Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

Basisinformatie

Wat is de fronsrimpel?

De fronsrimpel kenmerkt zich door:

 • Verticale rimpels tussen de wenkbrauwen
 • Rimpels boven de neus

Je kunt een behandeling overwegen als je je door je rimpels belemmerd voelt omdat:

 • Mensen je vaak vragen of je boos bent
 • Je regelmatig in de spiegel kijkt en jezelf stoort

Wat zijn de mogelijkheden bij een fronsrimpel?

De fronsrimpel kan goed behandeld worden. Wij gebruiken in onze praktijk meestal de volgende middelen voor de fronsrimpel:

Wat kun je verwachten na een behandeling aan de fronsrimpel?

De fronsrimpels zullen duidelijk verminderen en het resultaat zal afhankelijk van de behandeling die je kiest tussen de 3 en 8 maanden zijn als je kiest voor botox en ongeveer een jaar als je kiest voor fillers. Bij Plexr zal het resultaat 36 maanden tot blijvend behouden worden.

Welke kenmerken kent de fronsrimpel?

De fronsrimpel zijn verticale rimpels op het voorhoofd tussen de wenkbrauwen. Iedereen krijgt ermee te maken. Er zijn 4 verschillende patronen:

 • Het V-patroon
 • Het U-patroon
 • Het Ω-patroon (omega patroon)
 • Opposing vector

Door aanhoudende contracties van de spieren onder het frons gebied en veroudering van de huid ontstaat meestal rond het 35e levensjaar een fronsrimpel.

 

Aanwijzer probleemzone fronsrimpel

Waar let de arts op en waarom is het relevant?

Om tot een goede keuze van behandeling te komen neemt de arts verschillende aspecten mee:

 • Contractiepatroon van de fronsrimpel
 • Hoeveelheid van spieren
 • Als er permanente fillers in het behandelgebied aanwezig zijn.
 • Mate en ernst van de rimpels
 • Gevoeligheid van de huid (overgevoeligheid en allergische reacties)
 • Je leeftijd
 • Huidskleur
 • Jouw wensen en verwachtingen

Waarom is het relevant?

Al de bovenstaande aspecten zijn belangrijk om uit de verschillende mogelijkheden een passende behandeling voor jou te kiezen.
Bijvoorbeeld: Elk contractiepatroon van de fronsrimpel vereist een andere manier van injecteren.
Bijvoorbeeld: een zeer diepe fronsrimpel kan soms niet geheel weggaan door een behandeling met alleen botox, soms is dan ook een filler nodig.

We hebben verschillende mogelijkheden om de fronsrimpels te behandelen:

Botox voor de fronsrimpel:

De fronsrimpel is opvallend goed te behandelen met een botuline toxine zoals Botox, Azallure of Bocouture en is daarom meestal eerste keuze bij de behandeling van de fronsrimpel. Deze middelen zorgen ervoor dat de spieren zich ontspannen. Als spieren niet kunnen samentrekken, wordt de huid gladder en minder gerimpeld. Resultaten houden ongeveer 3 tot 4 maanden aan. Het is belangrijk om de behandeling met enige regelmaat te herhalen om het resultaat te behouden.

Voordeel: Zeer effectief bij fronsrimpels, verdwijnt meestal helemaal.
Nadeel: Resultaat van relatief korte duur na de behandeling.

De filler Belotero voor de fronsrimpel:

De filler Belotero wordt vaak door ons gebruikt om diepe lijnen en plooien mooi op te vullen. Belotero integreert erg goed met de huid en daardoor kan je relatief veel rimpels behandelen. Doordat het oppervlakkig gespoten wordt kunnen er sneller blauwe plekjes ontstaan en het kan soms te weinig werken voor erg diepe rimpels

Voordeel: Veel rimpels kunnen met de filler Belotero elegant worden opgelost zonder dat iemand ziet dat iets gedaan wordt.
Nadeel: Grotere kans op blauwe plekken, minder effectief bij erg diepe rimpels.

Plexr Soft Surgery voor de fronsrimpel:

Plexr is een goede behandeloptie waar geen mes of naald aan te pas komt. Door kleine aanrakingen trekken de huidvezels samen waardoor rimpels goed strak getrokken worden. Deze optie is prijziger dan fillers maar het resultaat houdt daarentegen wel een stuk langer aan. Soms zijn er wel meerdere behandelingen nodig.

Voordeel: Geen operatie nodig en het resultaat houdt langer aan dan bij andere behandelingen.
Nadeel: Hersteltijd is aanmerkelijk langer.

verwachtingfoto-alle indicaties

Hoe gaat de behandeling van de fronsrimpel in zijn werk?

Na binnenkomst en ontvangst gaat onze arts met jou het gesprek aan over wat je wensen zijn en welke behandeling het meest geschikt is. Meestal is een behandeling direct mogelijk (met uitzondering van Plexr en PRP). De meeste behandelingen duren inclusief het consult ongeveer een half uur.

Na de behandeling maakt de arts en/of de praktijkassistent de huid schoon en kunnen de blauwe plekken eventueel gecamoufleerd worden met een steriele, helende camouflagecrème. Wij geven ook advies over hoe je het effect van de behandeling het beste kan behouden.

Welk resultaat kan ik verwachten na een behandeling van de fronsrimpel?

De fronsrimpel is erg goed te behandelen. De rimpels zullen duidelijk verminderen en het resultaat zal afhankelijk van de behandeling die je kiest tussen de 3 en 8 maanden zijn als je kiest voor botox en ongeveer een jaar als je kiest voor fillers. Bij Plexr zal het resultaat 36 maanden tot blijvend behouden worden.

Welke bijwerkingen kan ik verwachten?

De bijwerkingen zoals roodheid en/of zwelling verdwijnen in de meeste gevallen binnen 24 tot 48 uur. Er is altijd kans op een blauwe plek bij een injectie, maar deze verdwijnt meestal binnen twee weken.

Bij de Plexr-behandeling moet men rekening houden met flinke zwelling voor 2 of 3 dagen, korstjes voor 7 of 8 dagen en roodheid voor 3 tot 12 weken.

Bobbeltjes of onregelmatigheden kunnen optreden maar zijn zeldzaam en verdwijnen meestal vanzelf. Mocht je hier toch twijfels over hebben dan kun je altijd een afspraak maken voor een tussentijdse controle.

Bij sommige behandelingen, zoals de Plexr en bepaalde peelings, is er kans op hyperpigmentatie die zonder verdere behandeling binnen 6 tot 9 maanden vanzelf verdwijnt. Deze hyperpigmentatie kan met een speciale crème (tretinoïne/hydrochinon) binnen 3 tot 8 weken succesvol behandeld worden.

 

Voor en na foto van de Fronsrimpel behandeling met botox

 

 

Om je een beeld te geven van resultaten die mogelijk zijn, vind je hieronder een aantal voor en na foto’s.

Let op: Foto’s geven een beeld van de werkelijkheid, maar resultaten kunnen per persoon verschillen. Elk gezicht en lichaam is uniek en vraagt om een persoonlijke benadering. Een consult met de behandelend arts of plastisch chirurg is dus altijd noodzakelijk.

Welke voorbereiding kan ik treffen voor de behandeling aan de fronsrimpel?

Blauwe plekken zijn gedeeltelijk te voorkomen door voorafgaand aan de behandeling Arnicadruppels of -tabletten te slikken. Deze zijn bij de drogist te verkrijgen

Als je nerveus bent is het belangrijk om daar open en eerlijk met de arts over te praten. Hij kan je dan beter door de behandeling heen loodsen. Ben je erg nerveus? Neem dan van te voren even contact op met de praktijk.

Indien gewenst krijg je een coolpack van ons mee tegen de zwelling.

Bij bepaalde behandelingen (Plexr en peelings) is het raadzaam om bij een gekleurde huid een voorbehandeling te doen met een tretinoïne/hydrochinoncrème.

Waarmee moet ik rekening houden na de behandeling aan de fronsrimpel?

Het is raadzaam om de eerste 6 tot 8 uur na de behandeling geen make-up of crèmes gebruiken om infecties tegen te gaan. Vind je het toch fijn om direct na de behandeling jezelf te camoufleren? Wij verkopen ook een steriele camouflagecrème met arnica die verzorgend is, zwellingen tegengaat en volledig steriel is.

De eerste 24 uur na de behandeling is het verstandig om geen sauna te bezoeken, infrarood behandelingen te ondergaan, te sporten of overmatig alcohol te drinken.

Bij een Plexr-behandeling kan het raadzaam zijn om iemand anders te laten rijden omdat soms de ogen erg gezwollen zijn. Vergeet ook niet vooraf aan een Plexr-behandeling je lenzen uit te doen en een (zonne-)bril mee te nemen. Zorg ook voor goede zonbescherming en beschermende crèmes. Wij geven je uiteraard uitgebreide informatie voorafgaand aan de behandeling hoe je dit precies moet doen.

Bij pijn of ongemak na de behandeling kun je een pijnstiller (zoals paracetamol) innemen.

Wat voor praktische zaken moet ik nog meer weten?

Onze locaties zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer en er is voldoende parkeergelegenheid.

De locaties zijn discreet gelegen waardoor jouw privacy gegarandeerd is. Zorg dat je ons telefoonnummer bij de hand hebt zodat je ons bij problemen makkelijk kan bereiken.

Al onze locaties met uitzondering van Veldhoven zijn rolstoeltoegankelijk.

Je kan bij ons betalen per pin en contant. Het is niet mogelijk om met creditcard te betalen. Wij werken samen met een speciaal kredietbureau als jij jouw behandeling in termijnen wilt betalen.

Voor medische hulp na jouw behandeling zijn wij op 085-4013678, 24 uur per dag bereikbaar.

Een consult met onze artsen is gratis en vrijblijvend.

We hebben zorg besteed om deze tekst voor jou te kunnen schrijven. Deze tekst is geen vervanging voor een medisch consult die bij ons gratis en vrijblijvend is.

Heb je nog vragen of zijn er zaken onduidelijk dan kan je deze natuurlijk altijd stellen.

Als bron hebben wij de medische kennis van onze arts(en) gebruikt.

Laatste revisie datum: 09-05-2019 door arts J. Claassen. Volgende revisie datum: 09-05-2020.

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen