Product, behandeling en de cosmetisch arts
31-05-2016Wat moet je weten van een product, behandeling en de cosmetisch arts? Als patiënt wil je niet alleen weten hoe duur de behandeling is. Je wilt ook weten of de behandeling veilig is. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten of kunt vragen aan je cosmetisch arts. Wij hebben het even op een rijtje gezet inclusief vragen voor de cosmetisch arts zodat je goed beslagen ten ijs komt.
De producten die de Praktijk voor Injectables gebruikt, zijn allemaal uitgebreid onderzocht en getest. Wereldwijd zijn er ontelbaar veel producten op de markt en niet allemaal zijn ze goedgekeurd. Dat garandeert niet dat het product niet wordt gebruikt.
Keurmerken
Het Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) test niet alleen voedingsmiddelen, maar ook medicijnen en injectables. Wanneer deze autoriteit een product goedkeurd, kun je er dus vanuit gaan dat het ook veilig is.
Daarnaast is er een zogenoemd CE-keurmerk. Op bijna elk product dat je dagelijks gebruikt, staat het wel. Zelfs condooms moeten dit keurmerk hebben. Maar wat wil dit eigenlijk zeggen? CE staat voor Conformité Européenne. Dat betekent dat bijvoorbeeld thread voor een draadlift voldoet aan de richtlijnen en regels van de Europese Unie.
Met Google kun je erachter komen of een behandeling die je overweegt ook keurmerken heeft en zo ja, welke. Maar dit kun je natuurlijk ook vragen aan de cosmetisch arts.
- Vraag je arts of het product veilig is en waarom.
Cosmetisch arts
Oké, we trappen nu een enorme open deur nog verder in. Maar het is echt belangrijk dat je je arts zorgvuldig kiest. Botuline Toxine, oftewel botox, mag alleen gekocht en gebruikt worden door een arts met een BIG-registratie. Dat betekent dat de persoon in kwestie zich een arts mag noemen. Niet elke behandeling vereist een BIG-arts, want bij de vakvereniging NVCG worden mensen opgeleid tot cosmetisch arts. Zij hebben geen registratie, maar zijn wel aangesloten bij de vereniging.
Speciale trainingen
Dan heb je nog behandelingen die een speciale training vereisen. Aqualyx, Plexr Soft Surgery en Happy Lift zijn daar voorbeelden van. Op de website van een product, zoals Aqualyx, staan vaak ook alle cosmetisch artsen die de training hebben gehad en dus de behandeling veilig en hygiënisch uitvoeren. Dat maakt het makkelijker om je arts te kiezen.
- Vraag aan je arts naar zijn of haar (medische) achtergrond of opleiding.
- Vraag of de arts een BIG-registratie heeft of trainingen heeft gehad.
Ingrediënten
Net als met frisdrank hebben cosmetische producten een ingrediëntenlijst. Als je weet welke behandeling je wilt, is het raadzaam om te kijken of te vragen welke stoffen in het product zitten. Je wilt tenslotte weten wat er in je lichaam gaat. In fillers is de meest voorkomende stof hyaluronzuur. Dat is een lichaamseigen stof die zorgt voor onder andere een strakke en elastische huid.
- Vraag aan je arts wat er in het product zit.
- Of vraag wat bepaalde stoffen doen.
Medische geschiedenis
Ook is het belangrijk dat jij jouw medische geschiedenis vertelt. Het is belangrijk dat de arts weet als je bijvoorbeeld bloedverdunners gebruikt. Tijdens een filler- of botox- of draadliftbehandeling kan er een klein bloedvaatje geraakt worden en dan wil je niet dat de witte jas van de dokte, of jouw nieuwe kledingstuk, rode vlekken bevat.
- Vertel je arts of je ooit huidreacties hebt gehad zoals: koortsblaren, cysten, herpes, puistjes, uitslag, eczeem of infecties.
- Vertel je behandelend arts ook over medicijnen die je gebruikt. Zeker als die het bloed verdunnen. Denk daarbij aan NSAID’s, aspirine, bloedverdunners. Deze medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je een verhoogd risico hebt op bloeding in het behandelende gebied.
Bijwerkingen
Elk voordeel heb zijn nadeel. Die uitspraak van Johan Cruijf kennen wij wel. Het voordeel van de behandeling is dat je weer lekkerder in je vel zit, omdat je er minder moe en nors uitziet waarschijnlijk. Maar een behandeling heeft ook risico’s en bijwerkingen. Meestal zijn die vrij mild, zoals zwelling en roodheid. Maar een draadliftbehandeling is bijvoorbeeld iets ingrijpender met bijvoorbeeld kans op blauwe plekken.
- Vraag je arts wat de mogelijke risico’s zijn.
- Vraag je arts welke bijwerkingen het product kan hebben.
- Vraag je arts wat de bijwerkingen er aan de behandeling zit.
Consult
Het kan geen kwaad om vooraf even het een en het ander op te zoeken over de arts, de praktijk en het product. Over alle behandelingen heeft de Praktijk voor Injectables uitgebreide informatiepagina’s. Daarop kun je vinden hoe de behandeling gaat, wat de bijwerkingen zijn en over de veiligheid van het product.
Tijdens het persoonlijk consult stelt de cosmetisch vragen, maar dat is ook het moment om jouw vragen te stellen. Schrijf je vragen vooraf op, zodat je ze niet kan vergeten te stellen. En vergeet niet: domme vragen bestaan niet.