Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

Basisinformatie

Wat is de kaaklijn?

Een hangende kaaklijn kenmerkt zich door:

 • Ingevallen volumeverlies aan de zijkant van het gezicht
 • Volumeverlies aan het begin van de kaak
 • Hamsterwangen die over de kaaklijn beginnen te vallen
 • Een ingevallen kin

Je kunt een behandeling overwegen als je dit vervelend vindt en je door een hangende kaaklijn belemmerd voelt doordat bijvoorbeeld:

 • Jij continu je huid naar achteren trekt en denkt “zo is het mooi”
 • Je er ouder uitziet dan jij je voelt

Wat zijn de mogelijkheden bij de kaaklijn?

Een hangende kaaklijn kan goed behandeld worden. Wij gebruiken in onze praktijk de volgende middelen voor de kaaklijn:

Wat kun je verwachten na een behandeling van de kaaklijn?

Een hangende kaaklijn zal duidelijk verminderen. Het resultaat is bij botox 3-9 maanden, met fillers en threads 12 tot 36 maanden en bij lipolytische middelen voor de 24 maanden tot een permanent resultaat.

Welke kenmerken kent deze indicatie?

De ingevallen kaaklijn bestaat uit verschillende elementen:

 • Ingevallen volumeverlies aan de zijkant van het gezicht
 • Volumeverlies aan het begin van de kaak
 • Hamsterwangen die over de kaaklijn beginnen te vallen
 • Een ingevallen kin

Door een hangende kaaklijn kan ook de hals gaan hangen waardoor er een huidflapje net onder de kin ontstaat.Aanwijzer kaaklijn

Waar let de arts op?

Om tot een goede keuze van behandeling te komen neemt de arts verschillende aspecten mee:

 • De mate en ernst van het volumeverlies:
  • aan de zijkant van het gezicht
  • aan het begin van de kaak
  • aan de voor en achterzijde van de hamsterwangen die over de kaaklijn beginnen te vallen
  • bij de kin
 • De aanwezigheid van de neuslippenplooi
 • De aanwezigheid van de marionetlijnen
 • De aanwezigheid van ingevallen jukbeenderen
 • De aanwezigheid van permanente fillers in het behandelgebied
 • De aanwezigheid van een slanke, gemiddelde of brede kaaklijn
 • De vorm van het gezicht en hoe de kaaklijn kan bijdragen aan de algehele esthetiek van het gezicht
 • De elasticiteit van de huid
 • Je leeftijd
 • Jouw wensen en verwachtingen

Waarom is het relevant?

Al de bovenstaande aspecten zijn belangrijk om uit de verschillende mogelijkheden een passende behandeling voor jou te kiezen.

Bijvoorbeeld: De behandeling van de jukbeenderen kan op positieve wijze de kaaklijn beïnvloeden.
Bijvoorbeeld: De vorm van de kaaklijn beïnvloedt hoe de behandeling uitgevoerd moet worden.

We hebben verschillende mogelijkheden om de kaaklijn te behandelen:

De filler Ellanse bij de kaaklijn:

“Ellanse M of S” is met name erg goed inzetbaar voor het gedeelte van de kaaklijn dicht bij de marionetlijnen. Het effect houdt ongeveer 18 tot 24 maanden aan. Het geeft een direct effect. De filler kan niet opgelost worden

Voordeel: 18 tot 24 maanden direct effect op de slappe kaaklijn.
Nadeel: Kan niet opgelost worden.

De filler Juvéderm Voluma bij de kaaklijn:

Juvéderm is een speciaal soort hyaluronzuur en kan ook goed gebruikt worden om de kaaklijn te behandelen en geeft ook bij kleine hoeveelheiden direct een liftend effect. De filler kan bij problemen opgelost worden en is zeer zacht en comfortabel inspuitbaar.

Voordeel: Direct effect, bij problemen kan de filler direct opgelost worden. De behandeling geeft ook een goed effect op andere indicaties
Nadeel: Er kan soms erg veel Juvederm Voluma nodig zijn om een goed effect te realiseren.

De filler Juvéderm Volux bij de kaaklijn:

Juvéderm Volux kan goed gebruikt worden om de kaaklijn te behandelen en zorgt voor mooie scherpe contouren. Deze filler is steviger dan andere fillers, wat zorgt voor een duidelijk resultaat.

Voordeel: Juvéderm Volux is vergeleken met andere fillers een stuk steviger, waardoor het een geweldig resultaat geeft. Het geeft meer projectie en is bovendien wat elastischer.
Nadeel: Er zijn weinig nadelen bij Juvéderm Volux. Het houdt ongeveer net zo lang aan als andere fillers. Verder is deze filler niet geschikt voor subtiele veranderingen en is het niet oppervlakkig te gebruiken.

De filler Radiesse bij de kaaklijn:

Radiesse kan goed gebruikt worden om de kaaklijn op te vullen. De filler geeft een direct resultaat en heeft een liftend effect op andere indicaties. Het effect houdt 18 maanden aan. De filler kan niet opgelost worden en moet diep worden ingespoten. Bij oppervlakkig spuiten kan de filler bij bewegen zichtbaar zijn

Voordeel: Voor de slappe kaaklijn geeft de filler Radiesse een direct effect die 18 maanden aanhoudt. Vaak kunnen ook andere indicaties worden aangepakt.
Nadeel: Bij problemen kan de filler niet opgelost worden.

De filler Saypha Volume Plus bij de kaaklijn

Saypha Volume Plus kan worden ingezet om een slappe kaaklijn te behandelen. Het kan vaak wat oppervlakkiger worden ingespoten, waardoor de filler zich goed verspreidt over de huidt. Een behandeling met Saypha Volume Plus is in tegenstelling tot andere fillers wat goedkoper. Voor een zeer slappe kaaklijn is het vaak wat minder geschikt.

Voordeel: De filler verspreidt zich goed over de huid en is in tegenstelling tot andere fillers wat goedkoper.
Nadeel: Voor een zeer slappe kaaklijn is het vaak wat minder geschikt.

De filler Sculptra bij de kaaklijn:

“Sculptra” is erg goed inzetbaar voor de kaaklijn. Het effect houdt ongeveer 36 maanden aan. Door de vloeibaarheid van Sculptra kan gecheckt worden of men niet in een ader spuit. Het duurt drie maanden voordat het effect te zien is.

Voordeel: 36 maanden effect op de slappe kaaklijn, vaak zijn ook andere indicaties ook mogelijk.
Nadeel: Kan niet opgelost worden. Heeft 3 maanden nodig om het effect te zien.

Threads Silhouette Soft voor de kaaklijn:

Silhouette Soft kan goed gebruikt worden om de lager hangende huid van de kaaklijn wat strakker te trekken en vet wat naar beneden is gezakt te herpositioneren. Het effect is meestal direct te zien en wordt door collageenvorming van de thread alleen nog meer versterkt. Silhouette soft houdt ongeveer 2 jaar aan. Bij erg slappe kaaklijnen of een te zware huid kunnen meerdere draden nodig zijn.

Voordeel: Slappe kaaklijnen kunnen zeer goed behandeld worden zonder dat je extra volume aan de kaaklijn moet toevoegen. Het effect houdt 2 jaar aan.
Nadeel: Soms meerdere draden nodig wat de behandeling vrij kostbaar kan maken.

Lipolytische behandelingen met Prostrolane Inner B bij de kaaklijn:

Prostolane Inner B kan gebruikt worden om het vet te verminderen bij de kaaklijn. De Praktijk voor Injectables is de enige kliniek die met dit middel werkt in Nederland. Onze ervaringen zijn zeer goed. Het werkt met een speciaal soort eiwitcomplex waardoor de vetcel zelf vet gaat afgeven. Er is daarnaast ook sprake van een verstrakkend effect. Het middel is niet pijnlijk en heeft een toegestane CE-markering. Prostolane Inner B heeft meerdere behandelingen nodig om het vet op te lossen maar doordat het de vetcellen niet kapot maakt kan het vet weer terugkeren.

Voordeel: Veilig en naar onze mening zeer effectief middel om ongewenste vetophopingen bij de kaaklijn te behandelen.
Nadeel: Het middel is onbekend, het vet kan na twee jaar weer terugkeren. Meerdere behandelingen zijn nodig.

Plexr Soft Surgery bij de kaaklijn:

Plexr is een goede behandeloptie waar geen mes of naald aan te pas komt. Door kleine aanrakingen trekken de huidvezels samen waardoor rimpels goed strak getrokken worden. Deze optie is prijziger dan fillers maar het resultaat houdt daarentegen wel weer een stuk langer aan. In het kaakgebied is plexr iets minder goed werkzaam. Soms zijn er meerdere behandelingen nodig.

Voordeel: Geen operatie nodig en het resultaat houdt langer aan dan andere behandelingen.
Nadeel: Hersteltijd is aanmerkelijk langer. Plexr geeft in het kaakgebied wisselende resultaten.

vrouw met spiegel

Hoe gaat de behandeling van de kaaklijn in zijn werk?

Na binnenkomst en ontvangst gaat onze arts met jou het gesprek aan over wat je wensen zijn en welke behandeling het meest geschikt is. Meestal is een behandeling direct mogelijk (met uitzondering van Plexr en PRP). De meeste behandelingen duren inclusief het consult ongeveer een half uur.

Na de behandeling maakt de arts en/of de praktijkassistent de huid schoon en kunnen de blauwe plekken eventueel gecamoufleerd worden met een steriele, helende camouflagecrème. Wij geven ook advies over hoe je het effect van de behandeling het beste kan behouden.

Welk resultaat kan ik verwachten?

Wij hebben erg goede ervaringen met het behandelen van het halsgebied. Er zijn duidelijke verbeteringen mogelijk. Echter verdwijnen alle kenmerken van de ouder wordende hals helaas nooit helemaal. De resultaten na een fillerbehandeling blijven tussen de 9 en 12 maanden behouden. Bij Sculptra en Plexr is dit 36 maanden en bij threads blijft het resultaat 18 tot 24 maanden behouden. Tot slot is het resultaat bij vetoplossende middelen tussen de 24 maanden en blijvend.

Welke bijwerkingen kan ik verwachten?

De bijwerkingen zoals roodheid en/of zwelling verdwijnen in de meeste gevallen binnen 24 tot 48 uur. Er is altijd kans op een blauwe plek bij een injectie, maar deze verdwijnt meestal binnen twee weken.

Bij de Plexr-behandeling moet men rekening houden met flinke zwelling voor 2 of 3 dagen, korstjes voor 7 of 8 dagen en roodheid voor 3 tot 12 weken.

Bobbeltjes of onregelmatigheden kunnen optreden maar zijn zeldzaam en verdwijnen meestal vanzelf. Mocht je hier toch twijfels over hebben dan kun je altijd een afspraak maken voor een tussentijdse controle.

Bij sommige behandelingen, zoals de Plexr en bepaalde peelings, is er kans op hyperpigmentatie die zonder verdere behandeling binnen 6 tot 9 maanden vanzelf verdwijnt. Deze hyperpigmentatie kan met een speciale crème (tretinoïne/hydrochinon) binnen 3 tot 8 weken succesvol behandeld worden.

Om je een beeld te geven van resultaten die mogelijk zijn, vind je hieronder een aantal voor en na foto’s.

voor en na foto van de kaaklijn behandeling met fillers

 

 

 

 

voor en na foto van de kaaklijn behandeling met Radiesse filler

Let op: Foto’s geven een beeld van de werkelijkheid, maar resultaten kunnen per persoon verschillen. Elk gezicht en lichaam is uniek en vraagt om een persoonlijke benadering. Een consult met de behandelend arts of plastisch chirurg is dus altijd noodzakelijk.

 

 

Welke voorbereiding kan ik treffen voor de behandeling?

Blauwe plekken zijn gedeeltelijk te voorkomen door voorafgaand aan de behandeling Arnicadruppels of -tabletten te slikken. Deze zijn bij de drogist te verkrijgen

Als je nerveus bent is het belangrijk om daar open en eerlijk met de arts over te praten. Hij kan je dan beter door de behandeling heen loodsen. Ben je erg nerveus? Neem dan van te voren even contact op met de praktijk.

Indien gewenst krijg je een coolpack van ons mee tegen de zwelling.

Bij bepaalde behandelingen (Plexr en peelings) is het raadzaam om bij een gekleurde huid een voorbehandeling te doen met een tretinoïne/hydrochinoncrème.

Waarmee moet ik rekening houden na de behandeling?

Het is raadzaam om de eerste 6 tot 8 uur na de behandeling geen make-up of crèmes gebruiken om infecties tegen te gaan. Vind je het toch fijn om direct na de behandeling jezelf te camoufleren? Wij verkopen ook een steriele camouflagecrème met arnica die verzorgend is, zwellingen tegengaat en volledig steriel is.

De eerste 24 uur na de behandeling is het verstandig om geen sauna te bezoeken, infrarood behandelingen te ondergaan, te sporten of overmatig alcohol te drinken.

Bij een Plexr-behandeling kan het raadzaam zijn om iemand anders te laten rijden omdat soms de ogen erg gezwollen zijn. Vergeet ook niet vooraf aan een Plexr-behandeling je lenzen uit te doen en een (zonne-)bril mee te nemen. Zorg ook voor goede zonbescherming en beschermende crèmes. Wij geven je uiteraard uitgebreide informatie voorafgaand aan de behandeling hoe je dit precies moet doen.

Bij pijn of ongemak na de behandeling kun je een pijnstiller (zoals paracetamol) innemen.

Wat voor praktische zaken moet ik nog meer weten?

Onze locaties zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer en er is voldoende parkeergelegenheid.

De locaties zijn discreet gelegen waardoor jouw privacy gegarandeerd is. Zorg dat je ons telefoonnummer bij de hand hebt zodat je ons bij problemen makkelijk kan bereiken.

Al onze locaties met uitzondering van Veldhoven zijn rolstoeltoegankelijk.

Je kan bij ons betalen per pin en contant. Het is niet mogelijk om met creditcard te betalen. Wij werken samen met een speciaal kredietbureau als jij jouw behandeling in termijnen wilt betalen.

Voor medische hulp na jouw behandeling zijn wij op 085-4013678, 24 uur per dag bereikbaar.

Een consult met onze artsen is gratis en vrijblijvend.

We hebben zorg besteed om deze tekst voor jou te kunnen schrijven. Deze tekst is geen vervanging voor een medisch consult die bij ons gratis en vrijblijvend is.

Heb je nog vragen of zijn er zaken onduidelijk dan kan je deze natuurlijk altijd stellen.

Als bron hebben wij de medische kennis van onze arts(en) gebruikt.

Laatste revisie datum: 23-05-2019 door arts J. Claassen. Volgende revisie datum: 23-05-2020.

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen