Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.
Strand

Muziek aan, oortjes in en rennen

04-08-2017

Muziek aan, oortjes in en rennen, wat let je? Na een aantal dagen van rust is het weer tijd voor je work-out. Je stapt op de fiets, trekt je hardloopschoenen aan of komt de sportschool binnen. Om je heen zie je veel sporters met oortjes in. Kun je de muziek beter thuislaten of is het toch beter om naar ‘Eye of the Tiger’ te luisteren?

vrouw sporten

Doe je muziek aan, oortjes in en ga rennen! Er wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van muziek op je sportprestatie. En sportprestaties houden dan weer je huid jong. Wetenschappers laten bijvoorbeeld een aantal sporters met en een aantal zonder muziek een parcours afleggen. Ook wordt er dan gekeken hoe moe de sporters zich voelen. Uit die vele onderzoeken blijkt dat muziek wel degelijk van invloed is. De sporters met muziek in hun oren leggen over het algemeen het parcours sneller af. Waar dit verschil vandaan komt, komt in dit soort onderzoeken vaak niet naar voren.

 

Ritmische hersenen

Daar liet de Volkskrant het vorig jaar niet bij zitten. De krant wilde persé weten waardoor sporters sneller waren met muziek. Ze vroegen Erik Scherder, klinisch neuropsycholoog en hoogleraar aan de Vrije Universiteit, om uitleg. Hij haalde een aantal interessante dingen aan.

strand

Ons lichaam werkt met een zeker ritme. De communicatie tussen de hersenen en bijvoorbeeld onze armen verloopt ritmisch. Maar ook als we op straat lopen, houden onze benen een bepaald ritme aan. Als je muziek luistert die aansluit op dat lichaamsritme, stelt Scherder, versterkt dat de communicatie.

 

Afleiden

Ook zou muziek kunnen afleiden van uitputting. De klanken van de muziek zorgen ervoor dat onze hersenen zich er een beetje in verliezen. Daardoor gaan de signalen van bijvoorbeeld vermoeide benen ook deels langs ons heen. Dat betekent overigens niet dat je met muziek ineens een marathon kan rennen. Er zit een bepaalde hoogte aan die afleiding.

headphones

Uitputting

Wetenschappers van Florida State University lieten 25 mensen een extreem parcours afleggen van ruim 2 kilometer met hoogteverschillen. De deelnemers met muziek in de oren liepen het begin makkelijker door de liedjes. Echter was het parcours zo zwaar dat zelfs die deelnemers niet meer om de vermoeidheid en uitputting heen konden. De hersenen konden niet meer om die signalen heen.

Muziek kan je dus zeker helpen het hardlooprondje of fitnessschema af te maken. Het beste kun je ‘Eye of the Tiger luisteren’. Dit nummer zou namelijk het grootste effect hebben op je sportprestatie.

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen