Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

Basisinformatie

Wat zijn kraaienpootjes?

Kraaienpootjes zijn de lachrimpels naast de ogen. Deze lijntjes krijgen we op den duur allemaal. Veel mensen ervaren kraaienpootjes als storend. Soms kunnen de kraaienpootjes zelfs overgaan naar de wangrimpels bij uitgebreid lachen. Toch is behandeling eenvoudig. Wat moet je precies weten als je er iets aan wilt doen? Lees dan nu verder!

De kraaienpootjes kenmerken zich door:

 • Fijne rimpels of lijnen die hun oorsprong hebben aan de zijkant van de ogen en zich waaiervormig uitbreiden

Je kunt een behandeling overwegen als je dit vervelend vindt en je door de rimpels belemmerd voelt doordat bijvoorbeeld:

 • Mensen je vragen of je moe en/of ziek bent
 • Je in de spiegel kijkt en je je irriteert

Wat zijn de mogelijkheden bij de kraaienpootjes en lachrimpels?

De kraaienpootjes en lachrimpels kunnen goed behandeld worden. Wij gebruiken in onze praktijk meestal de volgende middelen voor dit soort lijntjes:

Wat kun je verwachten na een behandeling aan de kraaienpootjes en lachrimpels?

De kraaienpootjes zullen duidelijk verminderen en het resultaat zal afhankelijk van de behandeling die je kiest tussen de 3 en 8 maanden zijn als je kiest voor botox en ongeveer een jaar als je kiest voor fillers.

Welke kenmerken kennen de kraaienpootjes en lachrimpels?

De kraaienpootjes en lachrimpels zijn rimpels aan de zijkant van de ogen, die zich waaiervormig uitbreiden richting de zijkant van het gezicht. Iedereen krijgt ermee te maken, want tijdens het lachen trekken je spieren samen. In combinatie met de veroudering van de huid, ontstaan hierdoor meestal rond het 35e levensjaar lachrimpels.

Aanwijzer kraaienpootjes

Waar let de arts op en waarom is het relevant?

Om tot een goede keuze van behandeling te komen, houdt de arts rekening met de volgende aspecten:

 • Het patroon van de kraaienpootjes en lachrimpels
 • Hoeveelheid van spieren rond de ogen
 • Of er permanente fillers in het behandelgebied aanwezig zijn
 • Mate en ernst van de kraaienpootjes en lachrimpels
 • Gevoeligheid van de huid (overgevoeligheid en allergische reacties)
 • Je leeftijd
 • Huidskleur
 • Jouw wensen en verwachtingen

Waarom is het relevant?

Al de bovenstaande aspecten zijn belangrijk om uit de verschillende mogelijkheden een passende behandeling voor jou te kiezen.

Zo vereist elk contractiepatroon van de kraaienpootjes een andere manier van botox inspuiten. En bovendien kunnen zeer diepe kraaienpootjes soms niet geheel weggaan door het gebruik van alleen botox. In dit geval kan dan ook een filler nodig zijn.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de kraaienpootjes en lachrimpels te behandelen:

Botox bij de kraaienpootjes en lachrimpels:

De lachrimpels en kraaienpootjes zijn opvallend goed te behandelen met een botuline toxine zoals Botox, Azallure of Bocouture en is daarom meestal de eerste keuze bij de behandeling van dit type rimpels. Voor de behandeling van de kraaienpootjes en lachrimpels hebben we een sterke voorkeur voor het middel Azallure.

Bovengenoemde middelen zorgen ervoor dat de spieren zich ontspannen. Als spieren niet kunnen samentrekken, wordt de huid gladder en minder gerimpeld. Resultaten houden ongeveer 3 tot 7 maanden aan. Het is belangrijk om de behandeling met enige regelmaat te herhalen om het resultaat te behouden.

Voordeel van botox bij kraaienpootjes en lachrimpels: Botox is een zeer effectief middel voor deze probleemzone.
Nadeel van botox bij kraaienpootjes en lachrimpels: Het effect houdt iets minder lang aan in tegenstelling tot fillers.

De filler Belotero bij de kraaienpootjes en lachrimpels:

Belotero kan ook gebruikt worden om de kraaienpootjes en lachrimpels te behandelen. Dit wordt vaak gebruikt als botox geen optie is of als aanvullende behandeling bij een erg diepe rimpel. Belotero is een goede keuze voor deze probleemzone omdat het erg oppervlakkig kan worden ingespoten. Bovendien integreert het erg mooi met de huid en daardoor kunnen er relatief veel rimpels behandeld worden. De behandeling houdt ongeveer een klein jaar aan.

Voordeel van Belotero bij de kraaienpootjes en lachrimpels: De rimpels kunnen met de filler Belotero elegant worden opgelost zonder dat iemand ziet dat iets gedaan is.
Nadeel van Belotero bij de kraaienpootjes en lachrimpels: Daarnaast kunnen er door het oppervlakkig inspuiten van de filler wat sneller blauwe plekjes ontstaan.

De filler Juvéderm Volbella bij de kraaienpootjes en lachrimpels:

Juvéderm Volbella kan goed gebruikt worden om de kraaienpootjes en lachrimpels te behandelen, want de filler spreidt zich mooi uit. Bovendien is de filler zacht van structuur en trekt het weinig vocht aan. Ook kan deze filler bij problemen opgelost worden en is het zacht en comfortabel inspuitbaar. Juvéderm Volbella is een A-merk filler wat een jaar aanhoudt. Voor diepe kraaienpootjes is het wat minder geschikt.

Voordeel van Juvéderm Volbella bij de kraaienpootjes en lachrimpels: De filler geeft direct effect en bij problemen kan de filler opgelost worden.
Nadeel van Juvéderm Volbella bij de kraaienpootjes en lachrimpels: Voor diepe kraaienpootjes kan Juvéderm Volbella minder geschikt zijn.

PlexR Soft Surgery bij de kraaienpootjes en lachrimpels:

PlexR is een geschikte behandelmogelijkheid voor de kraaienpootjes en lachrimpels, waar geen mes of naald bij wordt gebruikt. Rimpels worden hierbij goed strak getrokken door middel van kleine aanrakingen die de huidvezels samentrekken. Deze optie is prijziger dan fillers maar het resultaat houdt daarentegen wel weer een stuk langer aan. Soms zijn er wel meerdere behandelingen nodig.

Voordeel van PlexR bij de kraaienpootjes en lachrimpels: Er is geen operatie nodig en het resultaat houdt langer aan dan andere behandelingen.
Nadeel van PlexR bij de kraaienpootjes en lachrimpels: Hersteltijd na deze behandeling is aanmerkelijk langer. Tevens is deze behandeling ook prijziger dan botox of fillers.

vrouw met spiegel

Hoe gaat de behandeling aan de kraaienpootjes en lachrimpels in zijn werk?

Allereerst zal onze arts samen met jou je persoonlijke wensen bespreken en bekijken welke behandeling hier het beste bij past. Vaak is dan een behandeling gelijk mogelijk, met uitzondering van PlexR en PRP. Over het algemeen duren de behandelingen, inclusief het consult, ongeveer een half uur.

De arts en/of de praktijkassistente maakt na de behandeling de huid schoon. Blauwe plekken kunnen eventueel gecamoufleerd worden met behulp van een steriele en helende camouflagecrème. Tevens geven we je advies over hoe het effect van de behandeling het beste behouden kan worden.

Welk resultaat kan ik verwachten na een behandeling van de kraaienpootjes en lachrimpels?

Onze artsen hebben zeer goede ervaringen met het behandelen van de kraaienpootjes en lachrimpels. De lijntjes zullen na de behandeling duidelijk verminderen. Dit resultaat zal tussen de 3 en 8 maanden behouden blijven wanneer je kiest voor een behandeling met Botox. Als je kiest voor een behandeling met fillers zal dit ongeveer een jaar zijn. Bij een PlexR-behandeling zal het resultaat zelfs 36 maanden tot permanent behouden blijven.

Welke bijwerkingen kan ik verwachten bij een behandeling aan de kraaienpootjes en lachrimpels?

In de meeste gevallen verdwijnen de bijwerkingen zoals roodheid en/of zwelling al binnen 24 tot 48 uur. Bovendien is er altijd kans op een blauwe plek bij een injectie, maar deze verdwijnt meestal binnen 2 weken.

Wanneer je kiest voor een PlexR-behandeling, zul je rekening moeten houden met een flinke zwelling die 2 à 3 dagen aanhoudt. Ook kunnen er korstjes ontstaan die 7 à 8 dagen aanhouden en kun je last hebben van roodheid voor 3 tot 12 weken.

Verder kunnen er na een behandeling bobbeltjes of onregelmatigheden optreden. Deze zijn zeldzaam en verdwijnen vaak vanzelf. Wanneer je hier toch twijfels over hebt, dan is het altijd mogelijk om een tussentijdse controleafspraak in te plannen.

Ook is er een kleine kans op hyperpigmentatie. Dit komt alleen voor bij sommige behandelingen, zoals de PlexR en bepaalde peelings. Deze hyperpigmentatie verdwijnt zonder verdere behandeling binnen 6 tot 9 maanden. Ook kan dit succesvol behandeld worden binnen 3 tot 8 weken met een speciale crème (tretinoïne/hydrochinon).

Om je een beeld te geven van resultaten die mogelijk zijn, vind je hieronder een aantal voor en na foto’s.

Kraaienpootjes met Azallure

Kraaienpootjes met Azallure2

Let op: Foto’s geven een beeld van de werkelijkheid, maar resultaten kunnen per persoon verschillen. Elk gezicht en lichaam is uniek en vraagt om een persoonlijke benadering. Een consult met de behandelend arts of plastisch chirurg is dus altijd noodzakelijk.

Welke voorbereiding kan ik treffen voor de behandeling aan de kraaienpootjes en lachrimpels?

Door voorafgaand aan de behandeling Arnicadruppels- of tabletten te slikken, kunnen we blauwe plekken bij de behandeling voor lachrimpels en kraaienpootjes gedeeltelijk voorkomen. Je kunt deze druppels zelf bij de drogist halen.

Ben je erg nerveus? Dan vinden wij het belangrijk om daar open en eerlijk met je over te praten. De arts kan je daardoor beter geruststellen en je door de behandeling heen helpen. Neem gerust van te voren contact op met de praktijk.

Mocht je tegen de zwelling graag een coolpack mee naar huis willen, dan krijg je deze van ons mee.

Bij bepaalde behandelingen (PlexR en peelings) raden wij aan om bij een gekleurde huid een voorbehandeling te doen met een tretinoïne/hydrochinoncrème.

Waarmee moet ik rekening houden na de behandeling van de kraaienpootjes en lachrimpels?

Wij raden aan om de eerste 6 tot 8 uur na de behandeling van kraaienpootjes en lachrimpels geen make-up of crèmes gebruiken, om infecties tegen te gaan. Mocht je het toch fijn vinden om direct na de behandeling jezelf te camoufleren, dan verkopen wij ook een steriele camouflagecrème. Deze camouflagecrème met arnica is verzorgend, gaat zwellingen tegen en is volledig steriel.

Wij raden aan om de eerste 24 uur na de behandeling van kraaienpootjes en lachrimpels geen sauna te bezoeken, infraroodbehandelingen te ondergaan, te sporten of overmatig alcohol te drinken.

Bij een PlexR-behandeling raden we aan om iemand anders te laten rijden omdat soms de ogen erg gezwollen kunnen zijn. Vergeet ook niet om voor je PlexR-behandeling je lenzen uit te doen en een (zonne-)bril mee te nemen. Het is daarnaast ook belangrijk om gebruik te maken van goede zonbescherming en beschermende crèmes. Uiteraard geven wij je voorafgaand aan de behandeling uitgebreide informatie over hoe je dit precies moet doen.

Bij pijn of ongemak na de behandeling van kraaienpootjes of lachrimpels kun je een pijnstiller (zoals paracetamol) innemen.

Wat voor praktische zaken moet ik nog meer weten?

 • Onze locaties zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer en er is voldoende parkeergelegenheid
 • Jouw privacy is gegarandeerd doordat onze locaties discreet gelegen zijn
 • Het is handig om ons telefoonnummer bij de hand te hebben zodat je ons gemakkelijk kunt bereiken
 • Al onze locaties met uitzondering van onze locatie in Veldhoven zijn rolstoeltoegankelijk
 • Je kunt bij ons betalen per pin en contant. Het is niet mogelijk om met creditcard te betalen
 • Mocht je jouw behandeling in termijnen willen betalen, dan is dit mogelijk dankzij onze samenwerking met een speciaal kredietbureau
 • Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar voor medische hulp na jouw behandeling op 085-4013678
 • Een consult met onze artsen is gratis en vrijblijvend

Deze tekst is met zorg voor jou geschreven maar is niet ter vervanging van een medisch consult. Een medisch consult is bij ons gratis en vrijblijvend. Heb je nog vragen of zijn er nog onduidelijkheden dan kan je altijd bij ons terecht.

Als bron hebben wij de medische kennis van onze arts(en) gebruikt. Laatste revisie datum: 27-09-2019 door arts J. Claassen. Volgende revisie datum: 27-09-2020.

 

Meer lezen over kraaienpootjes en lachrimpels? We hebben hier ook een aantal leuke blogs over geschreven!

 

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen