Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.
kurkuma voor meer collageen

Voor meer collageen neem je kurkuma

22-08-2019

Inmiddels weet je echt wel hoe gezond kurkuma voor ons lichaam is. Misschien weet je niet dat de specerij een bijzondere werking op de huid heeft. Kurkuma is een prima anti-huidverouderingsmiddel. Omdat het voor meer collageen en elastine zorgt! Lees meer over de studies met bijzondere resultaten.

Specerij voor meer collageen

kurkuma
Kurkuma als masker is populair, en helpt bij acne of andere huidproblemen. Maar inname van de specerij zorgt voor meer collageen en elastine

Kurkuma voor meer elastine en collageen. Dat maakt de specerij nog interessanter dan het al was. Een uitgebreide review 1 in een Indiaas dermatologisch journal laat weten waarom deze Oosterse geelwortel zo goed voor huidproblemen en tegen huidveroudering is.

Als het om kurkuma gaat zijn het de curcuminoïden die voor de vele voordelen zorgen. Die voordelen zijn inmiddels ruim bewezen. Want de specerij is uitgebreid onderzocht in klinische studies. Onderzoeken tonen telkens aan dat de smaakmaker zowel een preventief als geneeskrachtig natuurlijk middel is. Overigens ook inzetbaar bij schimmelinfecties zoals Candida.

Mocht je op zoek zijn naar kurkuma met de hoogste concentratie bioactieve bestanddelen, dan neem je de wortel zelf. Hoewel de werking van poeder eveneens bewezen is, bevat dit minder kurkuminoïden. Het was trouwens Vogel die begin negentiende eeuw voor het eerst kurkumine isoleerde.

Kurkuma waar is het niet goed voor

Kurkuma, waar is het eigenlijk niet goed voor? Spijsverteringsproblemen, leveraandoeningen, gebitsproblemen, buikpijn: de populaire specerij brengt verlichting. Dus drink eens kurkuma latte. Wat betreft cosmetisch is het keuken ingrediënt waarschijnlijk het meest gebruikt middel ter wereld. Lokale applicatie maakt het erg lastig voor de bacteriën die acne veroorzaken. Hiernaast maakt het de huid ook minder vet. . 2

En kurkuma doet meer 1  3

Zoals?

  • Vermindert gezichtshaartjes 4
  • Maakt acne een stuk minder prominent 5 6
  • Verbetert de teint
  • Helpt bij vitiligo 7
  • Verbetert hyperpigmentatie
  • Heeft effect bij dermatitis en scleroderma  1
  • Geeft snellere wondheling, zelfs bij een keizersnee 2

Als je last hebt van ontsteking in de mond die met jeuk gepaard gaat, verbetert 6 gram per dag de klachten. En mocht je geplaagd worden door psoriasis dan remt het eveneens inflammatie. Hiervoor neem je dan kurkuminegel met 1% kurkumine. 1


Een dosis tot 8 gram wordt goed getolereerd. Hou er wel rekening mee dat je misselijk kan zijn, last van brandend maagzuur krijgt of misschien wel aan de diarree raakt. 1  Combineer het altijd met zwarte peper en een eetlepeltje olie voor een betere opname. Wil je kurkuma op de huid gebruiken in gelvorm


Je ziet het. Kurkuma is bij allerlei huidproblemen bruikbaar. Maar nu over de werking van kurkuma op rimpels en andere tekenen van huidveroudering.

Kurkuma regenereert de huid

kurkuma en huid
De kurkuminoíden in de specerij beschermen de huid voor UV-straling

Dat de specerij de aanmaak van collageen en elastine zorgt is bijzonder.  Een belangrijke werking hierbij is de bescherming tegen UV-straling en vrije radicalen. Geweldig: een goedkoop middel dat de huid beschermt. Omdat het keukenkruid ontgiftingsenzymen activeert, regenereert het de huid. 8

Dus hebben kurkuminoïden echt wel nut in huidverzorgingsproducten. Niet in de minste plaats omdat ze inflammatie remmen en antioxidant eigenschappen uitoefenen.

En dan nu dé anti-aging werking

Die liegen er niet om. De bioactieve stoffen remmen namelijk de afbraak van hyaluronzuur, collageen en elastine.  Natuurlijk is het je bekend dat deze drie een soepele en elastische huid geven.

Hoe gebruik je het dan?

Om de tekenen van zonschade te verbeteren neem je kurkumine gel. Wat er dan gebeurt is dat je verbeteringen in pigmentatie ziet. Ook niet onbelangrijk: schadelijke cellen verdragen de stoffen uit de specerij niet goed.

Hoe effectief is het voor de huid?

Behoorlijk. Omdat het voor een hogere collageenproductie zorgt. En hiernaast de afbraak van collageen remt. Eén studie meldt een combinatie van 10% kurkumine/3% gemberextract. 9 10

Gebruik het naast zonnebrand voor allround bescherming

Je kunt je dus voorstellen hoe groot de voordelen voor je huid zijn.  Om een voorbeeld te noemen. Na twee uur is een zonnebrandcrème niet meer werkzaam. Dan moet je die opnieuw aanbrengen. Dit lukt niet altijd in verband met drukte, vergeetachtigheid of gewoon geen zin. Blijf wel zonnebrandcrème gebruiken. En consumeer hiernaast kurkuma, via je voeding of een supplement. Of gebruik kurkuma gel.


Deze blog is geschreven door Sandra Groot.

“Als blogger voor Praktijk voor Injectables duik ik in de wetenschappelijke onderzoeken om te kijken wat zin heeft, en wat van weinig toegevoegde waarde is. Om jou als geïnteresseerde lezer over cosmetische behandelingen zo goed en eerlijk mogelijk te informeren, evidence based.”


1 Turmeric: A condiment, cosmetic and cure. Department of Dermatology, Venereology and Leprosy, Sri Manakula Vinayagar Medical College and Hospital, Pondicherry University, Puducherry, India  2 West Indian Med J. 2015 Sep;64(4):400-6. doi: 10.7727/wimj.2014.196. The Impact of Turmeric Cream on Healing of Caesarean Scar.   3 Phytother Res. 2016 Aug;30(8):1243-64. doi: 10.1002/ptr.5640. Epub 2016 May 23.  Effects of Turmeric (Curcuma longa) on Skin Health: A Systematic Review of the Clinical Evidence.  4 Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Chapter 13Turmeric, the Golden Spice  5 Chem Pharm Bull (Tokyo). 2013;61(4):419-25.  In vitro anti-propionibacterium activity by curcumin containing vesicle system.  6 Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.Herbal Treatment for Dermatologic Disorders  7 Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2006 Jan-Feb;72(1):57-9. Turmeric (curcumin): a widely used curry ingredient, can contribute to oxidative stress in Asian patients with acute vitiligo  8 Biofactors. 2013 Jan-Feb;39(1):141-9. doi: 10.1002/biof.1078. Epub 2013 Jan 11.  Skin regenerative potentials of curcumin.  9 Wound Repair Regen. doi: 10.1111/j.1524-475X.2009.00483.x   A combination of curcumin and ginger extract improves abrasion wound healing  10 Mol Cell Biochem. 2006 Oct;290(1-2):87-96. Epub 2006 Jun 13.  Curcumin improves wound healing by modulating collagen and decreasing reactive oxygen species.

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen