Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

Sport en beweging voor een jongere huid

03-01-2019

Sport en beweging zorgen voor een jongere huid. De meeste studies beschrijven de anti-veroudering werking die beweging op het lichaam heeft. Maar lichamelijke activiteit heeft ook anti-aging effecten voor de huid! In dit artikel lees je hoe actieve beweging de huid jonger houdt!

Actieve beweging geeft jongere huid

Anti-aging effect op cellulair niveau

Hoe zorgen sprot en beweging voor een jongere huid? Veroudering van lichaam en organen, dus ook van de huid, wordt bepaald door complexe processen. De lengte van de telomeren (de “kapjes” op ons DNA), de kwaliteit van voeding, de functie binnen de cellen, en een veranderde intercellulaire communicatie: ze hebben allemaal invloed op de veroudering van onze huid. Lichamelijke beweging heeft een anti-aging effect op cellulair niveau, en dat is -behalve lichamelijke en geestelijke fitheid- nu net wat we willen!

In de loop van ons leven hopen cellulaire en moleculaire schade zich op. Dit leidt tot lichamelijke aandoeningen, en wordt ook weerspiegeld in onze huid. 1 2 3  In de eerste plaats is er een intrinsieke veroudering van de menselijke cellen. Dit zijn normale processen die zich voordoen tijdens het ouder worden, maar er zijn natuurlijk  factoren die dit versnellen.

Snellere veroudering door gebrek aan beweging

vrouw sporten
Actieve beweging en sport houden de huid mooi! Ze zorgen voor een betere bloedtoevoer en transport van nutriënten naar de huid

Zittend leven: invloed op de huid

Eén factor die (huid) veroudering versnelt is gebrek aan beweging. Een voornamelijk zittend leven heeft een negatieve impact op het hart, de vaten, ademhaling, spieren, botten en stofwisseling. 4 Vooral aerobische beweging en krachttraining spelen een belangrijke rol om de afbraak van spiermassa en een lagere botdichtheid te voorkomen. 5 Een van de voordelen van beweging is hiernaast dat het de bloedtoevoer naar de huid bevordert. 6

Activiteit en sport: anti-aging

Interessant onderzoek!

In 2014 verscheen er een onderzoek van de Mc Master University, waarin gemeld werd dat beweging de huid jonger houdt. En niet alleen dat! Het zou zelfs huidveroudering omkeren bij mensen die later in hun leven sport en meer beweging in hun leven toepassen. Het ging om uithoudingssport. 7

Uit het onderzoek

Huidveroudering afgeremd

Een consequent regime van sport en bewegen kan de tekenen van (vroegtijdige) veroudering weghouden. Eerder onderzoeken van de Mc Master University liet al zien dat toen muizen een zittend bestaan leidden ze snel fragiel, ziek, dement, kaal en grijs werden. Maar dat andere muizen die een actief leven leidden en veel op de tredmolens bezig waren, een gezond hart en spieren behielden en nooit grijs werden. Ook werden huidveranderingen als gevolg van veroudering afgeremd.

Opvallende resultaten

Na deze onderzoeken testten de wetenschappers de effecten die beweging had op de menselijke huid. De helft van de deelnemers tussen de 20 en 84 jaar was actief, de andere helft was dit niet. De actieve groep deed wekelijks minstens 3 uur aan inspannende en matige beweging. De andere groep leidde een zittend bestaan waarbij slechts minder dan een half uur per weg bewogen werd. Huidmonsters toonden opvallende resultaten.

Als een jonge huid

Na de leeftijd van 40 jaar hadden de mannen en vrouwen die actief waren een gezondere stratum corneum en een dikkere dermis. Hun huid leek op die van de 20- en 30-jarige deelnemers, ook als ze de 60 jaar al gepasseerd waren.

Opmerkelijke resultaten

De onderzoekers noemden de resultaten opmerkelijk, vooral omdat het positieve effect op de huid er was ondanks de hoeveelheid blootstelling aan de zon. Volgens hen creërt beweging stoffen die het verouderingsproces vertragen. 7 8

Sport: sleutel tot gezonde huid

vrouw hardlopen
Sport is een anti-aging sleutel, blijkt uit een interessant onderzoek

Met regelmaat bewegen, waarbij inspanning niet geschuwd wordt, is dus een sleutel naar een gezonde huid. Meestal denken we aan de cardiovasculaire voordelen van beweging, maar alles wat een gezonde circulatie bevordert houdt de huid gezond en stralend.

Fanatieke vetverbranding, minder gunstig voor de huid

Doordat activiteit de bloedtoevoer bevordert, worden tijdens en na een workout zuurstof en nutriënten naar de huid vervoerd. Beweging vermindert ook stress en stresshormoon cortisol, en we weten hoe negatief stress is voor de huid. Wanneer je echter te fanatiek traint en veel vet verbrandt binnen een korte tijd, kan de huid er juist slechter gaan uitzien, omdat de vetlaag onder de gezichtshuid in een te snel tempo afneemt.

bronnen
1 Cell
2 Annual Review of Physiology
3 Aging Research Reviews
4 Rejuvenation Research
5 Aging Cell
6 Journal of Nutrition, Health and Aging
7 Mc Master University
8 Biospace

 

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen