Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

Een stralende huid? Doe iets aan stress!

06-02-2019

Voor een stralende huid doe je beter iets aan stress. Stress heeft niet zo’n goede invloed op de huid. Dus als je mooie huid wilt, vermijd je stress zoveel mogelijk. Nervositeit en spanning verstoren de beschermlaag van de huid, waardoor deze vatbaarder wordt voor huidaandoeningen als psoriasis.

Stralende huid, vermijdt stress

vrouw met mooie huid
Voor een stralende huid, denk je niet alleen aan huidverzorging maar doe je ook iets aan stress

Voor een stralende huid doe je beter iets aan stress.Psychische stress heeft niet alleen een impact op hoe we ons voelen. Ook bepaalt het in bepaalde mate hoe onze huid eruit ziet. Belasting en spanning verstoren de antimicrobiële laag van de huid. Hierdoor is de huid meer kwetsbaar voor microbiële infecties. Bij de beschermingsmechanismen van de huid zijn ook allerlei responses betrokken. Zoals de productie van peptides en lipiden. 1


Wist je dat? Een ziekte zoals psoriasis verergert wordt door stress. Zo verergeren stress ook aandoeningen als rosacea en eczeem. 2 3

 


Door stress meer cortisol

Bovendien zorgt stress voor meer aanmaak van cortisol, waardoor je talgklieren meer talg produceren. Dit maakt de huid ook vatbaarder voor acne.

Hoewel stress natuurlijk een onderdeel van het leven is, maakt het uit hoe je ermee omgaat. Spanningen hebben niet alleen een weerslag op je huid. Zo merk je bijvoorbeeld ook dat de conditie van je nagels en haren achteruit gaat.

Wat doet stress nog meer met je huid?

Stress maakt dat je er vermoeider en zelfs ouder uitziet. Want de wallen onder je ogen, veroorzaakt door spanningen, geven een uitgeblust uiterlijk. Het is nog niet helemaal bewezen, maar er wordt aangenomen dat cortisol een dip in de oestrogeenproductie veroorzaakt. Minder oestrogeen betekent een mindere collageenproductie. Het gevolg is een doffe droge huid. En dan rimpels. Spanningen en een verstoorde nachtrust maakt lijnen dieper. Dus wil je een stralende huid? Doe dan iets aan stress!

5 Anti-stress tips

Hoe? De belangrijkste tips zijn:

#1 Verwaarloos je huid niet

Irriterende stoffen kunnen op directe wijze stressvol zijn voor de huid. Deze drie ingrediënten kunnen je huid irriteren, dus vermijdt ze. Verzorg je huid en ga altijd slapen met eens schoon gezicht dat vrij is van make-up. Want tijdens de nachtrust heelt het lichaam zichzelf van de stress van de dag. Terwijl je slaapt stimuleert het groeihormoon de vernieuwing van cellen, waaronder die van de huid. Hoewel het groeihormoon gedurende een hele dag wordt uitgescheiden, vindt de piek een uur nadat de slaapcyclus begint plaats. Dan herstelt de huid van alle schade die het heeft opgelopen. 4 5

#2 En hiermee komen we op de volgende tip: Zorg voor voldoende slaap

#3 Beweeg/sport regelmatig en actief

vrouw hardlopen
Stress bestrijd je ook door sport en beweging. Deze twee hebben trouwens ook op een directe manier invloed op je huid

Actieve beweging houdt de huid mooi. Want zit zorgt voor een anti-aging effect op cellulair niveau, en dat is wat we willen! Beweeg regelmatig. Omdat het goed is voor je huid, en de rest van je lichaam. Voor je huid, omdat een goede bloedtoevoer naar dit orgaan afneemt als je ouder wordt. Maar wel nodig is om een stralende, jeugdige huid te behouden. Door regelmatig te sporten optimaliseer je de bloedtoevoer naar de huid. 6 7 Als lichamelijke inspanning de huid mooi en jeugdig houdt, is het tegenovergestelde natuurlijk ook waar. Een zittend leven heeft een negatieve invloed op de bloedsomloop en organen. Hierdoor krijg je op den duur een lagere botdichtheid en minder spiermassa. En dit is te zien aan de huid, die meer gaat hangen. Het is geen fabeltje dat sport en beweging je huid goed doen, het is bewezen. Hier lees je hoe sport en beweging je huid jong houden.

#4 Probeer joga of meditatie

Het effect van joga op stress is echt wel bewezen. Natuurlijk gaat de invloed van stressklachten ook verder dan de huid. Om een voorbeeld te noemen, het leidt ook tot chronische ziekten. Aangezien chronische ziekten de huid er niet mooier op maken, kom je zo in de bekende vicieuze cirkel. Kortom: stress is om aan te pakken, bijvoorbeeld met joga. En niet in de laatste plaats omdat joga en stressvermindering de kwaliteit van leven verhogen. In diverse onderzoeken wordt geconcludeerd dat joga effectief stress verlicht, en niet een beetje. Integendeel: de stress verlichtende werking blijkt “aanzienlijk.”   8 9 10 11

Vergeet de voeding niet!

Zoals je ziet, is er reden genoeg om met stress aan de slag te gaan. De strategieën joga, beweging en goede nachtrust hebben nog een voordeel. En dat is, dat het ook angst en depressie vermindert! Vergeet ook de goede voeding niet. Want dat je door stress voor mindere kwaliteit voeding kiest, is een bekend gegeven. Door spanningen en nervositeit ben je eerder geneigd om voor suikers en verkeerde koolhydraten te gaan, en dit is niet bevorderlijk voor de huid. Hiernaast werkt het ook veroudering in de hand. 12 Kijk daarom eens bij Top Anti-Aging Voeding en Kruiden

Bronnen

1 Elias P.M. Stratum corneum defensive functions: an integrated view. J. Invest. Dermatol. 2005;125:183–200  2 Arck P.C., Slominski A., Theoharides T.C., Peters E.M., Paus R. Neuroimmunology of stress: skin takes center stage. J. Invest. Dermatol. 2006;126:1697–1704. 3 Andrzej Slominski, A nervous breakdown in the skin: stress and the epidermal barrier. J Clin Invest. 2007 Nov 1; 117(11): 3166–3169. 4 www.health.harvard/edu
5 Harneet K. Walia, Reena Mehra Overview of Common Sleep Disorders and Intersection with Dermatologic Conditions. Int J Mol Sci. 2016 May; 17(5): 654 6 Tew GA1, Saxton JM, Hodges GJ, Exercise training and the control of skin blood flow in older adults. J Nutr Health Aging. 2012 Mar;16(3):237-41. 7 Buckingham E.M., Klingelhutz A.J. The role of telomeres in the ageing of human skin. Exp. Dermatol. 2011;20:297–302. 8 Li AW1, Goldsmith CA, The effects of yoga on anxiety and stress. Altern Med Rev. 2012 Mar;17(1):21-35. 9 Masoumeh Shohani, Gholamreza Badfar, The Effect of Yoga on Stress, Anxiety, and Depression in Women. Int J Prev Med. 2018; 9: 21. 110 Maddux RE1, Daukantaité D1, Tellhed U, The effects of yoga on stress and psychological health among employees: an 8- and 16-week intervention study.  Anxiety Stress Coping. 2018 Mar;31(2):121-134. 11 Dunn JH1, Koo J., Psychological Stress and skin aging: a review of possible mechanisms and potential therapies. Dermatol Online J. 2013 Jun 15;19(6):18561. 12 Rajani Katta, Samir P. Desai, The Role of Dietary Intervention in Skin Disease.  Clin Aesthet Dermatol. 2014 Jul; 7(7): 46–51.

 

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen