De voordelen van gezichtsmaskers
29-11-2018Gezichtsmaskers hebben voordelen. Niet voor niets zijn ze altijd onderdeel van een goed huidregime. Er is zo’n diversiteit aan maskers, dat het lastig is om te kiezen. En werken ze wel? Om de beslissing wat makkelijker te maken, lees je in dit artikel welke ingrediënten in gezichtsmaskers werken en waarom.
Gezichtsmasker: de voordelen
Meer dan een verwengevoel
Gezichtsmaskers hebben meerdere voordelen. Enkele voordelen van een goed gezichtsmasker zijn dat ze verstevigen, herstellen en/of exfoliëren. Een goed gezichtsmasker geeft dus niet alleen een heerlijk verwengevoel maar doet meer! Je huid absorbeert namelijk de ingrediënten, als deze kwalitatief goed zijn. Regelmatig gebruik van een masker kan de huid gezonder maken, en vooral in de winter- en zomermaanden kan je gezicht iets extra’s gebruiken. De huid is dan kwetsbaarder, vooral waar de huid bloot is. Het is aangetoond dat een goed samengesteld gezichtsmasker een positieve invloed heeft op fijne lijntjes en stevigheid. Maar je haalt er natuurlijk het bete uit, als je ook het als onderdeel van een totaal huidregime ziet en een gezonde leefstijl en voeding hanteert.
Goedkoop kan duurkoop zijn
Als je de ingrediënten leest op je masker, van yoghurt tot mangovrucht, dan vraag je je misschien af of er nu werkelijk iets van de vrucht in het masker zit. Of smeer je gewoon iets op je huid om het er vervolgens weer af te wassen? Afhankelijk van de stoffen, neemt je huid ze daadwerkelijk op. Je zou je masker dus goed moeten selecteren. Goedkoop kan evengoed weggegooid geld zijn. Het kan moeilijk zijn voor ingrediënten om dieper door de huid te dringen. Bij goed uitgekiende formules gebeurt dit wel.
Actieve stoffen in de huid
Een gezichtsmasker fungeert als middel om actieve stoffen in de huid te brengen zodat het uiterlijk of de kwaliteit van de huid verbetert. Tenminste, dat is de bedoeling. Je masker moet dan wel een dermatologische factor hebben, in plaats van een funfactor (denk aan een kiwimasker waar nauwelijks iets van kiwi inzit of een bubbelmasker). Kortom: de huid absorbeert de stoffen van een
masker met een dermatologische waarde.
Belangrijke functies van maskers
Hydrateren, verzachten en helen Door hydratatie blijft de huid zacht en soepel. Maskers met cellulose zijn hier een voorbeeld van, en
soms wordt cellulose gecombineerd met hyaluronzuur voor een optimale hydratatie. Al na 1x gebruik kan de vochtopname door de huid aanzienlijk verbeterd worden. Als je verwacht dat je huid er ook zichtbaar beter uit gaat zien, dan is dit niet perse het geval. Maar een goed gehydrateerde huid is een must, omdat de huid zich moet verdedigen tegen allerlei invloeden zoals regen, wind, airco, zon enzovoort. Al deze factoren maakt de huid kwetsbaarder voor vochtverlies. Behalve cellulose en/of hyaluronzuur zijn er wat dit betreft ook andere nuttige bestanddelen. Aloë vera is een welbekend voorbeeld.
Extra herstel voor de huid
De huid heeft soms echt extra herstel nodig, zoals na een zonvakantie of laserbehandeling. Hiervoor is een makser met heatshockproteïnen zeer geschikt. Deze proteïnen beschermen de cellen tegen schade. In onze huid staan deze proteïnen in verband met bescherming tegen licht,huidveroudering en huidaandoeningen. Ultraviolette straling kan leiden tot de dood van cellen, en dit wordt voorkomen door heat shock proteïnen. Als een masker dan ook nog resveratrol en een scala aan vitamines bevat, heb je de “real deal.”
Huid verstevigen
Wat we vaak vooral zoeken is een daadwerkelijke oppepper van de huid, die voor meer stevigheid zorgt. Als dit het geval is, ga je dus bij voorkeur op zoek naar een masker met speciale lipiden. Epionce Enriched Firming Mask is zo’n masker. De ingrediënten weidebloem en wilgenschors maken dit masker nog doelgerichter.
Planten die er ook toe doen
Er zijn ingrediënten genoeg die alle een werking op de de huid hebben, en soms zijn ze heel eenvoudig. Denk maar aan komkommer, kiwi, honing of aloë vera.
- Antioxidant werking: Planten met een sterke antioxidant werking zijn kurkuma, druif, rozemarijn, tijm en oregano. De huid heeft soms wel meer nodig dan dat, bij voorkeur een mix van stoffen.
- Tegen photo-aging: Ingrediënten die zinvol zijn om de Photo-aging af te remmen zijn onder andere groene thee, granaatappel, koffie, mariadistel en resveratrol (uit druiven, blauwe bessen en donkere chocolade).
- Voor bescherming: Top planten en vruchten die de huid beschermen zijn kruisbes, sojaboon, koffie, astragalus, Gotu kola, burdock (kliswortel) en kamille.
- Voor herstel: Honing kan ook goed te pas komen voor de huid. Honing bestaat vooral uit fructose en glucose, maar bevat ook aminozuren, vitaminen, mineralen en andere kleine bestanddelen. Honing werd al in de eerste beschavingen gebruikt als bindmiddel en voor therapeutische doeleinden. De antimicrobiële activiteit van honing maakt het geschikt voor dermatologische toepassingen. De natuurlijke zoetstof verzacht bij allerlei aandoeningen zoals eczeem, wonden, een droge hoofdhuid en psoriasis, om er maar een paar te noemen. Honing kan zelfs de vorming van rimpels uitstellen en reguleert de pH waarde van de huid.
- Bij pigmentproblemen: Zoethout, Panax ginseng, aloe vera, Oregano, ananas, evening primrose, rozenbottel, gember en frambozen zijn een paar van de ingrediënten die werken bij pigmentvlekken.
Belangrijke ingrediënten om naar te kijken
Ondanks de bovengenoemde ingrediënten die je in een gezichtsmasker zou kunnen vinden en die alle een bepaalde werking hebben, zijn er bepaalde stoffen die met een krachtige(re) werking. Ze zouden eigenlijk niet mogen ontbreken als je het echt goed wilt aanpakken.
Exfolianten
Zoals glycolzuur, melkzuur en retinol maken een doffe huid weer glanzend, reinigen verstopte poriën en ruimen dode huidcellen op die de huid er vermoeid en ouder uit doet zien.Vitamine C Beschermt de huid tegen vroegtijdige veroudering door vrije radicalen. Het is een belangrijkeantioxidant die de huid ook verstevigt doordat het de collageen productie bevordert.
Peptides
Zijn onmisbaar: ze ondersteunen de aanmaak van zowel collageen als hyaluronzuur, en maken de huidskleur egaler. Lipiden precursoren en vochtinbrengende bestanddelen. Verbeteren de natuurlijke beschermlaag van de huid zeer snel, en stimuleren de aanmaak van acethylcholine. Dit komt de veerkracht en stevigheid van de huid ten goede.Je kunt de ingrediënten ook verspreiden in je dagelijkse huidregime.
Cleansers kunnen andere ingrediënten bevatten dan bijvoorbeeld serums, die beschermen tegen UV-stralen en vervuiling (en dus meestal antioxidanten bevatten). Voor de nacht kun je tretinoïne gebruiken: terwijl je slaap wordt de productie van collageen bevordert, en blijven poriën schoon.
Klei- en hydraterende maskers
Kleimaskers, hydraterende maskers en ook gewoon honing, kamille of aloë vera kunnen ook een positieve uitwerking hebben. Maar niet alle formules hebben een toegevoegde waarde. Denk maar aan een bubbelmasker: bubbels doen echt niets.
Populaire maskers
Modder
Is over het algemeen wel goed voor je huid. Het is namelijk een helend middel en op waterbasis: dus het hydrateert en droogt niet uit zoals een kleimasker. De meeste huidtypen kunnen het hebben, en de mineralen werken als exfolianten. Klei kan ook goed zijn, mits je huid niet te droog is.
Klei
Voor een vette huid die gevoelig is voor acne, is klei heel geschikt. Klei trekt onzuiverheden diep uit de poriën. En ook al verdwijnt je opkomende pukkel niet als sneeuw voor de zon na een kleimasker, het versnelt het helingsproces. Overtollig vet wordt opgenomen door de klei en dit is erg gunstig voor verstopte poriën. Als je op de ingrediëntenlijst kijkt, let dan op kaoline of bentonite: dit zijn superieure ingrediënten.
Crème maskers
Zijn perfect voor de droge huid. En ze hebben nog een ander voordeel: ze “vullen” je huid op. Als je huid een hydratatie boost nodig heeft, voegt het vocht toe en” vult” het de huid op. Hoewel je niet kunt verwachten dat je rimpels verdwijnen of dat je er jonger uit gaat zien, ziet je huid ziet er door het gebruik wel beter uit.
Sheetmasks
Er zijn meer sheet masks dan dat je geld in je portemonnee hebt. Maar zijn ze de moeite waard? Gebruik ze in ieder geval ’s nachts, zodat je huid zoveel mogelijk absorbeert. De hoofdzakelijke bedoeling is dat ze hydrateren en kalmeren. Dus als je meer zoekt dan dat, laat het afschaffen dan maar achterwege.
Charcoal
Van YouTube tot en met Instagram, we horen overal over charcoal maskers. Theoretisch gezien zouden ze iets kunnen doen. Geactiveerde charcoal is een fijn zwart poeder dat gebruikt wordt om gifstoffen op te nemen uit de huid. Het kan dus onzuiverheden en vuil verwijderen. Toch is er nog geen bewijs dat dit echt werkt, maar negatieve effecten zijn er ook niet.
Gouden gezichtsmaskers
Zijn een hot item. Ze zouden de bloedcirculatie bevorderen en de huid verjongen. Volgens onderzoeken zijn de gouden nanodeeltjes niet giftig voor de huidcellen. De deeltjes moeten dan wel de juiste maat hebben om opgenomen te worden, en het is de vraag of dit je dit vindt in de gouden gezichtsmaskers die je in de gangbare drogisterijen koopt. Een goed gezichtsmasker met gouden nanodeeltjes, is vaak in combinatie met collageen, vitamine C en vitamine A zuur.
Het belangrijkste principe bij de keuze van een goed gezichtsmasker is dat je vaststelt wat je vraag is.Heb je een droge huid dan ga je niet voor een kleimasker. Kies er eentje die geschikt is voor jouw huidtype en die aan je vraag beantwoordt. Maskers geven je de nutriënten die je huid nodig heeft, op dezelfde manier als dat lotions en toners dit ook doen.
Bronnen
Journal of Cosmetic Science
Medical Devices: Evidence and Research
Journal of Cosmetic Dermatology
Evidence-based Complementary and Alternative Medicine
AAPS FarmSciTech
Clinical Interventions in Aging Archives of Dermatology
Photochemistery and Photobiology Food and Chemical Toxicology
Tabellen bij “Planten die er toe doen”: a b c d