Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

4x Beste anti-aging tips voor de handen

21-01-2019

Anti-aging verzorging: we passen het toe op ons gezicht, en (meestal in mindere mate) op onze hals. Maar krijgen onze handen wel de verzorging die ze nodig hebben? Handen verraden als eerste je leeftijd, dus doe je voordeel met deze tips! In dit artikel lees je hoe je je handen het beste tegen veroudering beschermt, en hoe je de beste handcrème kiest.

Anti-huidveroudering, ook de handen!

Ook de handen hebben een anti-aging routine nodig, ze onthullen immers als eerste je leeftijd en hebben veel te verduren. De eerste stap bij een goede verzorging voor de handen, is de erkenning van de rol die de zon speelt.

Handen hebben veel te lijden van de zon

De handen zijn steeds weer blootgesteld aan de zon, en de vele jaren van blootstelling leidt tot bruine vlekken, onregelmatige pigmentatie, een dunnere huid en rimpels. Door zonnebrandcrème te gebruiken op je handen, leg je een beschermend schild op de huid dat de verouderende effecten van de zon kan vertragen. Helaas worden de handen vaak over het hoofd gezien, terwijl de rest van het lichaam wel ingesmeerd wordt. Hierbij komt dat de focus bij anti-aging strategieën meestal op het gezicht ligt, en er weinig aandacht is voor veroudering van de handen.

Beste anti-aging tips

handen creme
Onder de beste anti-aging tips voor de handen vallen een goede bescherming en de juiste handcrème

Bescherm je handen

Gebruik de zonbescherming niet alleen op zonnige dagen wanneer je speciaal in de zon gaat zitten. Bescherm de handen ook als je bijvoorbeeld in de auto zit, de hond uitlaat en dergelijke. Ultraviolet licht veroorzaakt ongeveer 80% van de veranderingen die met huidveroudering in verband staan. Een goede handcrème is onmisbaar, maar een SPF is de simpelste oplossing die veel voorkomt.

Handen hebben de beste bescherming nodig

Zonlicht is dus voor een groot deel verantwoordelijk, maar is niet het enige waardoor de handen er meestal ouder uitzien dan de rest van het lichaam. Handen zijn blootgesteld aan wind, regen, werk, zon en water en daarom verouderen ze sneller dan welk ander lichaamsdeel dan ook.  We doen dagelijks zoveel dingen met onze handen; wassen, koken, werken, schoonmaken enzovoort, en vergeten dan regelmatig een handcrème te gebruiken.

Tip: Als je veel auto rijdt, kun je speciale handschoenen dragen die beschermen tegen de zon.

Goede handverzorging, paar keer per dag

En dan is er nog een factor waar we niet onderuit komen: het verouderingsproces op zichzelf. Dit heeft invloed op de elasticiteit van de handen en de hoeveelheid collageen in de huid,  wat de huid op de handen er fragieler uit doen zien.

Laten we dus niet de handverzorgingsproducten pas gaan opzoeken als de handen al kurkdroog zijn.  De huid op de handen is zo wie zo dunner dan elders op het lichaam, en dit maakt ze verreweg  het kwetsbaarst voor rimpels en pigmentvlekken.

handen met hartje
De huid op de handen is anders, dit maakt ze extra kwetsbaar voor veroudering

Huid op handen is extra kwetsbaar voor veroudering

De huid op de handen is anders, en heeft specifieke behoeften. Want deze huid heeft minder talgklieren dan het gezicht. Talgklieren produceren natuurlijk talg, en talg beschermt de huid.  Het houdt de huid “waterproof”: voorkomt dat er teveel water de huid binnendringt en het beschermt tegen bacteriële en schimmelinfecties.

Kies de beste handcrème

Kies dus de beste crème! Om een goede handcrème te kiezen, is het handig om te weten hoe ze werken. We kunnen proberen om meer vocht in onze huid te brengen: een onmogelijke taak  omdat het snel zal verdampen of wegsijpelen.  Gelukkig zijn er de handcrèmes; speciaal ontworpen om vocht in onze huid te brengen.  De meeste crèmes bevatten naast een moisturizer ook een of meer oliën. Oliën houden het vocht ingesloten.

Dus terwijl je je product in de handen masseert, drinkt de huid de olie samen met de moisturizer op, eenvoudig gezegd. Als je niet wilt dat je handpalmen vettig zijn, veeg je ze gewoon af met een vochtig ongeparfumeerd doekje.

Een goede handcrème bevat geen schadelijke chemische stoffen

Belangrijke ingrediënten in een handcrème

Om vocht vast te houden/tegen uitdroging

  • Water

De huid dient een watergehalte van tussen de 10-15% te hebben om soepel en intact te blijven (Pons-Guiraud, 2007). Te weinig water droogt de huid uit, terwijl een teveel aan water de huid week maakt. Een van de hoofdingrediënten zou water moeten zijn. De meeste producten zullen een olie- en water emulsie bevatten, om te voorkomen dat water “ontsnapt.”  Stoffen die de hoeveelheid water in de hoornlaag verhogen zijn humectanten, occlusieven en vetinbrengers  (“terugvetters”)

  • Occlusieven

Voorbeelden van occlusieven zijn minerale olie (paraffine), vaseline (petrolatum), wolvet (lanoline), eucerine, wax, vetalcoholen, vetzuuresters en siliconen. Deze stoffen sluiten het huidoppervlak of, maar zijn niet in staat om de lipiden in de hoornlaag aan te vullen. Vetinbrengers doen dit wel. Wat occlusieven doen is dat ze het water in de onderliggende huid verzamelen in de hoornlaag, wat ze doelgerichte vochtinbrengers maakt. Wanneer de huid overgehydrateerd raakt, is het wel minder in staat om zelf het vochtgehalte te reguleren. Ze zijn dus geschikt voor kortdurend gebruik op een zeer droge huid.

  • Humectanten

Rimpels worden minder zichtbaar door bevochtigers, omdat de huidcellen iets opzwellen.Humectanten zijn bevochtigers, die de hoornlaag binnendringen en water vasthouden. Goede humectanten zijn glycerine, honing, hyaluronzuur, panthenol, pyrrolidon carboxylzuur (PCA), sorbitol en ureum.  Ze hebben alleen effect als ze samen gaan met een waterbevattende emulsie.

  • Emoliënten

Dit zijn stoffen die verdamping van vocht verhinderen, waardoor de huid er jonger en gezonder uitziet.

Voor herstel van de barrièrelaag

  • “Terugvetters”

Terugvetters of te wel vetinbrengers vormen een filmlaag op de huid, zodat minder vocht via de hoornlaag verloren gaat. Wil je dat de barrièrelaag van de huid redelijk herstelt en waterverlies voorkomen, dan heb je deze vetinbrengers nodig.  Je kunt hierbij denken aan ceramiden, fosfolipiden en linolzuren.

Voor verbetering van de huid

  • Vitamines

Vitamines zijn natuurlijk de sleutel ingrediënten in anti-aging producten. Vitamine C, A en E op de huid, wie kent het niet. Ze verminderen fijne lijntjes en moedigen de productie van collageen aan.

  • Melkzuur

Mochten je handen enorm droog zijn, overweeg dan een product met melkzuur. Omdat melkzuur de huid flexibelermaakt, heelt de zeer droge huid in een paar dagen tijd.

  • Tretinoïne

Voor pigmentvlekken is er tretinoïnecrème, al dan niet in combinatie met hydrochinon.

Exfolieer de handen

Dit doe je natuurlijk op een milde manier. Eén keer per week zou voldoende zijn, en het maakt de ingrediënten van je handcrème beter opneembaar.  Je kunt speciale handschoenen aandoen om je handproduct goed in de huid te laten trekken.

Wat kun je doen om de handen te verjongen?

handen
Fillers kunnen de handen een jonger aanzien geven

Fillers voor de handen

In de blog “Welke behandelingen verjongen de handen?” kun je lezen welke behandelmethoden de handen weer een jonger aanzien geven.  Zo is er Restylane Lyft een filler die zichtbare aderen op de hand verhult. Meestal zijn er 1 à 2 syringes nodig, en het effect houdt ongeveer 6 maanden aan.

Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van IPL (intense pulsed light) en de laser, die beide voor een meer egale huidskleur zorgen. Maar preventie en/of vertraging is misschien wel de beste manier.

 

 

 

Bronnen: 1 Jakubietz RG, Jakubietz MG, Kloss D, Gruenert JG. Defining the basic aesthetics of the hand. Aesthetic Plast Surg. 2005;29:546–551. 2 Jakubietz RG, Kloss DF, Gruenert JG, Jakubietz MG. The aging hand. A study to evaluate the chronological ageing process of the hand. J Plast Reconstr Aesthet Surg. 2008;61:681–686. Koscinski K. Hand attractiveness-its determinants and association with facial attractiveness. Behav Ecol. 2012;23:334–342. 4  Fenske NA, Lober CW. Structural and functional changes of normal aging skin. J Am Acad Dermatol. 1986;15:571–585. 5 Shamban AT. Combination hand rejuvenation procedures. Aesth Surg J. 2009;29:409–413 6 Fabi SG, Goldman MP. Hand rejuvenation: a review and our experience. Dermatol Surg. 2012;38:1112–1127. 7  Butterwick KJ. Rejuvenation of the aging hand. Dermatol Clin. 2005;23:515–527. 8 Gold MH, Gallagher C. An evaluation of the benefits of a topical treatment in the improvement of photodamaged hands with age spots, freckles, and/or discolorations. J Drug Dermatol. 2013;12:1468–1472 9 Schlessinger J, Saxena S, Mohr S. Assessment of a novel anti-aging hand cream. J Drugs Dermatol. 2016;15:496–503

 

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen