Wat vitamine E wel/niet doet voor de huid
15-08-2019Vitamine E staat bekend als een anti-aging vitamine. Maar hoe anti-aging is de stof nu echt? In deze blog: wat je van de vitamine kunt verwachten volgens de wetenschap.
Hoe anti-aging is vitamine E echt?
Hoe anti-aging is vitamine E eigenlijk? Misschien denk je erover om een flesje aan te schaffen om je huid soepel en mooi te houden. Of je maakt al gebruik van dit beauty ingrediënt. Bestrijdt de vitamine echt rimpels, littekens en pigmentvlekken?
Beauty vitamine
Als beauty ingrediënt kent vitamine E al een gebruik van decennia in cosmetische producten. Vooral omdat het de huid beschermt. Tegen allerlei schadelijke effecten door zonlicht. Het is nu eenmaal een antioxidant. En antioxidanten bestrijden vrije radicalen. Een van de werkingen van deze vetoplosbare organische stof is dat het een foto protectieve werking heeft. Met andere woorden, vitamine E beschermt tegen UV-straling.
Voeding en/of supplementen
Omdat we de stof aanmaken, moeten we het innemen. Via voeding of supplementen. Hoe dit daadwerkelijk de huid bereikt, lees je verderop in deze blog.
Wat je dan het beste kunt nuttigen zijn:
- noten
- volle granen
- groene bladgroenten
- plantaardige oliën
Als je de rijkste bron van vitamine E zoekt, kies dan tarwekiemolie. Want met één dosis krijg je maar liefst 135% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen. Natuurlijk kun je de vitamine ook op de huid aanbrengen. Wat is er nu waar van een positieve werking van vitamine E op de huid?
Tarwekiemolie is de rijkste bron. Eén dosis voorziet in 135% van de ADH.
Vitamine E is het krachtigst in combinatie met vitamine C
Wat doet vitamine E wel/niet voor de huid?
Vitamine E werkt wel bij:
Beschermt tegen UV-schade en rimpels
De voedingsstof beschermt tegen DNA-veranderingen. Die als gevolg van UV-straling plaatsvinden. Dus ben je een dag teveel in de zon geweest, geen nood. Het gebruik van vitamine E is dan zeker zinvol. Want zelfs acute UV-schade neemt af door de vetoplosbare stof. Vooral als je deze combineert met vitamine C. Zo vertraag je ook rimpelvorming. De combinatie van C en E verdubbelt de bescherming tegen UV-licht.
Herstelt de huid barrière
Van nature bevindt vitamine E zich in de huid. Maar UV-licht kan deze concentratie uitputten. Daarom vul je de voorraad weer aan als je de stof op de huid aanbrengt. Dit is de manier waarop de stof de huid beschermt tegen UV-schade. Via herstel van de huidbarrière.
Helpt bij atopische dermatitis
Dat vitamine E helpt bij atopische dermatitis is in een aantal onderzoeken bewezen. Een inname van 400 ie per dag vermindert na een aantal maanden de klachten. En beter nog: in sommige gevallen verdwijnen de symptomen helemaal. Ook melden studies een afname (gemiddeld 62%) van ontstekingsreacties. Het verband tussen de vitamine, ontstekingsreactie en symptomen is duidelijk.
Voor doorligwonden en andere wonden
Bij doorligwonden is inname ook nuttig. Waarschijnlijk heb je ook gehoord dat de stof andere wonden sneller geneest. Dat klopt. Maar er is een maar. Dit werkt beter als je de vitamine combineert en oraal inneemt. Combineren doe je met zink en vitamine C. Als trio is dit krachtiger voor het genezen van wonden.
Werkt niet voldoende bij
Nu weet je waar vitamine E wel bij werkt volgens studies. Omdat de stof gemarketeerd is als beautyproduct, is het handig om te weten bij welke issues de werking onvoldoende bewezen is.
Vermindert pigmentvlekken niet
Doet het ook iets tegen melasma? Helaas is het antwoord…nee. De uitkomst bij deze pigmentstoornis is minimaal. Om de donkerbruine vlekken op de huid te behandelen zijn meer antioxidanten nodig. En dan gecombineerd. Denk aan een combinatie van vitamine E, C, A en pycnogenol. Kortom: het beauty ingrediënt alleen behandelt pigmentvlekken niet. Hiervoor heb je een combinatie nodig bijvoorbeeld van vitamine E, C, tretinoïne en/of hydrochinon. Ook pycnogenol vermindert melasma.
Vermindert donkere kringen niet
Vitamine E alleen vermindert donkere kringen niet. Wil je dit bereiken dan moet de vitamine gecombineerd worden met retinol en vitamine C. Er zijn andere effectieve behandelingen die donkere kringen onder de ogen behandelen.
Vermindering van littekens: weinig bewijs
Dat vitamine E littekens na bijvoorbeeld een operatie vermindert, is nauwelijks bewezen. Toch staat de vitamine bij veel mensen zo bekend. Desalniettemin laten onderzoeken zien dat het effect vrijwel nihil is. Wel kan de vitamine een allergische reactie veroorzaken, als deze op post-operatieve littekens aangebracht wordt.
Psoriasis: nauwelijks effect
Ook het effect bij psoriasis is niet spectaculair. Daarom zijn de bestaande behandelopties nog altijd werkzamer dan vitamine E. Of je de vitamine nu inneemt of in een crème gebruikt maakt niet uit.
Kán werken bij
FOTO Noten zijn een bron van vitamine E[/caption]
Onzuivere huid
Wil je het beste uit vitamine E halen? Dan combineer je het met vitamine C. Dit is ook het geval bij acne vulgaris. Deze gouden combinatie voorkomt mee-eters en maakt het de Propionibacterium acnes erg lastig. Vitamine E op zichzelf voorkomt ontsteking. Natuurlijk kun je ook een peeling overwegen.
Sclerodermie
Aangezien bij sclerodermie sprake is van veel oxidatieve stress, is vitamine E nuttig bij deze auto-immuunziekte. De ziekte veroorzaakt verharding van het bindweefsel. Wat zich onder meer voordoet in de huid. Suppletie verbetert de huid in dit geval. Maar de andere aspecten verbeteren niet door inname van vitamine E.
Preventie van huidkanker
Omdat de stof UV-schade vermindert, lijkt het vanzelfsprekend dat de stof preventief werkt bij huidkanker. Studies op muismodellen laten dit zien. Als tumoren zijn ontstaan door UV-licht, remt de stof de groei. Een kanttekening: dit wordt niet bij mensen aangetoond. Dus is het de vraag of vitamine E doelgericht huidkanker bij mensen voorkomt.
Bottom line: Belangrijkste anti-aging werking van vitamine E
Hoewel je het beauty ingrediënt vaak in cosmetica en huidverzorgingsproducten vindt, is de effectieve dosis niet helemaal duidelijk. Ondanks de vele jaren van onderzoeken. Wel is bekend wat de belangrijkste anti-aging werking is. Dit is de bescherming tegen UV-schade. Via deze weg remt de stof inderdaad huidveroudering. Er valt dus zeker profijt uit de beauty vitamine te halen. Naast vitamine E zijn er meer vitamines en antioxidanten die huidveroudering remmen.
Beter als anti-aging middel van binnenuit
Toch is de werking waarschijnlijk sterker als je de vitamine ook uit voeding haalt. Of uit suppletie. Bioactieve bestanddelen doen echt iets voor je huid. Dit geldt niet alleen voor deze voedingsstof. Maar ook voor carotenoïden, polyfenolen, vitamine C, selenium en zink. Wat gebeurt er na inname? Hoe komen de stoffen beschikbaar voor huid?
Hier geeft een publicatie in the British Journal of Nutrition een interessant inzicht in. Na inname gaan de stoffen door het spijsverteringskanaal. Vervolgens passeren ze de darmwand, en bereiken ze de bloedbaan. Als laatste worden ze verdeeld naar de verschillende weefsels. Waaronder de huid. Dit heeft voordelen. Namelijk dat ze na omgezet te zijn beschikbaar komen voor het hele weefsel. En dan ook nog eens in actieve vorm.
Wat helemaal mooi is, is dat het bloed deze bioactieve stoffen continu aan de huid levert. En dusdanig dat alle huidlagen de stoffen ontvangen.
Bronnen
Journal of Investigative Dermatology: A new wrinkle on topical vitamin E and photo-inflammation: Mechanistic studies of a hydrophilic gamma-tocopherol derivative compared with alpha-tocopherol.
Journal of Cosmetic Dermatology: The cosmetic treatment of wrinkles
Dermatoendocrinology: Discovering the link between nutrition and skin aging
Indian Dermatology Online Journal: Vitamin E in dermatology
Journal of Cosmetic Dermatology: The effects of topical application of phytonadione, retinol and vitamins C and E on infraorbital dark circles and wrinkles of the lower eyelids
Dermatologic Surgery: The effects of topical vitamin E on the cosmetic appearance of scars.
British Journal of Dermatology: Topical vitamins, minerals and botanical ingredients as modulators of environmental and chronological skin damage.
Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care: Efficacy of vitamin supplementation insituations with wound healing disorders: Results from clinical intervention studies.
Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention: Serum antioxidants and skin cancer risk: An 8-year community-based follow-up study.
Canadian Medical Association: A new treatment for resistant pressure sores.
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology : The efficacy of a new topical treatment for psoriasis
Nutrition and Cancer: Effects of topical and oral vitamin E on pigmentation and skin cancer induced by ultraviolet irradiation in Skh: 2 hairless mice
Dermatologic Surgery: Vitamin E: Critical review of its current use in cosmetic and clinical dermatology.
Molecular Aspects of Medicine: Vitamin E in human skin: Organ-specific physiology and consideration for its use in dermatology.
Experimental and Therapeutic Medicine: Instrumental evaluation of anti-aging effects of cosmetic formulations containing palmitoyl peptides, Silybum marianum seed oil, vitamin E and other functional ingredients on aged human skin.
Journal of Nutrition: Molecular aspects of alpha-tocotrienol antioxidant action and cell signalling.