Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

7 x Voeding die rimpels veroorzaakt

08-03-2019

Hoewel veroudering en rimpels helaas onvermijdelijk zijn in het leven, kunnen we toch veel invloed hebben op onze huid. Vermijdt de voeding, die rimpels veroorzaakt! Welk voedsel de huid sneller veroudert, kan verrassend zijn.

Voeding die rimpels veroorzaakt

voeding
Voeding kan anti-aging werken, maar bepaalde voeding kan ook rimpels veroorzaken

Lief zijn voor je huid, doe je niet alleen door er goede crèmes en serum op te smeren. Er is een nog betere manier om goed voor je huid te zorgen en rimpels weg te houden. Vermijdt de voeding die rimpels veroorzaakt, en je huid ziet er beter uit. Hoewel we tegenwoordig best de klok een beetje kunnen (laten) terugdraaien, kunnen we ook zelf ook een en ander doen om rimpels zo lang mogelijk buiten de deur te houden. Misschien eet jij ook wel dagelijks voedingsproducten, waarvan je niet weet welk effect ze op je huid hebben.

Hier lees je over voeding die de huid stevig en jong houdt

Suikers: huid regenereert moeilijk

Niet iedereen staat stil bij het negatieve effect die suikers op de huid hebben. Toch zorgen ze voor een snellere veroudering van de huid. Er is een proces dat glycatie heet. Even afgezien van wat glycatie voor je lichaam betekent, is dit proces slecht nieuws voor je huid. Omdat dit ervoor zorgt dat je eigen glucosemoleculen zich verbinden met de elastine en collageenvezels. Kortom: er vindt verknoping plaats, geglyceerde vezels worden stijf.Vervolgens wordt je huid minder elastisch en regenereert de huid in een langzaam tempo. Dit resulteert in een dunner wordende -dus oudere, zakkende- huid. En als klap op de vuurpijl verergert suiker de verouderende effecten van zonlicht. 1 2 3 4

Verborgen suikers

Motiveert dit je om suikers te laten staan? Denk dan  niet alleen aan de suiker in je koffie of thee, maar ook aan de verborgen suikers. Oppassen dus met frisdrank, vruchtensappen, lekkere deegwaren en/of wit brood, sauzen en koekjes.


Een voorbeeld van verborgen suikers:

Yoghurt met een smaakje

Het hapt lekker weg: yoghurt met een smaakje. Het verbloemt het zurige karakter van yoghurt uitstekend en behaagt onze smaakpapillen. Maar…in het kader van de suikers kun je beter de normale yoghurt nemen. Sommige yoghurts bevatten namelijk net zoveel suiker als een zakje M&M’s. Kijk hier maar. En waarschijnlijk denk je gezond bezig te zijn.


Glycatie tegen gaan

Suikers vermijden is dus een manier om glycatie zo goed mogelijk tegen te gaan. Maar er is nog een manier, en die is heel eenvoudig. Namelijk door je voeding te stomen en/of koken vindt glycatie minder plaats. Daarentegen bevorderen grillen, bakken en roosteren huidveroudering via glycatie. 2

Koffie remt vorming van collageen

Voor degenen die koffie bijna als een “heilig” drankje ervaren, is dit slecht nieuws: het onmisbare bakje veroudert de huid helaas sneller. Dit gebeurt op een indirecte manier. Over de hele wereld is koffie ontzettend populair Maar doordat het de slaapkwaliteit beïnvloedt, heeft het ook een impact op het vernieuwingsproces van de huid. Dit vindt immers vooral ‘s nachts plaats. Koffie, of beter gezegd cafeïne, doet helaas nog meer. Het geliefde drankje remt de collageen synthese. 5  Dit gebeurt op een dosis afhankelijke manier, dus maak je geen zorgen als je een of twee kopjes drinkt.

Citrusvruchten bevorderen fotoaging

Citrusvruchten niet goed voor de huid, hoe kan dat? Het antwoord ligt hierin: dit type vrucht maakt de huid gevoeliger voor zonlicht. Dit kan de kans op melanoom verhogen. 6 Natuurlijk veroorzaakt het dan ook eerder zonnebrand, pigmentvlekken en rimpels.

Bewerkt vlees doet je huid zakken

foto pizza
Consumeer je regelmatig bewerkt vlees, dan krijg je een slappere huid

Slappere huid

Ook slecht nieuws voor liefhebbers van bacon. Dit populaire beleg maakt je huid slapper. Maar liefst 68% van de calorieën uit bacon komen uit vet. Daarvan is de helft verzadigd. We hebben verzadigd vet nodig, maar de hoeveelheid verzadigde/onverzadigde vetzuren moet in balans zijn. Is dit niet het geval, dan versnelt veroudering van de huid. Hiernaast bevordert natrium nitraat oxidatieve stress, wat negatief werkt voor de huid. Omdat oxidatieve stress structurele veranderingen veroorzaakt in collageen en elastine. Het is overbodig te zeggen, dat dit sneller rimpels veroorzaakt. 7 8 De oplossing is simpel: koop nitraatvrij vlees met minder dan 2 gram vet/1 gram verzadigd vet.

Verzadigde vetten niet helemaal mijden

Stop niet met het eten van verzadigd vet, maar eet dit met mate. Waarbij je let op de balans tussen verzadigd/onverzadigd. Let vooral op transvetten in snacks, koekjes, broodjes, pizza’s en andere bewerkte producten. Maar voorkom een vetarm dieet, omdat dit net zo goed slecht voor de huid is.  Een onderzoek meldt dat de inname van vetten de huid elastischer maakt.  9

Transvetten: Denk hierbij ook aan margarine. Boteralternatieven zoals margarine bestaan voor een groot deel uit gehydrogeneerde oliën. Transvetten dus. En dit type vet maakt de huid kwetsbaarder voor UV-straling. Wat betekent dat dit gevolgen heeft voor de elastine en collageen die je juist zo lief zijn. 10

Meer rimpels door cocktails, wijn en bier

Waarschijnlijk zal niet iedereen hier blij mee zijn. Maar heb je hebt vast wel eens opgemerkt hoe je huid er uitziet na een avondje alcohol drinken. Niet alleen hunkeren je smaakpapillen dan naar vocht, maar je huid ook. Dehydratatie maakt lijnen meer zichtbaar. Maar erger is nog het effect als je op regelmatige basis doorgaat met drinken. Want dan verliest je huid toch echt elasticiteit en ontstaan er rimpels. Dan moet je ook nog weten dat alcohol de vitamine A spiegel verlaagt. Dit geldt trouwens ook voor mensen die slechts af en toe drinken. Terwijl we vitamine A nu juist zo hard nodig hebben voor de productie van collageen en de vernieuwing van huidcellen.  11 12 13

Dit is wat water drinken allemaal voor je huid doet


1 Skin Therapy Letter
2 The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology
3 Clinical Dermatology
4 Journal of Exercise Nutrition and Biochemistry (JENB)
5 Drug Design, Development and Therapy
6 blogs.plos.org
7 European Cytokine Network
8 Advances in Gerontology
9 British Journal of Nutrition
10 Food and Chemical Toxicology
11 Archives of Dermatology
12 Alcohol Research and Health
13 Dermatology Research and Practice

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen