Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

Behandeling haarverlies en kaalheid

08-11-2018

Haarverlies en kaalheid: het is het schrikbeeld van ons allemaal. Dat we dagelijks haren verliezen is heel normaal. Het wordt echter een andere zaak wanneer je zoveel haar verliest dat je je haardos ook duidelijk dunner ziet worden, en er steeds meer hoofdhuid zichtbaar wordt. Is er een oplossing voor dunner wordend haar en/of kaalheid?

Kaalheid en haarverlies: Welke behandeling?

haarverlies
Haarverlies en dunner haar is het schrikbeeld van velen. Is er een oplossing?

Treft mannen en vrouwen van alle leeftijden

Haarverlies en kaalheid treft mensen van diverse leeftijden, en er kunnen een aantal redenen zijn. Een verandering in de hormoonhuishouding, stress, verkeerde eetgewoonten, genen, medische condities, ziekten en ook cosmetische procedures zoals blonderen, verven en permanenten kunnen een aanleiding van dunner wordend haar zijn. Meestal wordt aangenomen dat het probleem van haarverlies voor oudere mannen en –in mindere mate- oudere vrouwen geldt. Hier zit wel een bepaalde waarheid in, want de kans op haaruitval is natuurlijk groter naarmate je ouder wordt. Als je ouder wordt verloopt de groei van haren nu eenmaal langzamer. Overmatige haaruitval kan soms ook in de twintiger jaren voorkomen. Van de mannen heeft ongeveer 40% zichtbaar haarverlies tegen de tijd dat ze 35 jaar zijn. Bij vrouwen is dit
rond hun 40e.

Eigenwaarde

Dat is misschien niet zo’n probleem als je altijd een volle dos had, en bij wijze van spreken wel wat kon missen. Als je al niet zo’n dikke bos had, of de inhammen of kale kruin verschijnt, kan dit een smet zijn op je gevoel van eigenwaarde. Bij snel haarverlies of haarverlies op jonge leeftijd, is het raadzaam om naar een arts te gaan zodat de oorzaak achterhaald kan worden. Ook kun je via de huisarts eventuele vitaminetekorten laten testen.

Haarverlies en wat je zelf kunt doen

Probeer chemische producten zoveel mogelijk te vermijden

Haarverf bijvoorbeeld blijft een poosje op de hoofdhuid en wordt niet direct uitgespoeld. Via de hoofdhuid worden chemische stoffen opgenomen en vervolgens afgegeven aan het bloed. Ook wordt de natuurlijke beschermende laag van de hoofdhuid aangetast en dit is niet bevorderlijk voor het behoud van een gezonde haardos. Gebruik bij voorkeur producten met natuurlijke ingrediënten.

Eet voeding met vitamine B

Je kunt voeding eten die rijk is aan vitamine B, zoals spinazie, kip en gevogelte, zalm, volle koren en dergelijke.

Gebruik kokosolie

De haren die je hebt, kun je in ieder geval zo mooi mogelijk houden met kokosolie. De olie lost weliswaar niet het probleem van haarverlies op, maar beschermt wel tegen proteïneverlies zowel bij onbeschadigd haar als bij haar dat al beschadigd is. Het belangrijkste vetzuur in kokosolie is laurinezuur. Laurinezuur heeft een hoge affiniteit voor haarproteïnen. Door het lage moleculaire gewicht en de rechte lineaire keten is kokosolie in staat om door de haarschacht heen te dringen. Dit is anders bij producten met minerale oliën en zonnebloemolie: die dringen niet door de haarschacht heen. ” (1)

Behandel je hoofdhuid met pepermuntolie of lavendelolie

De etherische olie van pepermunt zorgt daadwerkelijk voor de hergroei van haren. Sterker nog: het leidt tot “erg dik en lang haar” (2) nadat de olie 4 weken lang plaatselijk is aangebracht. Het versterkt de haarschubben en haarzakjes en haarverlies wordt geremd. Dit geldt ook voor de etherische olie van lavendel
(3). Beide oliën hebben geen toxische effecten. (2,3).

Dunner wordend haar doelgericht aanpakken

haar dunner
Kaalheid kan aangepakt worden met PRP

Mocht je je dunner wordende nóg beter willen aanpakken, en je hebt zin in de hierboven genoemde regimes –al is betere voeding natuurlijk altijd een goed idee!- dan worden er behandelingen met platelet-rich plasma aangeboden. Ook kunnen injecties met bepaalde stoffen werken. Wat kun je daar nu van verwachten, en is een werking wel bewezen?

Platelet-rich plasma voor voller haar

Onderzoeksresultaten

Data laten zien dat injecties met PRP een positief effect hebben op androgene alopecia. Bijwerkingen zijn er nauwelijks.
Toen de resultaten van PRP bij patiënten met androgene alopecia geëvalueerd werden, bleek er na 3 maanden een toename te zijn van (4):

  • De hoeveelheid haren. De haargroei wordt dichter waardoor de hoofdhuid minder zichtbaar is

Andere onderzoeken melden (5 6 7)

  • Een significante afname in haarverlies tussen de eerste en vierde injectie
  • Een toename van haarzakjes
  • Een grote tevredenheid over de behandeling

“Elixer voor haargroei”

In een publicatie in Stem Cell Investigation (8) wordt over PRP-therapie gezegd dat het werkt als “een elixer voor haargroei”. Een elixer omdat het werkt op bijna alle essentiële componenten die nodig zijn voor de overleving van keratinocyten, stamcellen, bloedvaten en neurale cellen . Hiernaast verjongt PRP de melanocyten. Door de afbraak van melanocyten, neemt het haarpigment af en krijgt men grijzer haar.

Kortom: PRP verbetert alles wat nodig is voor de overleving/hergroei van haren, en ondersteunt de processen die hierin onmisbaar zijn. (8)

Het is niet echt verrassend dat PRP een positief effect heeft op het probleem van haarverlies. Ons bloed bestaat uit rode bloedcellen en plasma, en plasma bevat witte bloedcellen en platelets; dit is rijk aan groeifactoren. Groeifactoren fungeren als het ware als boodschappers en zetten de huidcellen aan om te functioneren. Dus als je dunner wordend haar hebt, stimuleren de groeifactoren de
activiteit van de haarzakjes en bevorderen ze nieuwe haargroei.

De wetenschappelijke publicaties tonen de effectiviteit van PRP bij haarverlies en de positieve werking op het aantal haren, de haardikte en de groeifase van het haar. Iedereen is een goede kandidaat voor PRP behandelingen, en dit geldt ook voor mensen met androgene alopecia. Het eerste resultaat dat je kan verwachten van de behandeling is dat je minder haren verliest. Hierna volgt hergroei en een langere lengte van de haren.

De volgende keer
Wat kunnen injecties met groeifactoren, hyaluronzuur, en een complex van aminozuren, koperpeptides, vitaminen, spoorelementen, antioxidanten doen tegen dunner wordend haar?

Bronnen
1 Journal of Cosmetic Science
2 Toxicological Research
3 Toxicological Research
4 Biomed Research International
5 Stem Cells Translational Medicine
6 Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery
7 Journal of Cosmetic Dermatology
8 Stem Cell Investigation

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen