Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

Basisinformatie

Wat zijn hangende oogleden?

Hangende oogleden kenmerken zich door:

 • Overhangende huid bij het bovenste ooglid
 • Overhangende huid bij het onderste ooglid

Je kunt een behandeling overwegen als je je door de hangende oogleden belemmerd voelt doordat bijvoorbeeld:

 • Jouw ogen snel vermoeid raken
 • Je snel een treurende blik uitstraalt

Wat zijn de mogelijkheden voor hangende oogleden?

Hangende oogleden kunnen goed behandeld worden. Wij gebruiken in onze praktijk de volgende middelen voor de hangende oogleden:

Wat kun je verwachten na een behandeling aan hangende oogleden?

Jouw hangende oogleden zullen duidelijk verminderen en je krijgt een mooie open blik. Het resultaat zal afhankelijk van de behandeling die je kiest tussen de 24 en 36 maanden zichtbaar zijn.

Welke kenmerken kent deze indicatie?

Bij hangende oogleden hangt de huid van de onderste of bovenste oogleden over de ooglidrand. Hangende oogleden komen in het algemeen vaker voor bij de bovenste oogleden. Dit leidt soms tot een verminderd gezichtsvermogen of vermoeide ogen.

We onderscheiden twee soorten hangende oogleden:

 • Ptosis: Bij ptosis worden hangende oogleden veroorzaakt door zwakte in de oogzenuwen, oogspieren of oogpezen.
 • Dermatochalasis: Dermatochalasis is overtollige huid van de oogleden. Dermatochalasis ontstaat onder andere als gevolg van veroudering, verslapping of vetophoping in de ooghuid.

Aanwijzer hangende oogleden

Waar let de arts op en waarom is het relevant?

Om tot een goede keuze van behandeling te komen neemt de arts verschillende aspecten mee:

 • Mate en ernst van de overhangende oogleden
 • Onderliggende ziekten die de overhangende oogleden kunnen verklaren
 • Onderliggende vetophopingen die kunnen bijdragen aan overhangende oogleden
 • Dikte van de huid
 • Gevoeligheid van de huid (overgevoeligheid en allergische reacties)
 • Je leeftijd
 • Huidskleur
 • Jouw wensen en verwachtingen

Waarom is het relevant?

Al de bovenstaande aspecten zijn belangrijk om uit de verschillende mogelijkheden een passende behandeling voor jou te kiezen.
Bijvoorbeeld: Bij sterk overhangende oogleden kan het zijn dat meerdere behandelingen nodig zijn.
Bijvoorbeeld: Sterk overhangende oogleden kunnen wijzen op onderliggende ziekten. Het is dan verstandig om je daar eerst op te richten.

We hebben verschillende mogelijkheden om hangende oogleden te behandelen:

Plexr Soft Surgery bij hangende oogleden:

Plexr behandeling is te vergelijken met een kleine bliksemflits die de huidvezels samen laten trekken. De bovenste huidlaag verdampt en er ontstaat een klein korstje. Door het verdampen van de huid kun je een groot deel van het overschot wegnemen in de eerste behandelingen. Je hebt 3 dagen zwelling, 7-8 dagen bruine plekjes en 3-12 weken wat lichte roodheid. Het effect houdt ongeveer 3 jaar aan.

Voordeel: Ooglidcorrectie zonder snijden, het effect houdt ongeveer 3 jaar aan.
Nadeel: Langere hersteltijd.

Botox bij hangende oogleden:

Botuline toxines zoals Botox, Azallure of Bocouture zijn spierverslappende middelen. Door de spieren te verslappen die de wenkbrauwen naar beneden trekken gaan de wenkbrauwen wat meer naar boven waardoor ook de oogleden wat meer naar boven worden getrokken.wordt en hierdoor kan deze gaan plooien. Het effect houdt 3 – 9 maanden aan maar de huidslapte wordt niet tegengegaan

Voordeel: Frissere blik met minimale downtime.
Nadeel: Bij loshangend vel heeft het geen effect.

De filler Radiesse bij hangende oogleden:

Door fillers in te spuiten zoals Radiesse kan je een subtiele lift krijgen van de wenkbrauwen, waardoor oogleden ook direct gelift worden. Bij oppervlakkig spuiten kan de filler iets voelbaar of zichtbaar zijn. Het effect houdt ongeveer 18 maanden aan. Soms kan door de vorm van de oogkas de behandeling niet uitgevoerd worden.

Voordeel: Simpele behandeling met minimale downtime met een effect van 12 tot 18 maanden.
Nadeel: Subtiel effect. Fillers hebben geen effect op loshangend vel. Soms kunnen fillers niet gebruikt worden door de vorm van de oogkas.

Threads Silhouette Soft bij hangende oogleden:

In sommige gevallen kan je met Silhouette Soft ook de wenkbrauwen wat liften. Het effect houdt ongeveer 24 maanden aan. De effecten kunnen wisselend zijn. Soms zijn er meerdere draden nodig waardoor de behandeling vrij prijzig wordt.

Voordeel: Behandeling met minimale downtime met een effect van 24 maanden.
Nadeel: Effecten kunnen wisselend zijn. Behandeling is relatief prijzig.

vrouw met spiegel

Hoe gaat de behandeling aan hangende oogleden in zijn werk?

Na binnenkomst en ontvangst gaat onze arts met jou het gesprek aan over wat je wensen zijn en welke behandeling het meest geschikt is. Meestal is een behandeling direct mogelijk (met uitzondering van Plexr en PRP). De meeste behandelingen duren inclusief het consult ongeveer een half uur.

Na de behandeling maakt de arts en/of de praktijkassistent de huid schoon en kunnen de blauwe plekken eventueel gecamoufleerd worden met een steriele, helende camouflagecrème. Wij geven ook advies over hoe je het effect van de behandeling het beste kan behouden.

Welk resultaat kan ik verwachten na een behandeling aan hangende oogleden?

Hangende oogleden zijn goed behandelbaar. Je ziet een duidelijke verbetering van de diepte van de rimpels. Desondanks verdwijnen de hangende oogleden nooit helemaal. Bij een behandeling met een botox houdt het resultaat tussen de 4 en 9 maanden aan. Bij een filler blijft het resultaat tussen de 9 en 12 maanden behouden en bij een behandeling met Sculptra 36 maanden. Bij Plexr blijft het resultaat tussen de 24 en 36 maanden aan en bij threads 18 tot 24 maanden.

Welke bijwerkingen kan ik verwachten?

De bijwerkingen zoals roodheid en/of zwelling verdwijnen in de meeste gevallen binnen 24 tot 48 uur. Er is altijd kans op een blauwe plek bij een injectie, maar deze verdwijnt meestal binnen twee weken.

Bij de Plexr-behandeling moet men rekening houden met flinke zwelling voor 2 of 3 dagen, korstjes voor 7 of 8 dagen en roodheid voor 3 tot 12 weken.

Bobbeltjes of onregelmatigheden kunnen optreden maar zijn zeldzaam en verdwijnen meestal vanzelf. Mocht je hier toch twijfels over hebben dan kun je altijd een afspraak maken voor een tussentijdse controle.

Bij sommige behandelingen, zoals de Plexr en bepaalde peelings, is er kans op hyperpigmentatie die zonder verdere behandeling binnen 6 tot 9 maanden vanzelf verdwijnt. Deze hyperpigmentatie kan met een speciale crème (tretinoïne/hydrochinon) binnen 3 tot 8 weken succesvol behandeld worden.

Om je een beeld te geven van resultaten die mogelijk zijn, vind je hieronder een aantal voor en na foto’s:

plexr ooglid voor- en nafoto

Let op: Foto’s geven een beeld van de werkelijkheid, maar resultaten kunnen per persoon verschillen. Elk gezicht en lichaam is uniek en vraagt om een persoonlijke benadering. Een consult met de behandelend arts of plastisch chirurg is dus altijd noodzakelijk.

verwachtingfoto-alle indicaties

Welke voorbereiding kan ik treffen voor de behandeling?

Blauwe plekken zijn gedeeltelijk te voorkomen door voorafgaand aan de behandeling Arnicadruppels of -tabletten te slikken. Deze zijn bij de drogist te verkrijgen

Als je nerveus bent is het belangrijk om daar open en eerlijk met de arts over te praten. Hij kan je dan beter door de behandeling heen loodsen. Ben je erg nerveus? Neem dan van te voren even contact op met de praktijk.

Indien gewenst krijg je een coolpack van ons mee tegen de zwelling.

Bij bepaalde behandelingen (Plexr en peelings) is het raadzaam om bij een gekleurde huid een voorbehandeling te doen met een tretinoïne/hydrochinoncrème.

Waarmee moet ik rekening houden na de behandeling?

Het is raadzaam om de eerste 6 tot 8 uur na de behandeling geen make-up of crèmes gebruiken om infecties tegen te gaan. Vind je het toch fijn om direct na de behandeling jezelf te camoufleren? Wij verkopen ook een steriele camouflagecrème met arnica die verzorgend is, zwellingen tegengaat en volledig steriel is.

De eerste 24 uur na de behandeling is het verstandig om geen sauna te bezoeken, infrarood behandelingen te ondergaan, te sporten of overmatig alcohol te drinken.

Bij een Plexr-behandeling kan het raadzaam zijn om iemand anders te laten rijden omdat soms de ogen erg gezwollen zijn. Vergeet ook niet vooraf aan een Plexr-behandeling je lenzen uit te doen en een (zonne-)bril mee te nemen. Zorg ook voor goede zonbescherming en beschermende crèmes. Wij geven je uiteraard uitgebreide informatie voorafgaand aan de behandeling hoe je dit precies moet doen.

Bij pijn of ongemak na de behandeling kun je een pijnstiller (zoals paracetamol) innemen.

Wat voor praktische zaken moet ik nog meer weten?

Onze locaties zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer en er is voldoende parkeergelegenheid.

De locaties zijn discreet gelegen waardoor jouw privacy gegarandeerd is. Zorg dat je ons telefoonnummer bij de hand hebt zodat je ons bij problemen makkelijk kan bereiken.

Al onze locaties met uitzondering van Veldhoven zijn rolstoeltoegankelijk.

Je kan bij ons betalen per pin en contant. Het is niet mogelijk om met creditcard te betalen. Wij werken samen met een speciaal kredietbureau als jij jouw behandeling in termijnen wilt betalen.

Voor medische hulp na jouw behandeling zijn wij op 085-4013678, 24 uur per dag bereikbaar.

Een consult met onze artsen is gratis en vrijblijvend.

We hebben zorg besteed om deze tekst voor jou te kunnen schrijven. Deze tekst is geen vervanging voor een medisch consult die bij ons gratis en vrijblijvend is.

Heb je nog vragen of zijn er zaken onduidelijk dan kan je deze natuurlijk altijd stellen.

Als bron hebben wij de medische kennis van onze arts(en) gebruikt.

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen