Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

Zo verdraag je tretinoïnecrème beter

25-08-2017

Tretinoïnecrème werkt huidverjongend. Maar hoe verdraag je de crème beter? Tretinoïnecrème (vitamine A-zuur) is een goede zalf om bijvoorbeeld pigmentvlekken op de handen mee te behandelen. Het is handig om deze tips door te lezen als jij wilt beginnen met deze crème. Dit lijstje kan je namelijk helpen om de zalf beter te verdragen.

creme

TIP 1: Bouw tretinoïnecrème op

Tretinoïnecrème maakt de huid mooier. Maar hoe verdraag je deze crème beter? Bouw het gebruik van deze zalf langzaam op. Smeer het elke derde nacht (maximaal twee keer per week) op. Als je huid er goed op reageert, kun je de crème rustig opbouwen tot je het elke nacht kan smeren. Een beetje schraalheid en irritatie is normaal. Als de huid gevoelig en rood wordt, schroef dan direct de frequentie terug. Als het erg rood en gevoelig is, kun je er beter eventjes mee stoppen tot jouw huid er normaal uitziet en gekalmeerd is.

 

TIP 2: Smeer niet teveel

Vitamine-A-zuur is een krachtig middel dat goed werkt. Naast rustig opbouwen is het ook belangrijk om niet te veel te smeren. Een klein druppeltje is vaak al genoeg. Het kan zijn dat je het lastig vindt om kleine hoeveelheden goed te verdelen. Dan kun je beter overgaan op een tretinoïnecrème met een lagere dosering. Als dat ook niet lukt kun je ervoor kiezen de zalf iets te verdunnen met een moisturizer die niet irriteert.

 

TIP 3: Gebruik niet-irriterende huidreiniging

Veel huisverzorgingsproducten hebben de neiging om ietwat te irriteren. Dat kan extra gevoeligheid geven als je vitamine-A-zuur-crème gebruikt. Kijk kritisch naar je huidverzorging als je deze crème gaat gebruiken. Wissel eventueel naar een milde en niet irriterende reiniging van bijvoorbeeld het merk Epionce. Dit merk heeft een zeer goede milky lotion cleanser waar geen toegevoegde kleur- of geurstoffen aan zijn toegevoegd.

epionce cleanser
Epionce Milky Lotion Cleanser

TIP 4: Niet te gebruiken bij…

Ben je verbrand door de zon of is je huid geïrriteerd door de wind? Gebruik dan geen tretinoïnecrème. Ook na een chemische peeling of bijvoorbeeld microdermabrasie is deze zalf af te raden. Als je een cosmetische behandeling wilt ondergaan, vertel de arts dan dat je deze zalf gebruikt. Het kan zijn dat het beter is als je een tijdje geen tretinoïnecrème gebruikt. Je huid moet namelijk kalm en rustig zijn om dit middel te gebruiken.

 

TIP 5: Bescherm je huid

Tretinoïnecrème kan de huid irriteren. Het is daarom belangrijk om de huid goed te beschermen met bijvoorbeeld de Medical Barrier cream van Epionce. Deze producten helpen je ook overdag om voldoende vocht in je huid te behouden. Hierdoor verklein je de kans op roodheid en irritatie.

 

epionce cream
Epionce Medical Barrier Cream

TIP 6: Wacht na het wassen

Na het wassen kun je beter 15 tot 30 minuten wachten met het aanbrengen van de zalf. Tretinoïne kan namelijk extra irriteren op een vochtige huid. Bekijk na het wassen van je gezicht even je sociale media of lees een boek voordat je de crème aanbrengt.

 

TIP 7: Wees geduldig

Tretinoïnecrème werkt, maar het effect is niet direct zichtbaar. Het kan zeker enkele maanden tot een half jaar duren voordat je resultaat ziet.

 

TIP 8: Zonnebrand

Je moet de behandelde huid heel goed beschermen tegen de zon. Als je dat niet doet, kan je huid extra schade oplopen. Breng ’s avonds de tretinoïnecrème aan en begin de dag met een goede zonnebrandcrème. Of het nu zonnig of bewolkt is: smeer je in en herhaal dit elke twee uur. De werking van reguliere zonnebrand loopt namelijk terug.

Wil je niet te vaak smeren en tegelijkertijd je huid voeden en kalmeren? Gebruik dan de SPF-producten van Epionce. Deze hoef je eigenlijk maar eens per dag te smeren (vaker is raadzaam, zeker in de zomer). Naast de zonnefactor kalmeren de Epionceproducten de huid. Dit huidverzorgingsmerk heeft zonnebrandcrèmes die transparant zijn, maar heeft ook een variant met tintje.

haren in de wind

 

TIP 9: ’s Nachts smeren

Zoals wij al hierboven schreven, kun je tretinoïnecrème het beste smeren in de nacht of in ieder geval als de zon onder is. Waarom? Allereerst heeft de crème dan voldoende tijd om volledig in te trekken. Maar wat nog belangrijker is: de verbindingen van de vitamine A zijn lichtgevoelig. Daarnaast maakt deze vitamine-A-zuurcrème jouw huid veel gevoeliger voor de zon.

 

Wat zijn jouw ervaringen met tretinoïnecrème? Deel het met ons in de reacties hieronder!

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen