Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

Behandelopties strakkere kaaklijn

27-10-2018

Een strakkere kaaklijn krijgen met fillers en injectables is een mogelijkheid. Een goed gedefinieerde kaaklijn doet ons er beter en jonger uitzien. Eén van de onplezierige verrassingen als je in de spiegel kijkt, is als je opmerkt dat de kaaklijn er niet meer zo strak uitziet als vroeger. Hoe kan je een strakkere kaaklijn krijgen met fillers of injectables?

Strakkere kaaklijn

Wat fillers en injectables kunnen doen

Vrouwen kaaklijn behandelen
Met fillers kun je niet alleen een strakkere kaaklijn krijgen, sommige injectables doen ook iets aan de onderkin

Je kunt een strakkere kaaklijn krijgen door middel van fillers en injectables. Een jeugdig uitziend gezicht heeft volheid in de wangen, en een wat ouder gezicht heeft het in de kaak. Naarmate we ouder worden verliezen we collageen in de “prejowl sulcus”, het gedeelte dat zich direct onder de mondhoeken bevindt. Dit geeft een hol inhammetje links en rechts van de kin.   (1, 2)

Dan is er nog het probleem van krimpende botten als we ouder worden, en verandert de hoek van de kaak van een duidelijke lijn naar een minder scherpe. De huid blijft waar die altijd was, maar met minder bot en weefsel er achter.

Verlies van gezichtsvolume

Het verlies van gezichtsvolume en dus ook van een jeugdig uiterlijk gebeurt in meer of mindere mate in diverse gedeelten van het gezicht: ook onder meer rond de ogen, op de wangen, het voorhoofd. Het is bewezen dat het herstellen van de gezichtsstructuren door volumeherstel en contouring hoogst effectief (3  4 5 ) zijn om het gezicht en de proporties weer in harmonie te krijgen. (6)

Rejuvenatie is drie dimensionaal

De niet-chirurgische technieken om meer volume aan het gezicht te geven zijn een duidelijke verbetering in rejuvenatie. Waar eerder de nadruk lag op lijnen en rimpels, en de focus twee dimensionaal was, wordt er nu een drie dimensionale aanpak gehanteerd die zich ook richt op volumeverlies in botten en weefsels.    (7)

Esthetische benadering

Injectables en fillers zijn dus niet meer weg te denken als het gaat om een rejuvenatie en de drie dimensionale benadering. Het gaat hierbij niet om het simpelweg terugbrengen van volume, maar nog meer om een ervaren juiste esthetische benadering die met een goed oog voor de juiste producten in de juiste doses toegepast wordt. Injectables en fillers kunnen de kaaklijn met succes beter gedefinieerd krijgen!

Hoewel er meer non-invasieve manieren zijn voor een strakkere kaaklijn, bespreken we in dit artikel de mogelijkheden van enkele injectables en fillers, wat kunnen we ervan verwachten en geeft dit echt resultaat met betrekking tot een strakkere kaaklijn?

Op dit moment is de reeks injectables en fillers enorm, van de oplossing van vetcellen tot volumeherstel en een betere contouring.   (8)

Hyaluronzuren kunnen gebruikt worden voor zowel volumeherstel als een betere structurering. Andere volumeherstellende stoffen zijn calcium hydroxylapatite, polymethyl methacrylate en poly-L-lactic acid.  (9 10)

Mogelijkheden voor een mooiere kaakcontour

Onderkin

Aqualyx

Voor een onderkin en kaken die vet bevatten, zijn er injectables die het vet oplossen. Dit geeft een slanker aanzien van de kaaklijn. Een voorbeeld is Aqualyx. Aqualyx is dus geen filler, maar een injectable die de vetcellen afbreekt. Het vet dat in de loop der jaren naar beneden is gezakt, kan hiermee ook weggehaald worden.    (11 12)

Een extra voordeel van Aqualyx is dat het te combineren is met een filler die collageen en elastine aanmaakt, in de prejowl suclus. Dit kan bijvoorbeeld Sculptra zijn, een filler met een lange duurzaamheid (24-36 maanden).

Sculptra

Sculptra is succesvol gebruikt voor de correctie van de nasolabiale lijnen en volumeverlies in het onderste gedeelte van het gezicht, waaronder een uitgezakte kaaklijn.  (13)

Collageenverlies

Gezicht en kaaklijn
Sommige fillers pakken ook collageenverlies aan en herstellen volume

Radiesse en Juvederm

Als er geen sprake van vet is in en onder de kaaklijn, en er alleen collageenverlies is kunnen Radiesse en Juvederm een oplossing zijn. (14)

Deze fillers worden dan geïnjecteerd in de deukjes die zich aan beide kanten van de kin in de kaaklijn bevinden (prejowl sulcus). Dit creëert een mooie lijn die ongeveer een jaar aanhoudt. Deze aanpak kan ook een onderdeel zijn van de liquid facelift. Juvéderm Voluma XC of Restylane Lyft geven een erg mooi resultaat wat betreft de ingevallen prejowl sulci.   (15)

Ellansé

Ellansé is een bio stimulator en stimuleert de aanmaak van nieuw collageen. Het wordt aanbevolen voor zowel het bovenste, middelste als onderste gedeelte van het gezicht en voor de handen. De duurzaamheid en effectiviteit zijn uitstekend, en superieur aan die van hyaluronfillers). (16)

Ellansé is ook geschikt voor de (te kleine) kin en leeftijd gerelateerde atrofie van de kin,  kaken en vult de prejowl sulcus weer op.  (17, 18)

Volumeherstel kan

Je ziet dat er veel mogelijk is om een strakkere kaaklijn te krijgen, en in dit artikel is maar een kleine greep besproken. Waar fillers voorheen nog vooral gebruikt werden voor het opvullen van rimpels, is de benadering nu tevens gericht op het herstel van volume. Injecteren vindt niet alleen maar oppervlakkig plaats in de rimpels, ook in de diepere lagen kan er geïnjecteerd worden. Volumeherstel helpt, om het zakken van de huid te voorkomen en een liftend effect te geven.  (19)

1 Aesthetic Plastic Surgery    
2 Plastic and Reconstructive Surgery
3 Dermatologic Surgery  
Clinical Interventions in Aging 
Aesthetic Surgery Journal 
Plastic Reconstructive Surgery 
7 Plastic Reconstructive Surgery
8 Clinical, Cosmetical and Investigational Dermatology
9 Journal of Cosmetic and Laser Therapy
10 Journal of Cosmetic and Laser Therapy
11 Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery
12 Journal Aesthetics
13 Journal of Drugs in Dermatology
14 Plastic and Reconstructive Surgery
15 PRS Global Open
16 Journal of Cosmetic Dermatology
17 Clinical, Cosmetical and Investigational Dermatology
18 Clinical, Cosmetical and Investigational Dermatology
19 Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery 

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen