Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

Top anti-aging voeding en kruiden

21-01-2019

Is er anti-aging voeding en kruiden? Ja, voeding heeft zeker invloed op de huid. In de vorige blog kon je lezen welke voeding en vitamines huidveroudering vertragen. In deze blog komt de top anti-aging voeding aan bod!

Anti-aging effecten van polyfenolen, antioxidanten, vetzuren

Sommige voeding en kruiden is daadwerkelijk anti-aging. Polyfenolen hebben sinds tien jaar de aandacht in het onderzoeksveld van anti-aging. Dit is vooral dankzij hun antioxidant eigenschappen. In toenemende mate laten studies ook zien hoe polyfenolen allerlei ziektes voorkomen die te maken hebben met oxidatieve stress. Te denken valt dan aan kanker, cardiovasculaire en neurodegeneratieve ziekten. (1)

Planten en kruiden tegen huidveroudering

Deze stoffen die de huid van binnenuit beschermen komen voor in planten. Ze zijn onder te verdelen in onder andere tanninen, flavonoïden, fenolen, stilbenen,  ligninen en anthocyaninen: stoffen waar je waarschijnlijk wel eens van gehoord hebt. Bronnen van polyfenolen zijn fruit (druiven, bessen, granaatappels en ander fruit), thee (zwarte en groene), donkere chocolade, walnoten, pinda’s, uien en andere groenten. (1)

tomaten
Onderzoeken naar verschillende polyfenolen uit groene thee, druivenpitten, blauwe bessen en melkdistel tonen dat polyfenolen in combinatie met een zonnebrandmiddel de huid beschermen tegen UV-straling en zelfs het risico op huidkanker verlagen. (2)

Bescherm de huid van binnenuit

De precieze werking van polyfenolen op de huid wordt nog onderzocht. Aangenomen wordt dat de cellen via interacties met enzymen reageren op polyfenolen en een serie beschermende reacties binnen de cellen activeren. (3,4) Net als antioxidanten verbeteren polyfenolen de overleving van cellen en voorkomen ze tumorgroei. (5, 6, 7) De biologische effecten van de fytostoffen gaat echter nog verder dan het moduleren van oxidatieve stress (3)

Een polyfenol is florizine. Deze is vooral te vinden in appels, kersen en peren en zit vooral in de bast van de bomen van deze vruchten. De stof wordt al zo’n 150 jaar gebruikt als farmaceutisch middel. Maar als anti-aging middel is de stof nog maar net ontdekt. Ook silymarine, apigenine en genistein hebben gunstige effecten op de parameters van huidveroudering. (8, 9, 10)

Kruiden en voeding die de huid mooier maken

Eet donkere chocolade en laat je huid stralen

Een andere polyfenol die veel wetenschappelijke aandacht heeft is resveratrol. Resveratrol zit in druiven, donkere chocolade en blauwe bessen, en dan vooral in de schil. Het heeft unieke anti-aging eigenschappen en is een enorme goede bestrijder van vrije radicalen. (11, 12) Op de huid vertoont resveratrol een sterk beschermende werking tegen celdood als gevolg van oxidatieve stress, en remt het de afbraak van collageen. (13, 14)

Kurkumine uit kurkuma tegen vrije radicalen

Kurkuma is enorm populair vanwege de vele gezonde voordelen. De specerij heeft ook een positieve invloed op de huid. De exotische geelwortel gaat oxidatieve stress tegen, en remt ontsteking. Kurkumine heeft een bijzondere werking doordat het de cellulaire verdediging tegen vrije radicalen stimuleert. (15, 16)

Groene thee voor zonbescherming

Groene thee beschermt de menselijke huid tegen de tekenen van foto-aging. En niet alleen dat: onderzoek laat ook zien dat de thee de elasticiteit in het huid weefsel verbetert. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat er geen significante veranderingen gedetecteerd werden. (17) De polyfenolen uit groene thee hebben eveneens een anti-inflammatoire werking, die te wijten is aan de belangrijkste polyfenol uit de thee: epigallocatechine-3-gallaat (EGCG). Van groene thee is ook verlichting van oedeem en erytheem aangetoond. Als extra bonuspunt gaat het uitputting van antioxidanten in de opperhuid tegen. (18, 19)

Coenzym Q10 voor een gezonde huid

CoQ10 is een vetoplosbare vitamineachtige substantie die vooral in het vetweefsel van ons lichaam wordt opgeslagen. Het is een krachtige antioxidante en in de huid wordt het vooral in de bovenste laag gebonden, waar het samen met andere stoffen een barrière tegen oxidanten vormt. Om CoQ10 uit voeding binnen te krijgen eet je vooral vette vis, orgaanvlees (lever) en volle koren. Natuurlijk kun je de stof ook via een supplement binnenkrijgen: neem het dan bij voorkeur bij een maaltijd waarin vetten zitten. (20, 21, 22)

Vetzuren tegen volumeverlies

EFA’s (vetzuren) worden ook wel vitamine F genoemd. Vitamine F vind je in oliezuur en linolzuur, en worden niet aangemaakt door het menselijk lichaam. We moeten ze dus via de voeding of supplementen binnenkrijgen. Ze zijn onmisbaar voor de productie van vetweefsel: voor de huid is dit weefsel “goud” naarmate we ouder worden, vanwege de anti-aging factor (vetverlies is volumeverlies). Gelukkig kunnen we er veel aan doen om dit te behouden door walnoten, hennepolie, lijnzaadolie, koolzaadolie, zaden (chia, pompoen, sesam, zonnebloem), tonijn en zalm te consumeren. UIt onderzoek blijkt dat een hogere inname van linolzuur in verband staat met minder huidatrofie en droogheid.  (23,24)

Voeding voor de huid = winst

groenten en fruit
Apignenine beschermt de huidcellen en zit in peterselie, munt , oregano, tijm, basilicum, koriander, kamille, kruidnagel, zoethout, artisjokken en spinazie.

Je ziet wat voeding kan doen om een gezonde jeugdige huid te behouden. Er valt echt winst te behalen met kruiden, vis, noten, groenten, vetzuren, thee, fruit en cacao.

Dit type voedsel is een veelbelovende strategie om de huid te behoeden voor oxidatieve stress en celschade!

Verwar dit niet met een inname van doses antioxidanten die op zichzelf staan, maar combineer de antioxidanten bij voorkeur via een uitgebalanceerd dieet.

Je huid zal er blij mee zijn!

 

 

 

1 en 2 American Journal of Clinical Nutrition
3 Archives Dermatology Research
4 American Journal of Nutrition
5 American Journal of Nutrition
6 American Journal of Nutrition
7 American Jounral of Nutrition
8 Bioscience, Biotechnology and Biochemistry
9 IInternational Journal of Oncology
10 Carcinogenesis
11 Radiation Oncology
12 Annals of the New York Academy of Sciences
13 PLOS One
14 Minerva Gynecologica
15 IInternational Journal of Dermatology
16 Cancer Letters
17 Photochemistry and Photobiology
18 Dermatologic Surgery
19 International Journal of Oncology
20 Journal of Investigative Dermatology
21 Biofactors
22 Free Radical Biology & Medicine
23 American Journal of Clinical Nutrition
24 Journal of the American Academy of Dermatology

 

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen