Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.
Fitness vrouw

Wetenschappelijke motivatie om te sporten

29-09-2017

We weten allemaal dat sporten gezond is. Soms kan het lastig zijn om jezelf van de bank te krijgen en actief te worden. De wetenschap doet allerlei onderzoeken naar de effecten van sporten. Het gaat dan zowel om fysieke en mentale aspecten als de sociale kant. Waarschijnlijk heb je na het lezen ineens veel meer motivatie om te gaan sporten.

vrouw sporten

Er is en er wordt veel onderzoek gedaan over de effecten van sport op mensen. In het onderzoekPhysical Activity: An Underestimated Investment in Human Capital?‘ komen verschillende pijlers naar voren. Onderzoeker Richard Bailey bekijkt samen met collega’s verschillende aspecten waar sport een positieve invloed op heeft.

Verslaving

Zo stelt Bailey dat je door sport een stabielere slaappatronen en een betere immuunfunctie door krijgt. Ook op verslavingen zou beweging een goede invloed hebben. Het zou namelijk verslavingen zoals roken en het gebruik van drugs onderdrukken.

flesopener

Stress en angst

Maar het onderzoek toont ook aan dat sport bijdraagt aan de emotionele waarde van kinderen en jongeren. Bailey haalt verschillende onderzoeken aan en laat zien dat zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde sterk samenhangen met lichamelijke beweging. Een rondje hardlopen of een andere sportieve activiteit zou ook een positieve werking hebben tegen angst en stress. Je zou het er zelfs mee kunnen voorkomen.

haren in de wind

Succes op werkgebied

Regelmatig sporten kan leiden zes tot tien procent hoger salaris. Hoe dat kan? Het verschil zit ‘m dan vooral in het mentale aspect. Door de lichamelijk beweging zou er meer motivatie, assertiviteit, discipline, productiviteit en gezonde competitie zijn. Ook zouden jonge sporters door regelmatige beweging meer kans hebben op baansucces. Helaas werkt een enkeltje sportschool hierbij niet. Het gaat volgens Bailey echt om mensen die al een langere periode regelmatig sporten.

Sporten man vrouw

Sociaal

Sporten met anderen heeft een positieve werking op je socialiteit. Samen naar bijvoorbeeld de sportschool gaan is niet alleen gezellig, maar zorgt ook voor bijvoorbeeld vriendschappen en gelijkheid. Het is daarbij wel belangrijk dat er een ‘veilige omgeving’ wordt gecreëerd waarin iedereen zichzelf kan zijn. Als dat het geval is, zul je extra support krijgen om je doelen te behalen. Maar het is natuurlijk ook heel gezellig om naast een vriend(in) op de loopband te staan.

 

Hoe zorg jij voor motivatie om te sporten? 

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen