Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

Basisinformatie

Wat is de verouderde hals?

De verouderde hals kenmerkt zich door:

 • Zichtbare verticale ‘strengen’ in het halsgebied
 • Horizontale lijnen of plooien
 • Loshangend vel

De ouder wordende hals gaat meestal ook gepaard met een slappe kaaklijn.

Je kunt een behandeling overwegen als je je door het volumeverlies belemmerd voelt doordat je bijvoorbeeld:

 • Je hals het liefste verbergt met een sjaal of coltrui
 • Je hals vind lijken op een ‘kalkoennek’

Wat zijn de mogelijkheden voor de behandeling van de hals?

De verouderde hals kan goed behandeld worden. Wij gebruiken in onze praktijk de volgende middelen voor de verouderde hals:

 • Botox (bij zichtbare verticale strengen)
 • Fillers (bij meerdere kenmerken)
 • Threads (bij loshangend vel)
 • Plexr Soft Surgery (bij beginnend loshangend vel)

Wat kun je verwachten na een behandeling aan de hals?

De verouderde hals zal duidelijk verminderd zijn maar niet alle kenmerken zullen helemaal verdwijnen. Voor een optimaal resultaat is vaak een combinatie van meerdere middelen nodig. De duur van de behandeling is afhankelijk van het middel. Bij botox ligt dat tussen de 3 en 9 maanden, bij fillers tussen 9 tot 36 maanden, bij threads tussen de 18 en 30 maanden en bij Plexr Soft Surgery tussen de 24 en 36 maanden.

Welke kenmerken kent de verouderde hals?

Met het ouder worden neemt het vetweefsel onder de huid af. Ook maak je minder elastine en collageen aan waardoor de huid in de hals zijn ondersteuning en flexibiliteit verliest. Er zijn drie verschillende verouderingstekenen die zichtbaar worden rond je vijftigste:

 • Horizontale rimpels onderin de hals
 • Verticale strengen onder de kin en kaaklijn
 • Een ‘kalkoennek’
 • De huid onder de kin kan er wat los bijhangen

 

Aanwijzer probleemzone hals

 

Waar let de arts op?

Om tot een goede keuze van behandeling te komen neemt de arts verschillende aspecten mee:

 • Elasticiteit van de huid
 • Dragend vermogen van de huid
 • Onderliggend vetweefsel
 • In hoeverre een behandeling van de kaaklijn een liftend effect op de ouder wordende hals kan hebben
 • De mate en ernst van de verschillende verouderingstekenen van de hals
 • Als er permanente fillers in het behandelgebied aanwezig zijn.
 • Mate en ernst van de rimpels
 • (Over)gevoeligheid van de huid
 • Je leeftijd
 • Huidskleur
 • Jouw wensen en verwachtingen

Waarom is het relevant?

Al de bovenstaande aspecten zijn belangrijk om uit de verschillende mogelijkheden een passende behandeling voor jou te kiezen.
Bijvoorbeeld: De behandeling van de kaaklijn kan ook een liftend effect hebben op de hals, dus het kan soms zinvol zijn om eerst de kaaklijn te behandelen.
Bijvoorbeeld: Wanneer er erg veel onderliggend vetweefsel bij de hals aanwezig is, kan de huid soms te zwaar worden om threads in te zetten.

We hebben verschillende mogelijkheden om de verouderde hals te behandelen:

Botox voor de hals:

Spierverslappende middelen (botuline toxines): De verticale strengen onder de kaaklijn ontstaan doordat de huidspier van de hals (platysma) steeds minder sterk wordt en hierdoor kan deze gaan plooien. Een botuline toxine zoals Botox, Azallure of Bocouture kan deze plooivorming tegengaan doordat de huidspier zich hierdoor ontspant.

Voordeel: enige effectieve behandeling (naast plastische chirurgie) die er is voor de strengen van de huid
Nadeel: op loshangend vel heeft het geen effect, relatief kort behoud van resultaat

Skinbooster Restylane Vital voor de hals:

Restylane Vital kan zeer goed worden gebruikt om de ouder wordende huid een boost te geven. Het integreert goed in de huid zodat de filler nagenoeg onzichtbaar is. Je kunt door de spuittechniek blauwe plekken krijgen en het effect houdt ongeveer 3-4 maanden aan.

Voordeel: Zorgt ervoor dat de huid een boost krijgt en ook geschikt voor oppervlakkige rimpels.
Nadeel: Door spuittechniek is er kans op blauwe plekken.

De filler Belotero voor de hals:

Belotero wordt door ons vaak gebruikt voor de behandeling van de ouder wordende huid omdat het gebruikt kan worden voor loshangend vel en de horizontale lijnen van de hals. Belotero kan erg oppervlakkig worden ingespoten, het integreert mooi met de huid en je kan relatief veel rimpels behandelen. Doordat het oppervlakkig gespoten wordt kunnen er sneller blauwe plekjes ontstaan, het kan soms te weinig werken voor erg loshangend vel. De behandeling houdt ongeveer een klein jaar aan.

Voordeel: Met de filler belotero kunnen veel kenmerken van de ouder wordende hals worden behandeld.
Nadeel: Belotero geeft relatief veel blauwe plekken in het halsgebied, het is minder effectief tegen erg diepe rimpels.

De filler Radiesse voor de hals:

Radiesse kan goed gebruikt worden als er zeer diepe rimpels zijn en of de huid zeer verouderd is. De filler wordt met name gebruikt om via de kaaklijn de ‘kalkoennek’ te behandelen. Ook kan Radiesse gebruikt worden om het volumeverlies van de hals tegen te gaan waardoor het loshangend vel wat wordt opgespannen. De filler kan minder goed oppervlakkig worden gespoten en kan dan soms ook voelbaar of zichtbaar zijn.

Voordeel: De filler Radiesse kan goed worden gebruikt voor de ‘kalkoenennek’.
Nadeel: Bij oppervlakkig spuiten kan de filler voelbaar zijn. Bij erg loshangend vel kan soms erg veel Radiesse nodig zijn.

De filler Juvederm Voluma voor de hals:

Juvederm kan ook goed gebruikt worden om de ouder wordende hals te behandelen. De filler wordt met name gebruikt om via de kaaklijn de kalkoennek te behandelen. De filler kan niet oppervlakkig worden gespoten en integreert iets minder goed met de huid. Bij oppervlakkig spuiten kan de filler een beetje voelbaar of zichtbaar zijn.

Voordeel: De filler Radiesse kan goed worden gebruikt voor de ‘kalkoennek’.
Nadeel: Bij erg loshangend vel kan soms erg veel Juvederm Voluma nodig zijn.

De filler Sculptra voor de hals:

Sculptra is met name erg goed inzetbaar als je ook last hebt van een hangende kaaklijn. Het effect houdt ongeveer 36 maanden aan. Door de behandeling van de kaaklijn kan hierdoor het loshangend vel gelift worden. Directe inspuiting van Sculptra in het halsgebied is niet mogelijk doordat er dan een kans is dat de filler voelbaar of zichtbaar is.

Voordeel: Met Sculptra kan je de kaaklijn en daardoor ook de ‘kalkoennek’ zeer effectief behandelen.
Nadeel: Andere kenmerken van de verouderde hals zijn niet goed behandelbaar.

Thread Silhouette Soft voor de hals:

Silhouette Soft kan goed gebruikt worden om loshangend vel strakker te trekken. Het effect is meestal direct te zien en wordt door collageenvorming van de thread alleen nog meer versterkt. Silhouette Soft houdt ongeveer 2 jaar aan. Bij erg veel loshangend vel of een te zware huid kunnen meerdere draden nodig zijn.

Voordeel: Loshangend vel kan zeer goed behandeld worden zonder dat je de kaaklijn moet versterken. Het effect houdt 2 jaar aan.
Nadeel: Soms meerdere draden nodig wat de behandeling vrij kostbaar kan maken.

Plexr Soft Surgery voor de hals:

Plexr is een goede behandeloptie waar geen mes of naald aan te pas komt. Door kleine aanrakingen trekken de huidvezels samen waardoor rimpels goed strak getrokken worden. Deze optie is prijziger dan fillers maar het resultaat houdt daarentegen wel weer een stuk langer aan. In het halsgebied is plexr iets minder goed werkzaam. Soms zijn er meerdere behandelingen nodig.

Voordeel: Geen operatie nodig en het resultaat houdt langer aan dan andere behandelingen.
Nadeel: Hersteltijd is aanmerkelijk langer. Plexr geeft in het halsgebied wisselende resultaten.

Hoe gaat de behandeling van de hals in zijn werk?

Na binnenkomst en ontvangst gaat onze arts met jou het gesprek aan over wat je wensen zijn en welke behandeling het meest geschikt is. Meestal is een behandeling direct mogelijk (met uitzondering van Plexr en PRP). De meeste behandelingen duren inclusief het consult ongeveer een half uur.

Na de behandeling maakt de arts en/of de praktijkassistent de huid schoon en kunnen de blauwe plekken eventueel gecamoufleerd worden met een steriele, helende camouflagecrème. Wij geven ook advies over hoe je het effect van de behandeling het beste kan behouden.

Welk resultaat kan ik verwachten?

De behandeling van de hals is over het algemeen succesvol en je ziet een duidelijke verbetering. Desondanks verdwijnen alle kenmerken van de ouder wordende hals nooit helemaal. Afhankelijk van de behandeling kan het effect bij Botox tussen de 4 en 9 maanden duren, bij een filler tussen de 9 en 12 maanden, bij Sculptra 36 maanden, bij Plexr tussen de 24 en 36 maanden en bij threads 18 tot 24 maanden.

Welke bijwerkingen kan ik verwachten?

De bijwerkingen zoals roodheid en/of zwelling verdwijnen in de meeste gevallen binnen 24 tot 48 uur. Er is altijd kans op een blauwe plek bij een injectie, maar deze verdwijnt meestal binnen twee weken.

Bij de Plexr-behandeling moet men rekening houden met flinke zwelling voor 2 of 3 dagen, korstjes voor 7 of 8 dagen en roodheid voor 3 tot 12 weken.

Bobbeltjes of onregelmatigheden kunnen optreden maar zijn zeldzaam en verdwijnen meestal vanzelf. Mocht je hier toch twijfels over hebben dan kun je altijd een afspraak maken voor een tussentijdse controle.

Bij sommige behandelingen, zoals de Plexr en bepaalde peelings, is er kans op hyperpigmentatie die zonder verdere behandeling binnen 6 tot 9 maanden vanzelf verdwijnt. Deze hyperpigmentatie kan met een speciale crème (tretinoïne/hydrochinon) binnen 3 tot 8 weken succesvol behandeld worden.

Om je een beeld te geven van resultaten die mogelijk zijn, vind je hieronder een aantal voor en na foto’s.

 

voor en na foto van de hals/nek behandeling met de Belotero filler

 

voor en na foto van de hals/nek behandeling met de Belotero filler

 

Voor-Na Hals met Belotero

Let op: Foto’s geven een beeld van de werkelijkheid, maar resultaten kunnen per persoon verschillen. Elk gezicht en lichaam is uniek en vraagt om een persoonlijke benadering. Een consult met de behandelend arts of plastisch chirurg is dus altijd noodzakelijk.

 

Welke voorbereiding kan ik treffen voor de behandeling van de hals?

Blauwe plekken zijn gedeeltelijk te voorkomen door voorafgaand aan de behandeling Arnicadruppels of -tabletten te slikken. Deze zijn bij de drogist te verkrijgen

Als je nerveus bent is het belangrijk om daar open en eerlijk met de arts over te praten. Hij kan je dan beter door de behandeling heen loodsen. Ben je erg nerveus? Neem dan van te voren even contact op met de praktijk.

Indien gewenst krijg je een coolpack van ons mee tegen de zwelling.

Bij bepaalde behandelingen (Plexr en peelings) is het raadzaam om bij een gekleurde huid een voorbehandeling te doen met een tretinoïne/hydrochinoncrème.

Waarmee moet ik rekening houden na de behandeling van de hals?

Het is raadzaam om de eerste 6 tot 8 uur na de behandeling geen make-up of crèmes gebruiken om infecties tegen te gaan. Vind je het toch fijn om direct na de behandeling jezelf te camoufleren? Wij verkopen ook een steriele camouflagecrème met arnica die verzorgend is, zwellingen tegengaat en volledig steriel is.

De eerste 24 uur na de behandeling is het verstandig om geen sauna te bezoeken, infrarood behandelingen te ondergaan, te sporten of overmatig alcohol te drinken.

Bij een Plexr-behandeling kan het raadzaam zijn om iemand anders te laten rijden omdat soms de ogen erg gezwollen zijn. Vergeet ook niet vooraf aan een Plexr-behandeling je lenzen uit te doen en een (zonne-)bril mee te nemen. Zorg ook voor goede zonbescherming en beschermende crèmes. Wij geven je uiteraard uitgebreide informatie voorafgaand aan de behandeling hoe je dit precies moet doen.

Bij pijn of ongemak na de behandeling kun je een pijnstiller (zoals paracetamol) innemen.

Wat voor praktische zaken moet ik nog meer weten?

Onze locaties zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer en er is voldoende parkeergelegenheid.

De locaties zijn discreet gelegen waardoor jouw privacy gegarandeerd is. Zorg dat je ons telefoonnummer bij de hand hebt zodat je ons bij problemen makkelijk kan bereiken.

Al onze locaties met uitzondering van Veldhoven zijn rolstoeltoegankelijk.

Je kan bij ons betalen per pin en contant. Het is niet mogelijk om met creditcard te betalen. Wij werken samen met een speciaal kredietbureau als jij jouw behandeling in termijnen wilt betalen.

Voor medische hulp na jouw behandeling zijn wij op 085-4013678, 24 uur per dag bereikbaar.

Een consult met onze artsen is gratis en vrijblijvend.

We hebben zorg besteed om deze tekst voor jou te kunnen schrijven. Deze tekst is geen vervanging voor een medisch consult die bij ons gratis en vrijblijvend is.

Heb je nog vragen of zijn er zaken onduidelijk dan kan je deze natuurlijk altijd stellen.

Als bron hebben wij de medische kennis van onze arts(en) gebruikt.

Laatste revisie datum: 09-05-2019 door arts J. Claassen. Volgende revisie datum: 09-05-2020.

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen