Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.
Make-up

Alles over primers

28-07-2017

Primers, ze zijn al een paar jaar een enorme hype in beautyland. Ineens waren ze op de markt en veel merken komen nog steeds met nieuwe soorten van dit middeltje aan. Visagisten, beauty bloggers en andere make-upliefhebbers zeggen niet meer zonder te kunnen. In dit blogbericht kun je alles over primers lezen. 

makeup tas en spiegel

Primers zijn erg populair in beautyland. Misschien associeer jij primers met de bouwmarkt. Dit is absoluut geen gekke gedachte. Als je bijvoorbeeld een meubelstuk voorziet van een nieuw likje verf, gebruik je vaak grondverf of een andere basis zoals een primer. Waarom doe je dat? Om de verf beter te laten dekken en langer plezier te hebben van der verf. Eigenlijk werkt het met een gezichtsprimer niet anders.

Er zijn verschillende soorten primers, maar in de basis doen ze allemaal hetzelfde. Ze leggen een barrière tussen je huid en je make-up. Daarnaast blijft je foundation en andere cosmetica beter zitten. Ook kunnen ze helpen als je vettige zones in je gezicht hebt, zoals op je voorhoofd, rond je neus en kin.

vrouw met glad gezicht

Gekleurde primers

Naast de transparante varianten, heb je ook groene, bruine en lila primers. Groen om roodheid te camoufleren en lila/paars geeft extra frisheid bij een grauwe en doffe huid. Als je een hele lichte huid hebt, kun je een primer overwegen die wat donkerder is dan je eigen huidkleur. Waarom? Als je er bijvoorbeeld iets zongebruinder uit wilt zien, maar geen donkere foundation kunt of wilt gebruikt.

Siliconen en water

Er zijn qua ingrediënten ook twee soorten primers te onderscheiden. Allereerst heb je primers op waterbasis. Deze zijn geschikt voor:

  • Mensen met een vettige huid
  • Mensen die gedurende dag last hebben van olie op het gezicht
  • Mensen met acne

Ten tweede heb je varianten op basis van siliconen. Deze zijn geschikt:

  • Bij een droge of normale huid
  • Bij fijne lijntjes in het gezicht, maar let op het huidtype (droog, normaal, vettig e.d.)
  • Bij erg zichtbare poriën

vrouw wast zich met water

Zonbescherming en verzorging

In sommige primers zitten ook verzorgende en hydraterende bestanddelen. Dat kan zeker voor de rijpere of drogere huid prettig zijn. Er bestaan ook varianten met een zonnefactor (SPF) erin om je huid beschermen tegen schadelijke invloeden van de zon. Je hoeft niet persé een SPF in je primer te hebben. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een dagcrème of foundation met een factor. Dat is een keuze die je zelf maakt op basis van jouw huid.

Gebruik van een primer

Nu weet je welke soorten primers er over het algemeen zijn. Je gebruikt dit product over je dagcrème heen. Je wilt tenslotte dat die verzorging wel in je huid trekt. Na je huidverzorging breng je dus een primer aan. Vervolgens kun je verder met je make-uproutine.

makeup spullen

Primer uitzoeken

Overigens hoeft een product niet altijd ‘primer’ te heten om deze werking te hebben. De aftershave balsem van Nivea for Men schijnt een goede primer te zijn. Je kunt het ook zelf maken, als je dat leuk vindt. Mascha van het Youtubekanaal Beautygloss laat in deze video laat ze zien hoe ze dat doet. Verschillende medewerkers bij ons gebruiken de Epionce Ultra Shield Lotion SPF 50 als primer.

Het is vooral belangrijk dat je een primer kiest die past bij jouw huid en budget. Ook niet onbelangrijk: verwijder aan het eind van de dag je make-up en primer. Anders kunnen deze producten je poriën verstoppen en ontstaan er mogelijk puistjes.

gezicht reinigen

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen