Wetenschappelijke motivatie om te sporten
29-09-2017We weten allemaal dat sporten gezond is. Soms kan het lastig zijn om jezelf van de bank te krijgen en actief te worden. De wetenschap doet allerlei onderzoeken naar de effecten van sporten. Het gaat dan zowel om fysieke en mentale aspecten als de sociale kant. Waarschijnlijk heb je na het lezen ineens veel meer motivatie om te gaan sporten.
Er is en er wordt veel onderzoek gedaan over de effecten van sport op mensen. In het onderzoek ‘Physical Activity: An Underestimated Investment in Human Capital?‘ komen verschillende pijlers naar voren. Onderzoeker Richard Bailey bekijkt samen met collega’s verschillende aspecten waar sport een positieve invloed op heeft.
Verslaving
Zo stelt Bailey dat je door sport een stabielere slaappatronen en een betere immuunfunctie door krijgt. Ook op verslavingen zou beweging een goede invloed hebben. Het zou namelijk verslavingen zoals roken en het gebruik van drugs onderdrukken.
Stress en angst
Maar het onderzoek toont ook aan dat sport bijdraagt aan de emotionele waarde van kinderen en jongeren. Bailey haalt verschillende onderzoeken aan en laat zien dat zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde sterk samenhangen met lichamelijke beweging. Een rondje hardlopen of een andere sportieve activiteit zou ook een positieve werking hebben tegen angst en stress. Je zou het er zelfs mee kunnen voorkomen.
Succes op werkgebied
Regelmatig sporten kan leiden zes tot tien procent hoger salaris. Hoe dat kan? Het verschil zit ‘m dan vooral in het mentale aspect. Door de lichamelijk beweging zou er meer motivatie, assertiviteit, discipline, productiviteit en gezonde competitie zijn. Ook zouden jonge sporters door regelmatige beweging meer kans hebben op baansucces. Helaas werkt een enkeltje sportschool hierbij niet. Het gaat volgens Bailey echt om mensen die al een langere periode regelmatig sporten.
Sociaal
Sporten met anderen heeft een positieve werking op je socialiteit. Samen naar bijvoorbeeld de sportschool gaan is niet alleen gezellig, maar zorgt ook voor bijvoorbeeld vriendschappen en gelijkheid. Het is daarbij wel belangrijk dat er een ‘veilige omgeving’ wordt gecreëerd waarin iedereen zichzelf kan zijn. Als dat het geval is, zul je extra support krijgen om je doelen te behalen. Maar het is natuurlijk ook heel gezellig om naast een vriend(in) op de loopband te staan.
Hoe zorg jij voor motivatie om te sporten?