Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

Zo beïnvloeden hormonen huidveroudering

21-01-2019

Hormonen beïnvloeden je huid en gezondheid meer als je ouder wordt, dan je misschien beseft. De hormoonhuishouding is een van de belangrijkste factoren waardoor veroudering start. Oestrogeen, schildklierhormonen, welke invloed hebben ze dan precies op de huid?

Hormonen beïnvloeden huidveroudering

vrouw
Hormonen beïnvloeden huidveroudering

Hormonen beïnvloeden huidveroudering. Het hormoonstelsel (endocrien systeem) is dus een van de belangrijkste factoren waarmee veroudering start, omdat het de hormoonhuishouding reguleert die helaas drastisch daalt bij het ouder worden. Dit heeft ook invloed op de huid. Als je hormonen uit balans zijn, kun je dit aan je huid zien. Er kan droogheid optreden, acne, fijne lijntjes, rimpels of rosacea. Net als de rest van je lichaam veranderen hormonen ook naarmate je ouder wordt. Door veranderingen in de productie van progesteron, testosteron en progesteron kunnen zich bepaalde problemen ontwikkelen.

Goede voeding heeft invloed op hormonen

Maar maak je geen zorgen! Je kunt zelf het een en ander doen om deze veranderingen op een natuurlijke manier te weerstreven. Eet voeding waar je huid echt iets aan heeft. Zodat je je huid voorziet van voldoende antioxidanten. Zorg voor een goede nachtrust, probeer stress onder controle te houden en sport regelmatig. Goede voeding helpt de hormoonproductie én de stofwisseling. Een gezond dieet ondersteunt ook de ontgifting van de lever, wat bevorderlijk is voor de hormoonhuishouding. Crucifere groenten (kolen, broccoli, spruitjes), uien en knoflook zijn hier heel geschikt voor.

Welke hormonen hebben meeste impact?

De hormonen die de meeste invloed op je huid hebben zijn oestrogeen, testosteron, de schildklierhormonen en cortisol.

Oestrogeen en je huid

Helaas daalt de oestrogeenspiegel bij het ouder worden, waardoor je huid er duidelijk anders uit gaat zien. De huid wordt droger, minder elastisch en kwetsbaarder. Voor vrouwen boven de 40 jaar is de dalende oestrogeenspiegel de hoofdoorzaak van verslapping van de huid. De huid begint er dunner uit te zien, en fijne lijntjes worden dieper. Huid rond de ogen en lippen gaat wat zakken en door een verminderde bloedtoevoer verliest het aan stevigheid. De huid gaat er ook minder stralend uitzien. Als je 40+ bent en je ervaart opvliegers, slapeloosheid, nachtelijk transpireren of vaginale droogheid, kun je wellicht wat extra oestrogeen gebruiken in de vorm van fyto-oestrogenen. Je vindt ze in lijnzaad, soja producten, sommige kruiden zoals black cohosh, hop of maca.

Testosteron: beschermt de huid

Een ander belangrijk hormoon voor de huid is testosteron, een androgeen. Dit geslachtshormoon stimuleert de talgproductie. Dit kan erg vervelend zijn als als overproductie tot acne leidt. Aangenomen wordt dat zuivel overproductie verergert. Toch wordt de huid door deze talgproductie beschermd met natuurlijke oliën. Leeftijd gerelateerde hormonale veranderingen zoals tijdens de pubertijd of overgang brengen verschuivingen in testosteron en de stofwisseling. Door de menopauze raakt oestrogeen-androgeen ratio uit balans. Dunner haar, en latere tekenen van huidveroudering zijn het gevolg.

Schildklierhormonen: beïnvloeden ook het haar

De schildklier is ook bepalend voor hoe je huid eruit ziet. Waar een overactieve schildklier de huid warm en zweterig maakt, zorgt een onderactieve schildklier juist voor een droge, ruwe huid met een verminderd vermogen om te transpireren. Veranderingen in de schildklierhormonen maken de haardos eveneens dunner.

Cortisol: huidproblemen

Dit “stresshormoon” kan net als testosteron voor een toegenomen talgproductie zorgen. Overtollige cortisol werkt ontsteking in de hand en dit maakt elke huidaandoening erger. Van chronische stress is bekend dat het condities als acne, eczeem, rosacea en vitiligo erger maakt. Er zijn veel manieren om stress beter te hanteren: meditatie, joga en sport zijn bewezen manieren.

Menopauze

oudere vrouw huid
Door goede voeding te eten tijdens de menopauze, kun je klachten tijdens de menopauze in toom houden

De overgang wordt meestal als iets negatiefs gezien, waarschijnlijk door de associatie met ouder worden. Toch is het een natuurlijke overgangsperiode die niet negatief hoeft te zijn. Probeer gezond te eten en beweging toe te passen, zonder de focus te veel op de overgang te hebben.

Omdat oestrogenen een ontsteking onderdrukkend effect hebben, kunnen ontsteking gerelateerde aandoeningen zoals rosacea (meer) de kop opsteken. Verlies van oestrogeen vermindert ook het aantal bloedvaten in de huid. Daarom zien we er wat bleker en minder stralend uit tijdens en na deze levensfase. Minder bloedvaten betekent een verminderde toevoer van nutriënten naar de huid.

Drastische daling van oestrogeen

De daling van oestrogeen is meer drastisch en vindt sneller plaats dan die van de andere hormonen. Er kunnen ook androgene kenmerken optreden: zo zie je misschien meer gezichtshaartjes als je in de spiegel krijgt.

Hormoonvervangingstherapie het antwoord?  Volgens onderzoeken helpt dit niet voor een zonbeschadigde huid. Ook kunnen pigmentatieproblemen eventueel een bijwerking zijn.

Wat kun je zelf doen?

Huidverzorging

In ieder geval eet je voeding van goede kwaliteit, minder of vermijd je alcohol, stress en tabak, ga je regelmatig sporten en zorg je voor voldoende nachtrust. Vergeet de gezonde vetzuren niet die de huid van binnenuit voeden: omega-3’s. Je vindt ze in onder andere zalm en noten.

Vitamines

Tal van onderzoeken laten zien dat een goed huid regime loont. Een product met retinol stimuleert de collageenproductie. Erg welkom, want deze is door hormoonveranderingen drastisch aangetast. Gebruik dus bij voorkeur ingrediënten die collageen aanmaak stimuleren. Vitamine C is ook een stof die dit doet, en een extra pluspunt is dat het de huid een egaler aanzien geeft.

Peptides

Peptides zijn net als vitamine C en retinol, ook van die onmisbare stoffen voor de oudere huid. Ze verstevigen de huid effectief.  Extract van Gingko biloba, witte en groene thee beschermen de huid voor oxidatieve schade.

Exfoliëren en zonbescherming

Exfoliëren is een sleutel stap om vernieuwing van de huid te stimuleren. Vergeet niet om dagelijks zonbescherming te gebruiken. Vind je een crème vervelend, dan zijn er ook poeders met een SPF.

Bronnen

Experimental Dermatology Biology of estrogens in skin: implications for skin aging.
Archives of Dermatology Induction of collagen by estradiol: difference between sun-protected and photodamaged human skin in vivo.
Journal of the American Academy of Dermatology Estrogen and skin: the effects of estrogen, menopause, and hormone replacement therapy on the skin.
Maturitas  Skin collagen changes related to age and hormone replacement therapy
Experimental Dermatology   Skin aging and sex hormones in women — clinical perspectives for intervention by hormone replacement therapy
Clinics in Geriatic Medicine Hormonal effects on skin aging.
Hormones The human skin as a hormone target and an endocrine gland
British Medical Journal  Sex hormones and skin collagen content in postmenopausal women
Archives Dermatology Research  The Role of Androgen and Androgen Receptor in the Skin-Related Disorders

Dermato Endocrinology   Thyroid hormone action on skin

 

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen