Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

Haaruitval: wat kunnen injectables doen?

13-12-2018

Haaruitval en injectables-  Gezond haar wordt over de hele wereld gezien als een aantrekkelijke factor bij mannen en vrouwen. Haarverlies komt niet alleen voor omdat we ouder worden; het kan al starten als je een twintiger bent. Te veel verlies van haren waardoor je hoofdhuid zichtbaarder wordt komt bij zowel vrouwen als mannen voor. Dunner wordend haar: je hoeft het niet te accepteren! Wat werkt?

Injectables tegen haarverlies?

vrouw met haar
Injectables kunnen iets doen tegen haarverlies omdat er waardevolle stoffen in de hoofdhuid geïnjecteerd worden

Injectables kunnen ook ingezet worden bij haaruitval. In de vorige blog kon je lezen hoe en waarom platelet-rich plasma (PRP) kan werken tegen haarverlies. In dit blog komt de injectie met antioxidanten, hyaluronzuur, groeifactoren, spoorlementen, aminozuren en koperpeptides aan bod: wat zeggen wetenschappelijke publicaties, werkt het?

Gezond haar hangt af van vitamines en mineralen

Gezond haar is afhankelijk van de nutriënten die je eet. Haren floreren door proteïnen, ijzer, zink, koper, selenium, magnesium en de vitamines A, B, C, E en vitamine B.

Vitamine D is ook belangrijk tegen haarverlies. Er is vastgesteld dat patiënten met alopecia areata veelal een lage vitamine D spiegel hebben.

(1 2 3 4)

Feiten over haarverlies

 • Haarverlies komt vaak voor en de meeste mensen worden hierdoor weleens getroffen
 • Haarverlies doordat haren in de haarschacht afbreken is anders dan haarverlies door een afgenomen haargroei
 • Androgene haaruitval (mannelijke kaalheid) komt bij zowel bij mannen als bij vrouwen voor, maar is duidelijker bij mannen
  Schildklieraandoeningen, bloedarmoede, proteïne-tekort, chemotherapie en een tekort aan vitaminen kunnen haarverlies veroorzaken
 • Er zijn veel vormen van alopecia. De twee bekendste zijn androgene alopecia en alopecia areata (pleksgewijze kaalheid).
 • Er is natuurlijk ook haarverlies door medische problemen zoals stoornissen in de schildklierfunctie, medicijn gebruik, verwonding van de hoofdhuid of de haren, lupus erythematosus, lichen planus en abnormaliteiten van de haarschacht (6) Bij mensen met alopecia zijn er minder antioxidanten aanwezig.
 • (5 6 7  8)

  Injectables voor voller en dikker haar

  man haarlijn
  Het is bewezen dat je door injectables voller en dikker haar krijgt
 • Wat zit erin en is de werking bewezen?

  Hoe zit het als je naast orale inname van de juiste stoffen, deze in de hoofdhuid geïnjecteerd krijgt? Er moeten in ieder geval 4 soorten stoffen in zitten.

  #1 Groeifactoren en koperpeptides

  Studies hebben de effectiviteit van groei factoren op de hergroei van haren aangetoond. Zo bleken injecties met groeifactoren en koperpeptides tot een duidelijke afname van haarverlies te leiden bij 83% van 1000 studiedeelnemers. De diameter van de haarschacht nam toe, en 75% van de patiënten was van mening dat de injecties hun haarverlies had behandeld. Na een jaar werd er een significante toename van het aantal haren waargenomen, bij mannen en vrouwen. (9 10)

  #2 Vitamines en andere antioxidanten

  Ditzelfde gebeurt ook door vitamines. Doordat de haarwortel de vitamines opneemt wordt het haar gevoed. Constructieve stoffen bouwen zich op in de haarvezels, en genereren mooi glanzend haar dat van binnenuit dikker en sterker wordt. De stoffen geven kracht aan de vezels. (11)

  #3 Aminozuren

  Naast vitaminetekorten is er ook een tekort aan aminozuren geconstateerd bij mensen met alopecia. Het gaat dan met name om de aminozuren histidine en leucine. (bij resp. 90% en 78% van studiedeelnemers met alopecia), gevolgd door de aminozuren valine, alanine en cysteïne. (12 en  tabel) Dit benadrukt het belang van de nutritionele status bij mensen met haarverlies, dat bij alle vormen van haarverlies een rol lijkt te spelen. (13, 14)

  #4 Hyaluronzuur

  Over hyaluronzuur lezen we veel tegenwoordig, vooral door de fillers met deze stof. Hyaluronzuur is ook in te zetten tegen haarverlies, omdat het betrokken is bij de formatie van de haarzakjes. Omdat hyaluronzuur van nature in de haarschacht te vinden hoort te zijn, maken injecties met dit zuur de haren gezonder en sterker. (15, 16, 17) Hyaluronzuur is ook betrokken bij de regulatie van haargroei. (18)

  De bovengenoemde stoffen zijn alle te vinden in één injectie, die meerdere keren gegeven wordt over een bepaalde tijdsduur. Hoewel haarverlies normaal is, kan de snelheid waarmee je je haren kwijtraakt echt ongewenst zijn. Je hoeft haarverlies dus niet lijdzaam te ondergaan, en dat is goed nieuws omdat een dunner wordende haardos negatieve gevolgen kan hebben voor het zelfvertrouwen!

   

   

   

  Bronnen:
  1 American Journal of Clinical Dermatology
  2 Cell Stress and Chaperones
  3 Indian Dermatology Online Journal
  4 International Journal of Trichology
  5 Southern Medical Journal
  6 Cell Biochemistry and Function
  7 The British Journal of Nutrition
  8 Tropical Life Science Research
  9 Journal of Cosmetic and Laser Therapy
  10 Wiadomosci lekarski
  11 Journal of the American Academy of Dermatology
  12 Plastic and Aesthetic Research
  13 International Journal of Trichology
  14 Clinical and Experimental Dermatology
  15 Cutaneous and Ocular Toxicology
  16 The Journal of Investigative Dermatology
  17 The Journal of Investigative Dermatology
  18 Annals of Dermatology
  19 The British Journal of Dermatology

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen