Heeft jouw skincare product wel nut?
18-07-2019Weet je zeker dat jouw skincare product effectief is of smeer je voor niks? Hoe diep een serum of crème doordringt in de huid, daar gaan we in deze blog dieper op in. Wanneer is een huidproduct echt werkzaam?
Jouw skincare product. Nuttig/niet nuttig?
Van een effectief skincare product is het de bedoeling, dat het dode huidcellen verwijdert. Zodat er reactieve deling van de cellen in de opperhuid is. Maar helaas, de meest skincare producten dringen niet eens door de opperhuid heen. Zo blijft een proteïne gewoon aan de oppervlakte.
Welk ingrediënt bereikt wél de diepere huidlagen?
Daarentegen komt een skincare product op basis van een retinoïde verder. Die gaat de lederhuid in. En haalt het zelfs tot de bloedvaatjes, waar het stelselmatige werkingen heeft. Daarom wordt tretinoïne ook gebruikt voor dermatologische aandoeningen. Van huidschade door de zon tot psoriasis.
Zoals gezegd is een beautyproduct alleen nuttig als het iets doet met de dode huidcellen. Vaak wordt glycolzuur gebruikt. Dit zuur veroorzaakt een kleine mate van ontsteking (irritatie) en met ontsteking zie je er in dit geval beter uit. hoe dat kan? Omdat inflammatie een klein beetje oedeem veroorzaakt. En met oedeem in je gezicht zijn fijne lijntjes minder zichtbaar.
Zonnefactor, echt. Geen onzin
Wat betreft een SPF. Dit is het hele jaar door de meest belangrijke manier om een jeugdige huid te houden. Beperk dit dus niet alleen tot de zomermaanden. En zeker niet als je een skincare product gebruikt met tretinoïne, retinol, AHA fruitzuren of glycolzuur! De mate van blootstelling aan zon maakt een groot verschil tussen een jonge en een oude huid. Bivakkeer je veel in de zon, dan verlies je collageen en elastine. Echter, er is weinig dat we kunnen doen aan de zwaartekracht. Dan zetten laserbehandelingen, fillers of de draadlift meer zoden aan de dijk. Maar blijf je vooral goede producten gebruiken.
Is natuurlijk beter?
Dat natuurlijk altijd beter is, is een misvatting. Neem bijvoorbeeld de zuren in citroen. Of baking soda: dit tast de huidbarrière aan en is echt af te raden als DIY middel. De zuren in limoen veroorzaken fotodermatitis: een ernstig pigmentprobleem. Puur natuur is niet altijd beter. Berenklauw is ook natuurlijk, maar zeker niet geschikt om op de huid te smeren. Voor een werkzaam skincare product is wetenschap nodig. Kies je natuurlijke producten en ingrediënten zorgvuldig, want er zitten echt wel effectieve bij. Maar helaas ook een serie middelen die je beter niet op je huid kunt gebruiken. Omdat ze meer kwaad dan goed doen.
Tretinoïne dus
Onverrassend genoeg is tretinoïne de enige behandeling die lijntjes en rimpels vermindert of voorkomt. Dat het geen hype is, laten de wetenschappelijke onderzoeken zien. Er zijn formules die de huid niet enorm uitdrogen. Het doet wat we willen: het gaat dieper dan de opperhuid en werkt op de extracellulaire matrix. Daar, waar de collageen- en elastinevezels zitten. Met een goed skincare product bereik je dus wel veel!
Belang van een moisturizer
Gebruik overdag een goede moisturizer. Dit skincare product maakt lijntjes minder zichtbaar. Waarom het deze werking heeft, is omdat het de huidbarrière in tact houdt. En vochtverlies voorkomt. Omdat moisturizers een droge en/of geïrriteerde huid voorkomen, heeft het nut om ze te smeren. Doordat zo’n product de integriteit van de opperhuid herstelt, voorkomt het dehydratatie. Ook ondersteunt het de vervanging van lipiden en andere stoffen in de huid. Het maakt je huid zachter en fijne rimpeltjes minder zichtbaar.
Niet alle moistuizers zijn hetzelfde. Er zijn er veel die de huid niet perse gezond maken, en niet ontworpen zijn om serieuze condities of droge huid aan te pakken. Aminozuren hoogst effectief bevochtigers die water binden.
Wat je nodig hebt in een skincare product:
- Emoliënten: maken de huid soepel en repareren huidschade. Denk aan oliën, vetten en hun derativen (linol of laurinezuur).
- Humectanten: onderhoud van huidconditie, hydraterend effect omdat ze water binden. Voorbeelden: glycerine, sorbitol, sodium lactaat, merlkzuur, alanine, sodium chloride, mannitol, glutamine zuur, honing, hyaluronzuur, gelatine, AHA’s (bijvoorbeeld melkzuur en glycolzuur), panthenol.
- Occlusieven: voor droge en beschadigde huid. Enkele occlusieven zijn lanoline, jojoba, soja olie, bijenwas, olijfolie
Alle genoemde stoffen zijn therapeutisch voor de huid. Je ziet dus dat niet elke moisturizer hetzelfde is. Hiernaast zijn natuurlijke ingrediënten niet altijd beter. Heb je een skincare product met actieve ingrediënten dan heeft je product nut.
Deze zijn onmisbaar
Dat zijn stoffen met kleine moleculen zoals vitamine C en retinol. Ook glycolzuur is dringt dieper de huid in. Daarom is het een goed middel om de doordringbaarheid van andere stoffen te verbeteren. Nieuweren formules bevatten nanodeeltjes en presteren beter dan liposomen. Peptides, etherische oliën en fruitzuren doen het ook goed. Deze stoffen worden via de talgklieren opgenomen. Antioxidanten horen overigens op de opperhuid te blijven: daar is hun actie nodig.
Uiteindelijk is het vinden van goede skincare products een kwestie van uitproberen. Iedereen reageert weer anders op bepaalde stoffen. Maar het helpt wel om te weten waar je naar kunt kijken. Als jouw product uit slakkenslijm bestaat en je voelt je er goed bij dan is dat ook wat waard.
Deze blog is geschreven door Sandra Groot.
“Als blogger voor Praktijk voor Injectables duik ik in de wetenschappelijke onderzoeken om te kijken wat zin heeft, en wat van weinig toegevoegde waarde is. Om jou als geïnteresseerde lezer over cosmetische behandelingen zo goed en eerlijk mogelijk te informeren, evidence based.”
J Clin Invest. 2012 Feb 1; 122(2): 473–477. doi: 10.1172/JCI61978
Dermatol Ther. doi: 10.1111/j.1529-8019.2012.01504.x.
Cutis. 2013 Jun;91(6):308-14. doi: 10.4103/0019-5154.182427
J Drugs Dermatol. 2010 Jun;9(6 Suppl):S72-81; quiz s82-3.
J Clin Aesthet Dermatol. PMID: 20725560
J Clin Aesthet Dermatol. PMID: 24765221
Nutrients. doi: 10.3390/nu10040403
Ostomy Wound Manage. 2001 Feb;47(2):22-33.
J Clin Aesthet Dermatol. PMID: 21909456
Mo Med. PMID: 21462614
Clin Cosmet Investig Dermatol. doi: 10.2147/CCID.S163799
Environ Sci Eur.doi: 10.1186/s12302-016-0076-7
Clin Cosmet Investig Dermatol. doi: 10.2147/CCID.S87509
J Cosmet Dermatol. doi: 10.1111/jocd.12490