Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

Basisinformatie

Wat zijn donkere kringen onder de ogen?

Iedereen heeft wel eens last van donkere kringen onder de ogen – het komt voor bij mannen en vrouwen van verschillende rassen en leeftijden. Dit probleem kan erg vervelend zijn, maar er zijn goede behandelingen voor. Donkere kringen onder ogen kenmerken zich door:

 • Donkere kringen
 • Schaduw door volumeverlies in het traangoot-gebied

Je kunt een behandeling overwegen als je:

 • Je stoort aan de donkere kringen en/of wallen*
 • Regelmatig opmerkingen krijgt over een vermoeid uiterlijk
 • Dagelijks moet smeren met concealers

Wat zijn de mogelijkheden bij donkere kringen onder de ogen?

Kringen onder de ogen kunnen goed behandeld worden. Wij gebruiken in onze praktijk de volgende middelen voor de wallen en/of donkere kringen onder de ogen:

Wallen:

Voor donkere kringen:

Andere mogelijkheden:

 • Carboxytherapie

*Let op donkere kringen en wallen worden vaak door elkaar gehaald.

Wat kun je verwachten na een behandeling van donkere kringen onder de ogen?

Wallen en/of donkere kringen zullen duidelijk verminderen en het resultaat zal afhankelijk van de behandeling die je kiest tussen de 4 en 25 maanden zichtbaar zijn.

Na een kuur van RRS-HA Eyes of PRP dient men 1 of 2 keer per jaar terug te komen voor een herhaalbehandeling.

Welke kenmerken hebben donkere kringen onder de ogen?

Kringen onder ogen ontstaan meestal door zonschade en kunnen naast diepe of oppervlakkige rimpels ook bestaan uit:

 • Ouderdomsvlekken
 • Droge, dunnere en minder elastische huid (solar elastosis)

Dit komt doordat de collageen- en elastinevezels verminderen. De aanmaak is geremd en de afbraak van deze vezels neemt toe. Ook vermindert de kwaliteit van deze vezels. Daarnaast is er bij kringen onder de ogen minder natuurlijk aangemaakt hyaluronzuur aanwezig. Dit zorgt voor onder andere uitdroging en rimpels.

Jonge vrouw wat de gebruikelijke plek is waarop donkere kringen ontstaan

Waar let de arts op bij kringen onder de ogen?

Om tot een goede keuze van behandeling te komen neemt de arts verschillende aspecten mee:

 • Of er permanente fillers in het behandelgebied aanwezig zijn
 • De mate en ernst van ouderdomsvlekken
 • (Over)gevoeligheid van de huid
 • Leeftijd
 • Huidskleur
 • Jouw wensen en verwachtingen

Waarom is dit relevant bij het verwijderen van donkere kringen onder de ogen?

Al de bovenstaande aspecten zijn belangrijk om uit de verschillende mogelijkheden een passende behandeling voor jou te kiezen.
Bijvoorbeeld: Wanneer de diepte van de rimpels oppervlakkig is, dan is soms geen filler nodig maar kan een crème of peeling voldoende zijn.

We hebben verschillende mogelijkheden om de donkere kringen te behandelen:

PRP voor donkere kringen onder de ogen:

De indicaties om Platelet Rich Plasma (PRP) te gebruiken zijn beginnende rimpels, ouderdomsvlekken en een doffe huid. Het grote voordeel is dat er alleen maar lichaamseigen stoffen worden gebruikt, omdat PRP wordt gemaakt van je eigen bloed. Het wordt ook wel de “vampire facelift” genoemd. Er kunnen meerdere behandelingen nodig zijn om een effect te zien.

Voordeel van PRP voor kringen onder ogen: Anti-aging met behulp van eigen lichaamsstoffen. Zeer effectief als er een vale huid aanwezig is door bijvoorbeeld roken.
Nadeel van PRP voor kringen onder ogen: Meerdere behandelingen nodig, maar iets minder effectief voor rimpels.

RRS HA Eyes voor donkere kringen onder de ogen:

De vitaminen en anti-oxidanten geven de huid een boost. Ook zorgt RRS HA Eyes ervoor dat de afvoer van vocht beter verloopt en de bloedcirculatie wordt gestimuleerd. Door de blekende stoffen licht de donkere kring op na enkele behandelingen.

Voordeel van RRS HA Eyes voor kringen onder ogen: Dit product is specifiek voor donkere kringen.
Nadeel van RRS HA Eyes voor kringen onder ogen: Meerdere behandelingen nodig.

Restylane Vital voor donkere kringen onder de ogen:

De filler Restylane Vital kan zeer goed worden gebruikt voor een direct resultaat bij donkere kringen verwijderen onder de ogen. Het integreert goed in de huid zodat de filler nagenoeg onzichtbaar is. Je kunt door de spuittechniek blauwe plekken krijgen en het effect houdt ongeveer 3-4 maanden aan.

Voordeel van Restylane voor kringen onder ogen: Geschikt voor oppervlakkige rimpels. Het geeft 3 à 4 maanden lang resultaat.
Nadeel van Restylane voor kringen onder ogen: Door de spuittechniek is er kans op blauwe plekken.

Belotero voor donkere kringen onder de ogen:

De filler Belotero wordt vaak gebruikt om diepe lijnen en plooien mooi op te vullen. Belotero integreert erg goed met de huid en daardoor kan je relatief veel rimpels behandelen. Doordat het oppervlakkig gespoten wordt kunnen er sneller blauwe plekjes ontstaan en het kan soms te weinig werken voor erg diepe rimpels

Voordeel van Belotero voor kringen onder ogen: Veel rimpels kunnen met de filler Belotero elegant worden opgelost zonder dat iemand ziet dat iets gedaan wordt.
Nadeel van Belotero voor kringen onder ogen: Grotere kans op blauwe plekken. Het is minder effectief bij erg diepe rimpels.

Radiesse voor donkere kringen onder de ogen:

Ook filler Radiesse kan goed gebruikt worden om donkere kringen onder ogen te verwijderen. De filler kan niet oppervlakkig worden gespoten en integreert iets minder goed met de huid. Bij oppervlakkig spuiten kan de filler namelijk iets voelbaar en/of zichtbaar zijn.

Voordeel van Radiesse voor kringen onder ogen: Bij ernstige rimpels kan de filler Radiesse goed worden gebruikt.
Nadeel van Radiesse voor kringen onder ogen: Bij matige rimpels kan de filler voelbaar en/of zichtbaar zijn.

Plexr Soft Surgery voor donkere kringen onder de ogen:

Plexr is een manier om de huid te verbeteren, zonder dat er een chirurgische ingreep nodig is. Door middel van nauwkeurige aanrakingen op de huid, trekken huidvezels samen. Hierdoor wordt de huid, en dus rimpels, strak getrokken. Deze behandeloptie is duurder, maar geeft wel langer resultaat.

Voordeel van Plexr Soft Surgery voor kringen onder ogen: Er is geen operatie nodig en het resultaat houdt langer aan dan bij andere behandelingen.
Nadeel van Plexr Soft Surgery voor kringen onder ogen: De hersteltijd is aanmerkelijk langer.

verwachtingfoto-alle indicaties

Hoe gaat de behandeling aan donkere kringen onder de ogen in zijn werk?

Allereerst zal de arts samen met jou in het consult je persoonlijke wensen bespreken. Aan de hand hiervan zal een behandelplan opgesteld worden. Vaak is de behandeling al gelijk mogelijk, met uitzondering van Plexr en PRP. De meeste behandelingen duren ongeveer een half uur, inclusief het consult.

Na de behandeling maakt de arts en/of de praktijkassistent de huid schoon en kunnen de blauwe plekken eventueel gecamoufleerd worden met een steriele, helende camouflagecrème. Wij geven ook advies over hoe je het effect van de behandeling het beste kan behouden.

Welk resultaat kan ik verwachten na het verwijderen van donkere kringen onder ogen?

De behandeling rond de ogen is over het algemeen succesvol. Hieronder zijn tevens voor- en nafoto’s te vinden. Je ziet een duidelijke verbetering en krijgt een mooie, frisse blik. Desondanks verdwijnen de donkere kringen onder de ogen nooit helemaal. Afhankelijk van de behandeling kan het effect tussen de 4 en 36 maanden aanhouden.

Welke bijwerkingen kan ik verwachten?

De bijwerkingen zoals roodheid en/of zwelling verdwijnen in de meeste gevallen binnen 24 tot 48 uur. Er is altijd kans op een blauwe plek bij een injectie, maar deze verdwijnt meestal binnen twee weken.

Bij de Plexr-behandeling moet men rekening houden met flinke zwelling voor 2 of 3 dagen, korstjes voor 7 of 8 dagen en roodheid voor 3 tot 12 weken.

Bobbeltjes of onregelmatigheden kunnen optreden maar zijn zeldzaam en verdwijnen meestal vanzelf. Mocht je hier toch twijfels over hebben dan kun je altijd een afspraak maken voor een tussentijdse controle.

Bij sommige behandelingen, zoals de Plexr en bepaalde peelings, is er kans op hyperpigmentatie die zonder verdere behandeling binnen 6 tot 9 maanden vanzelf verdwijnt. Deze hyperpigmentatie kan met een speciale crème (tretinoïne/hydrochinon) binnen 3 tot 8 weken succesvol behandeld worden.

Om je een beeld te geven van resultaten die mogelijk zijn, vind je hieronder een aantal voor en na foto’s.

donkere kringen voor- en nafoto

donkere kringen voor- en nafoto

 

 

 

 

 

 

 

Voor-Na Donkere kringen met RRS-HA eyes

 

 

 

 

 

 

 

Let op: Foto’s geven een beeld van de werkelijkheid, maar resultaten kunnen per persoon verschillen. Elk gezicht en lichaam is uniek en vraagt om een persoonlijke benadering. Een consult met de behandelend arts of plastisch chirurg is dus altijd noodzakelijk.

 

 

Welke voorbereiding kan ik treffen voor de behandeling van donkere kringen?

Blauwe plekken zijn gedeeltelijk te voorkomen door voorafgaand aan de behandeling Arnica druppels of tabletten te slikken. Deze zijn bij de drogist te verkrijgen

Als je nerveus bent is het belangrijk om daar open en eerlijk met de arts over te praten. Hij kan je dan beter door de behandeling heen loodsen. Wanneer je toch wel erg nerveus bent, is het verstandig om van tevoren even contact op te nemen met de praktijk.

Indien gewenst krijg je een coolpack van ons mee tegen de zwelling.

Bij bepaalde behandelingen (Plexr en peelings) is het raadzaam om bij een gekleurde huid een voorbehandeling te doen met een tretinoïne/hydrochinoncrème.

Waarmee moet ik rekening houden na de behandeling van donkere kringen onder de ogen?

Het is raadzaam om de eerste 6 tot 8 uur na de behandeling geen make-up of crèmes gebruiken om infecties tegen te gaan. Vind je het toch fijn om direct na de behandeling jezelf te camoufleren? Wij verkopen ook een steriele camouflagecrème met arnica die verzorgend is, zwellingen tegengaat en volledig steriel is.

De eerste 24 uur na de behandeling is het verstandig om geen sauna te bezoeken, infrarood behandelingen te ondergaan, te sporten of overmatig alcohol te drinken.

Bij een Plexr-behandeling kan het raadzaam zijn om iemand anders te laten rijden omdat soms de ogen erg gezwollen zijn. Vergeet ook niet vooraf aan een Plexr-behandeling je lenzen uit te doen en een (zonne)bril mee te nemen. Zorg ook voor goede zonbescherming en beschermende crèmes. Wij geven je uiteraard uitgebreide informatie voorafgaand aan de behandeling hoe je dit precies moet doen.

Bij pijn of ongemak na de behandeling kun je een pijnstiller, zoals paracetamol, innemen.

Wat voor praktische zaken moet ik nog meer weten?

Onze locaties zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer en er is voldoende parkeergelegenheid. Ook zijn ze discreet gelegen, waardoor privacy gegarandeerd is. Al onze locaties, met uitzondering van Veldhoven, zijn rolstoeltoegankelijk.

Het is handig om ons telefoonnummer bij de hand te hebben, zodat je ons kunt bereiken in geval van problemen.

Betalen is mogelijk bij ons per pin en contant. Het is helaas niet mogelijk om met creditcard te betalen. Wel werken wij samen met een speciaal kredietbureau als jij jouw behandeling in termijnen wilt betalen.

Voor medische hulp na jouw behandeling zijn wij op 085-4013678, 24 uur per dag bereikbaar.

Een consult met onze artsen is gratis en vrijblijvend.

We hebben zorg besteed om deze tekst voor jou te kunnen schrijven. Deze tekst is geen vervanging voor een medisch consult die bij ons gratis en vrijblijvend is.

Heb je nog vragen of zijn er zaken onduidelijk dan kan je deze natuurlijk altijd stellen.

Als bron hebben wij de medische kennis van onze arts(en) gebruikt.

Laatste revisie datum: 30-10-2019 door arts J. Claassen. Volgende revisie datum: 30-10-2020.

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen