorbehandeling te doen met een tretinoïne/hydrochinoncrème.

Waarmee moet ik rekening houden na de behandeling?

Het is raadzaam om de eerste 6 tot 8 uur na de behandeling geen make-up of crèmes gebruiken om infecties tegen te gaan. Vind je het toch fijn om direct na de behandeling jezelf te camoufleren? Wij verkopen ook een steriele camouflagecrème met arnica die verzorgend is, zwellingen tegengaat en volledig steriel is.

De eerste 24 uur na de behandeling is het verstandig om geen sauna te bezoeken, infrarood behandelingen te ondergaan, te sporten of overmatig alcohol te drinken.

Bij een Plexr-behandeling kan het raadzaam zijn om iemand anders te laten rijden omdat soms de ogen erg gezwollen zijn. Vergeet ook niet vooraf aan een Plexr-behandeling je lenzen uit te doen en een (zonne-)bril mee te nemen. Zorg ook voor goede zonbescherming en beschermende crèmes. Wij geven je uiteraard uitgebreide informatie voorafgaand aan de behandeling hoe je dit precies moet doen.

Bij pijn of ongemak na de behandeling kun je een pijnstiller (zoals paracetamol) innemen.

Wat voor praktische zaken moet ik nog meer weten?

Onze locaties zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer en er is voldoende parkeergelegenheid.

De locaties zijn discreet gelegen waardoor jouw privacy gegarandeerd is. Zorg dat je ons telefoonnummer bij de hand hebt zodat je ons bij problemen makkelijk kan bereiken.

Al onze locaties met uitzondering van Veldhoven zijn rolstoeltoegankelijk.

Je kan bij ons betalen per pin en contant. Het is niet mogelijk om met creditcard te betalen. Wij werken samen met een speciaal kredietbureau als jij jouw behandeling in termijnen wilt betalen.

Voor medische hulp na jouw behandeling zijn wij op 085-4013678, 24 uur per dag bereikbaar.

Een consult met onze artsen is gratis en vrijblijvend.

We hebben zorg besteed om deze tekst voor jou te kunnen schrijven. Deze tekst is geen vervanging voor een medisch consult die bij ons gratis en vrijblijvend is.

Heb je nog vragen of zijn er zaken onduidelijk dan kan je deze natuurlijk altijd stellen.

Als bron hebben wij de medische kennis van onze arts(en) gebruikt.

Laatste revisie datum: 09-05-2019 door arts J. Claassen. Volgende revisie datum: 09-05-2020.

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen