Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

Basisinformatie

Wat is een Peeling?

Peeling (ook wel exfoliation genoemd) is een techniek waarbij oude huidcellen verwijderd worden waardoor de huider er zacht en egaal uit gaat zien.
Peelings worden ingedeeld naar hun dieptewerking in de verschillende huidlagen. Zij worden ingedeeld in oppervlakkige, middeldiepe en diepe peelings.

Oppervlakkig:

Peelings met Alfa hydroxyzuren (o.a. glycolzuur), salicylzuur en jessner’s oplossing zijn oppervlakkig en zijn goed te verdragen. Zij veroorzaken wel roodheid en soms lichte zwelling van de huid. In de Verenigde Staten staan deze behandelingen bekend als ‘lunchtime-peel’ omdat ze zo weinig zichtbare roodheid geven.
Deze peeling is geschikt voor fijne rimpeltjes, lichte pigmentverschillen in de huid en als diepe reiniging van de huid bij acne. Het resultaat na een eenmalige behandeling is vaak niet goed zichtbaar, herhaalde behandelingen zijn nodig voor een bevredigend resultaat. De peelings gaan niet dieper dan ca. 0,45 micrometer.

Middeldiep:

Voor de middeldiepe peeling wordt meestal gebruik gemaakt van trichloorazijnzuur (TCA). De concentratie TCA bepaalt de diepte van de peeling. De concentraties liggen meestal tussen de 20 en 50%. TCA peelings zijn geschikt voor uitgebreidere peelings van bijvoorbeeld zonneschade (actinische keratose) en meer uitgebreide, sterk constrasterende pigmentverschillen in de huid.
De behandeling is vaak pijnlijk en er ontstaat een uitgebreide roodheid en zwelling van het gelaat die tot ongeveer 1 week na de behandeling aanhoudt. Bij deze behandeling kunnen ook korstjes ontstaan.

Diep:

Diepe peelings kunnen worden uitgevoerd met fenol. Peelings met phenol worden vaak via de mozaiektechniek uitgevoerd omdat er anders een te groot risico bestaat op toxiciteit (vergiftiging) direct na de behandeling en op littekenvorming.

Wat zijn de mogelijkheden?

De indicatiegebieden zijn:

Wat kun je verwachten van het resultaat na een Peeling?

Het resultaat verschilt per indicatie en voor de peeling die je kiest. In zijn algemeenheid volgt na de procedure een huidreactie die vergelijkbaar is met een zonnenbrandreactie. Na de roodheid gaat de huid vervellen die ongeveer 3 tot 7 dagen duren. Milde peelings moeten herhaald worden elke 4 weken totdat je de look krijgt wat je wil.

Medium-diepe en diepe peelings resulteren in zwelling alswel in blaren die korstvorming kan geven en bruin kunnen worden. Ze peelen in een periode van 7 tot 14 dagen. Medium diepe peelings moeten herhaald worden in 6 tot 12 maanden.

Na de behandeling kan je verband nodig hebben voor meerdere dagen. Je moet de zon een aantal maanden vermijden na een (medium tot diepe) peeling.

Een peeling kan voor de volgende indicaties worden gebruikt.

Decolleté behandelen met een Peeling:

Peelings worden met name gebruikt voor beginnende rimpels, ouderdomsvlekken en rode vlekken. Behandelingen van rimpels met Peelings zijn effectief voor het gezicht en iets minder op het decolleté. Bij een donkere huid moet je wat voorzichtiger zijn omdat er dan een grotere kans is op hyperpigmentatie. De hersteltijd is ongeveer een week en het kan zijn dat je meerdere behandelingen nodig hebt.

Voordeel: Zeer effectief tegen ouderdomsvlekken
Nadeel: Langere hersteltijd, niet geschikt voor alle huidtypen

Gezicht behandelen met een Peeling:

Peelings worden met name gebruikt voor beginnende rimpels, ouderdomsvlekken en rode vlekken. Behandelingen van rimpels met Peelings zijn effectief voor het gezicht en iets minder op het decolleté. Bij een donkere huid moet je wat voorzichtiger zijn omdat er dan een grotere kans is op hyperpigmentatie. De hersteltijd is ongeveer een week en het kan zijn dat je meerdere behandelingen nodig hebt.

Voordeel: Zeer effectief tegen ouderdomsvlekken.
Nadeel: Langere hersteltijd, niet geschikt voor alle huidtypen.

Handen behandelen met een Peeling:

Peelings worden met name gebruikt voor beginnende rimpels, ouderdomsvlekken en rode vlekken. Behandelingen van rimpels met Peelings zijn effectief voor het gezicht en iets minder voor de hals. De hersteltijd is ongeveer een week en het kan zijn dat je meerdere behandelingen nodig hebt.

Voordeel: Effectief bij beginnende rimpels, zeer effectief tegen ouderdomsvlekken.
Nadeel: Langere hersteltijd, niet geschikt voor alle huidtypes

Is een Peeling veilig?

Ja, mits de adviezen ter voorbereiding van de huid strikt worden opgevolgd en u al uw medische gegevens, inclusief het gebruik van medicijnen, heeft gedeeld met de arts. In alle gevallen zal uw huid een aantal dagen moeten herstellen en is het risico op complicaties altijd aanwezig. Onderstaande risico’s – ook de zeldzamere varianten – zijn alleen van toepassing op de 3-Step Peel of de Controlled Depth Peel en niet op de Invisapeel.

Wat zijn de bijwerkingen van een Peeling?

Oppervlakkige peelings geven vaak weinig problemen. Zeldzame complicaties zijn:

 • Infectie na de behandeling: de zeer oppervlakkige huidbeschadiging kan soms toch aanleiding geven tot een bacteriele infectie. Behandeling vindt dan plaats met antibiotica. Diepere peelings kunnen soms een herpesaanval uitlokken bij mensen die bekend zijn met een herpes simplex in het gezicht (koortslip). In deze gevallen wordt een antiviraal middel voorgeschreven door de behandelend arts.
 • Littekenvorming: dit kan soms ontstaan na infectie van het behandelde huidgebied. Ook het ‘pulken’ aan eventuele korstjes kan littekenvorming in de hand werken.
 • Meeëters en gerstekorrels: deze goedaardige huidafwijkingen kunnen een rechtstreeks gevolg zijn van de peeling. Deze problemen kunnen in de hand worden gewerkt door na de peeling een (te) vette verzorgende crème te gebruiken.

Wat zijn de risico’s?

 • Tijdelijke of permanente vermindering of vermeerdering van pigment kan voorkomen en zal normaal gesproken binnen 6 tot 12 maanden na de peeling vervagen. In zeldzame gevallen kan deze veranderde pigmentatie definitief zijn.
 • Sproeten kunnen lichter worden of definitief verdwijnen in het behandelde gebied.
 • Er is een potentieel risico op een allergische reactie, tegen de vloeistof gebruikt voor de peeling of tegen de specifieke zalf voor de nabehandeling, waaronder tijdelijke zwelling, jeuk, en het vormen van huiduitslag.
 • Poriën kunnen tijdelijk groter lijken.
 • Acne kan tijdelijk verergeren. Meer zeldzaam zijn abcessen of bacteriële infecties.

Welke voorbereidingen kan ik treffen voor de behandeling met een Peeling?

Het is belangrijk dat ontstekingen van de huid onder controle zijn. Denk hierbij aan acne, rosacea, psoriasis, eczeem, schimmelinfecties van de huid of ontstoken haarzakjes.

De duur van de voorbereiding van de huid wordt in grote mate bepaald door de huidskleur en varieert van 6 tot 18 weken. Het is belangrijk dat de voorschriften van de huid strikt worden opgevolgd. Je arts zal je daar op het consult meer informatie over geven.

Indien u (mogelijk) eerder een koortslip heeft gehad, zal de arts Zelitrex tabletten voorschrijven, ter voorkoming van een nieuwe koortslip.

Waarmee moet ik rekening houden na de behandeling?

Voor het beste resultaat en ook voor uw eigen comfort, adviseren wij je de volgende adviezen op te volgen:

 • Geen blootstelling aan UV licht (zonlicht, zonnebank) en overmatige hitte vermeden wordt tijdens en na de peeling.
 • Zonbescherming met factor 30 (of hoger) minimaal om de 2-3 uur op het behandelde lichaamsdeel, vanaf het moment dat roodheid en vervellen zijn verdwenen.
 • Geen cosmetica, make-up, zwemmen, sauna, sport, schoonheidsbehandeling en exfoliëren van de huid tot roodheid en vervellen zijn verdwenen.
 • Trek de velletjes niet van de huid.
 • Niet zwanger raken tot minimaal 4 weken na de behandeling.

Mannen mogen zich dagelijks scheren, bij voorkeur elektrisch of in één richting met een (droog) scheermes.

Wat voor praktische zaken moet ik nog meer weten?

Onze locaties zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer en er is voldoende parkeergelegenheid.

De locaties zijn discreet gelegen waardoor jouw privacy gegarandeerd is. Zorg dat je ons telefoonnummer bij de hand hebt zodat je ons bij problemen makkelijk kan bereiken.

Al onze locaties met uitzondering van Veldhoven zijn rolstoeltoegankelijk.

Je kan bij ons betalen per pin en contant. Het is niet mogelijk om met creditcard te betalen. Wij werken samen met een speciaal kredietbureau als jij jouw behandeling in termijnen wilt betalen.

Voor medische hulp na jouw behandeling zijn wij op 085-4013678, 24 uur per dag bereikbaar.

Een consult met onze artsen is gratis en vrijblijvend.

Om je een beeld te geven van resultaten die mogelijk zijn, vind je hieronder een aantal voor en na foto’s.

Voor en na foto peeling

Voor en na foto tca peeling

Let op: Foto’s geven een beeld van de werkelijkheid, maar resultaten kunnen per persoon verschillen. Elk gezicht en lichaam is uniek en vraagt om een persoonlijke benadering. Een consult met de behandelend arts of plastisch chirurg is dus altijd noodzakelijk.

Hoe gaat de behandeling van een Peeling in zijn werk?

Na binnenkomst en ontvangst gaan onze artsen met jou het gesprek aan over wat je wensen zijn. Afhankelijk van het type huid dat je hebt en het resultaat dat je wenst stellen onze artsen een persoonlijk behandelplan voor u op.

Tijdens de behandeling wordt het zuur aangebracht middels een katoenen schijfje of spons, in dunne lagen. De huid kan daarna als reactie een beetje gaan branden. De totale duur van de behandeling zelf varieert van 20 tot 40 minuten.

Welk resultaat kan ik verwachten na een Peeling?

Het resultaat is niet direct na de behandeling zichtbaar, maar de huid zal een reactie geven die vergelijkbaar is met een zonnebrandreactie. De huid zal wat rood zijn en gaat in de dagen na de peeling schilferen, dit kan ongeveer 3 tot 7 dagen aanhouden. Het resultaat van een lichte peeling is na 2 tot 4 weken zichtbaar. Van een diepere peeling is het resultaat pas na 6-12 weken te zien. Soms is het noodzakelijk om meerdere chemische peelings uit te voeren voordat het eindresultaat bereikt wordt. In veel gevallen is dit op voorhand in te schatten. De tijd tussen twee peelings is minimaal 4 weken voor lichtere peelings en 6-10 weken voor de diepere peelings. De duur van het effect is afhankelijk van de indicatie, het soort peeling en de bereikte diepte, maar zal ongeveer 1 jaar aanhouden.

Wat kan ik verwachten van Praktijk voor Injectables?

Wij beloven jou:

 • Uitstekende medisch cosmetisch behandelingen
 • Een eerlijk en professioneel advies
 • Tijd en aandacht voor wat jij werkelijk wil
 • Gekwalificeerde artsen
 • Veilige middelen
 • Hygiënische behandelruimtes
 • Een vriendelijke, betrokken en ontspannen sfeer
 • Een eerlijke oplossing bij ontevredenheid

Om dit te garanderen zijn wij ISO-gecertificeerd en zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.

We hebben zorg besteed om deze tekst voor jou te kunnen schrijven. Deze tekst is geen vervanging voor een medisch consult die bij ons gratis en vrijblijvend is.

Heb je nog vragen of zijn er zaken onduidelijk dan kan je deze natuurlijk altijd stellen.

Als bron hebben wij de medische kennis van onze arts(en) gebruikt.

Laatste revisie datum: 03-06-2019 door arts J. Claassen. Volgende revisie datum: 03-06-2020.

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen