Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

Basisinformatie

Wat zijn verouderde handen?

De verouderde handen kenmerken zich doordat:

 • Er pigmentvlekken zichtbaar zijn
 • De huid dunner en slapper wordt
 • De botten en pezen door volumeverlies meer zichtbaar worden

Je kunt een behandeling overwegen als je je door het verouderingsproces van de handen belemmerd voelt doordat bijvoorbeeld:

 • Je het liefst de hele dag je handen in je zakken hebt
 • Je het vreselijk vindt als mensen naar jouw handen kijken

Wat zijn de mogelijkheden voor de behandeling van de handen?

De verouderde handen kunnen goed behandeld worden. Wij gebruiken in onze praktijk de volgende middelen voor de verouderde handen:

Wat kun je verwachten na een behandeling van de handen?

De verouderde handen zullen er duidelijk een stuk verjongend uitzien en het resultaat zal afhankelijk van de behandeling die je kiest tussen de 12 en 36 maanden aanhouden.

Welke kenmerken kennen verouderde handen?

Verouderde handen herken je aan drie verouderingstekens:

 • De slapper en dunner wordende huid: De huid wordt naarmate men ouder wordt steeds dunner en kwetsbaarder.
 • Het ‘pezige’ uiterlijk: Door afname van onderhuids vet en een dunnere huid zie je de aderen en botten.
 • Pigmentvlekken: Door zonschade krijgen de handen steeds meer pigmentvlekken.

Aanwijzer handen

Waar let de arts op en waarom is het relevant?

Om tot een goede keuze van behandeling te komen neemt de arts verschillende aspecten mee:

 • Of er permanente fillers in het behandelgebied aanwezig zijn
 • Mate en ernst van de zichtbaarheid van de pezen en aders
 • Gevoeligheid van de huid (overgevoeligheid en allergische reacties)
 • Je leeftijd
 • Huidskleur
 • Jouw wensen en verwachtingen

Waarom is het relevant?

Al de bovenstaande aspecten zijn belangrijk om uit de verschillende mogelijkheden een passende behandeling voor jou te kiezen.
Bijvoorbeeld: Hoe zichtbaarder de pezen zijn, hoe meer fillers je nodig hebt om het volume aan te vullen.

Als jij het ‘pezige’ uiterlijk en de slappe huid van je handen storend vindt, zijn er nu gelukkig genoeg mogelijkheden om dit weg te nemen of duidelijk te verminderen. Elke behandeling heeft voor- en nadelen. Vaak geeft een combinatie van behandelingen de beste resultaten.

Voor de handen kun je aan de volgende behandelopties denken:

De filler Radiesse voor verouderde handen:

Het mooiste effect voor de zichtbare botten en aderen en de slappe huid wordt gerealiseerd door de filler Radiesse. Per hand is er 1,5cc (één spuit) nodig. Het kan zijn dat je twee weken na de behandeling een lichte zwelling krijgt die een paar dagen aanhoudt.

Voordeel: Goed resultaat voor het volumeverlies van de ouder wordende handen.
Nadeel: Lichte zwelling van twee dagen twee weken na de behandeling.

Fillers met hyaluronzuren voor verouderde handen:

Voor lichte veroudering van de handen kan je gebruik maken van een filler met hyaluronzuur zoals die van de merken Princess, Restylane en Juvéderm. Hyaluronzuren kunnen opgelost worden. Voor veel volumeverlies werken de fillers met hyaluronzuren niet zo goed.

Voordeel: Hyaluronzuren kunnen weer opgelost worden.
Nadeel: Voor veel volumeverlies zijn hyaluronzuren ongeschikt.

Tretinoïnecrème voor verouderde handen:

Met tretinoïnecrème worden de pigmentvlekken (hyperpigmentatie) en oneffenheden tegen gegaan. De behandeling met tretinoïnecrème kan tegelijk met fillers worden gedaan. Over het algemeen verdraagt de huid de tretinoïnecrème goed op de handen, maar het kan voor een wat rode en geïrriteerde huid zorgen.

Voordeel: Goed resultaat voor pigmentvlekken en oneffenheden.
Nadeel: Werkt niet voor de andere tekenen van de verouderende huid, duurt zeker een aantal weken voordat de crème begint te werken.

Plexr Soft Surgery voor verouderde handen:

Met deze behandeloptie kun je de pigmentvlekken verminderen. Door de kleine ‘bliksemschichten’ trekken de huidvezels samen. Daardoor ontstaat er een huidverstrakking maar je kunt er ook bijvoorbeeld littekens of pigmentvlekken mee behandelen. Het effect houdt 3 jaar aan maar de resultaten zijn wisselend.

Voordeel: Werkt op pigmentvlekken en geeft wat huidverstrakking. Resultaat voor langere duur.
Nadeel: Resultaten zijn wisselend. Werkt niet voor volumeverlies.

Peelings voor verouderde handen:

Peelings worden met name gebruikt voor beginnende rimpels, ouderdomsvlekken en rode vlekken. Behandelingen van rimpels met peelings zijn met name effectief voor het gezicht en iets minder voor de hals. Bij een donkere huid moet je wat voorzichtiger zijn, omdat er dan een grotere kans is op hyperpigmentatie. De hersteltijd is ongeveer een week en het kan zijn dat je meerdere behandelingen nodig hebt.

Voordeel: Effectief bij beginnende rimpels, zeer effectief tegen ouderdomsvlekken.
Nadeel: Langere hersteltijd, niet geschikt voor alle huidtypes. Werkt niet voor volumeverlies.

PRP voor verouderde handen:

Je kan ook gebruik maken van PRP om de huid van de handen te verbeteren. Met PRP maak je gebruik van de helende werking van je eigen bloed. De behandelde huid krijgt zijn kleur weer terug en PRP geeft ook verbetering op pigmentvlekken. Er zijn wel meerdere behandelingen nodig.

Voordeel: Effectief voor huidverbetering met de kracht van je eigen bloed.
Nadeel: Werkt niet voor volumeverlies, meerdere behandelingen zijn nodig.

verwachtingfoto-alle indicaties

Hoe gaat de behandeling van de handen in zijn werk?

Na binnenkomst en ontvangst gaat onze arts met jou het gesprek aan over wat je wensen zijn en welke behandeling het meest geschikt is. Meestal is een behandeling direct mogelijk (met uitzondering van Plexr en PRP). De meeste behandelingen duren inclusief het consult ongeveer een half uur.

Na de behandeling maakt de arts en/of de praktijkassistent de huid schoon en kunnen de blauwe plekken eventueel gecamoufleerd worden met een steriele, helende camouflagecrème. Wij geven ook advies over hoe je het effect van de behandeling het beste kan behouden.

Welk resultaat kan ik verwachten na een behandeling van de handen?

De behandeling voor de handen is over het algemeen succesvol en je ziet een duidelijke verbetering van alle kenmerken van handveroudering. Desondanks verdwijnen deze kenmerken nooit helemaal. Afhankelijk van de behandeling kan het effect bij fillers tussen de 12 en 18 maanden duren, bij Plexr tussen de 24 en 36 maanden en bij peelings en PRP ligt het effect na verscheidene behandelingen rond een jaar .

Bij de Plexr-behandeling moet men rekening houden met flinke zwelling voor 2 of 3 dagen, korstjes voor 7 of 8 dagen en roodheid voor 3 tot 12 weken.

Bobbeltjes of onregelmatigheden kunnen optreden maar zijn zeldzaam en verdwijnen meestal vanzelf. Mocht je hier toch twijfels over hebben dan kun je altijd een afspraak maken voor een tussentijdse controle.

Bij sommige behandelingen, zoals de Plexr en bepaalde peelings, is er kans op hyperpigmentatie die zonder verdere behandeling binnen 6 tot 9 maanden vanzelf verdwijnt. Deze hyperpigmentatie kan met een speciale crème (tretinoïne/hydrochinon) binnen 3 tot 8 weken succesvol behandeld worden.

Om je een beeld te geven van resultaten die mogelijk zijn, vind je hieronder een aantal voor en na foto’s.

Voor-Na Radiesse handen

Let op: Foto’s geven een beeld van de werkelijkheid, maar resultaten kunnen per persoon verschillen. Elk gezicht en lichaam is uniek en vraagt om een persoonlijke benadering. Een consult met de behandelend arts of plastisch chirurg is dus altijd noodzakelijk.

Welke voorbereiding kan ik treffen voor de behandeling?

Blauwe plekken zijn gedeeltelijk te voorkomen door voorafgaand aan de behandeling Arnicadruppels of -tabletten te slikken. Deze zijn bij de drogist te verkrijgen

Als je nerveus bent is het belangrijk om daar open en eerlijk met de arts over te praten. Hij kan je dan beter door de behandeling heen loodsen. Ben je erg nerveus? Neem dan van te voren even contact op met de praktijk.

Indien gewenst krijg je een coolpack van ons mee tegen de zwelling.

Bij bepaalde behandelingen (Plexr en peelings) is het raadzaam om bij een gekleurde huid een voorbehandeling te doen met een tretinoïne/hydrochinoncrème.

Waarmee moet ik rekening houden na de behandeling?

Het is raadzaam om de eerste 6 tot 8 uur na de behandeling geen make-up of crèmes gebruiken om infecties tegen te gaan. Vind je het toch fijn om direct na de behandeling jezelf te camoufleren? Wij verkopen ook een steriele camouflagecrème met arnica die verzorgend is, zwellingen tegengaat en volledig steriel is.

De eerste 24 uur na de behandeling is het verstandig om geen sauna te bezoeken, infrarood behandelingen te ondergaan, te sporten of overmatig alcohol te drinken.

Bij een Plexr-behandeling kan het raadzaam zijn om iemand anders te laten rijden omdat soms de ogen erg gezwollen zijn. Vergeet ook niet vooraf aan een Plexr-behandeling je lenzen uit te doen en een (zonne-)bril mee te nemen. Zorg ook voor goede zonbescherming en beschermende crèmes. Wij geven je uiteraard uitgebreide informatie voorafgaand aan de behandeling hoe je dit precies moet doen.

Bij pijn of ongemak na de behandeling kun je een pijnstiller (zoals paracetamol) innemen.

Wat voor praktische zaken moet ik nog meer weten?

Onze locaties zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer en er is voldoende parkeergelegenheid.

De locaties zijn discreet gelegen waardoor jouw privacy gegarandeerd is. Zorg dat je ons telefoonnummer bij de hand hebt zodat je ons bij problemen makkelijk kan bereiken.

Al onze locaties met uitzondering van Veldhoven zijn rolstoeltoegankelijk.

Je kan bij ons betalen per pin en contant. Het is niet mogelijk om met creditcard te betalen. Wij werken samen met een speciaal kredietbureau als jij jouw behandeling in termijnen wilt betalen.

Voor medische hulp na jouw behandeling zijn wij op 085-4013678, 24 uur per dag bereikbaar.

Een consult met onze artsen is gratis en vrijblijvend.

We hebben zorg besteed om deze tekst voor jou te kunnen schrijven. Deze tekst is geen vervanging voor een medisch consult die bij ons gratis en vrijblijvend is.

Heb je nog vragen of zijn er zaken onduidelijk dan kan je deze natuurlijk altijd stellen.

Als bron hebben wij de medische kennis van onze arts(en) gebruikt.

Laatste revisie datum: 09-05-2019 door arts J. Claassen. Volgende revisie datum: 09-05-2020.

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen