Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

Beschermen tegen zonlicht

19-07-2016

Door je huid te beschermen tegen zonlicht, rem je huidveroudering. Hier heb je vooral op latere leeftijd profijt van. Urenlang op het strand liggen ‘bakken’ op vakantie of aan de Nederlandse kust. Het is heerlijk, maar jouw huid is er minder blij mee. Zonlicht bestaat uit ultraviolet licht type A en B. Door blootstelling hieraan kan vroege huidveroudering optreden.

Huid beschermen tegen zonlicht

Waarom

Door je huid te beschermen tegen zonlicht, rem je de vorming van rimpels. Hier heb je op latere leeftijd voordeel van. Is zonlicht echt zo slecht voor de huid? Ja. Dit komt door de afbraak van bindweefsel. Het bindweefsel in de huid bevat onder andere collageen- en elastinevezels die zorgen voor stevigheid en flexibiliteit van de huid. Door zonlicht breken die vezels dus af waardoor je sneller rimpels krijgt en dat willen wij niet. Hieronder vind je een aantal tips om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

zonnen rechtenvrij
Je huid beschermen tegen zonlicht, levert je uiteindelijk veel voordelen op

Zonnebrandcrème

Gebruik zonnebrandcrème. Het is een cliché, maar daarom niet minder waar. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Door je goed in te smeren houd je de schadelijke straling grotendeels buiten je huid. Zonnebrand beschermt namelijk nooit honderd procent en fabrikanten van deze producten mogen dat ook niet beloven. Dit is zelfs wettelijk geregeld. Een zonnebrandcrème van factor dertig biedt 96,6 procent bescherming en een factor 50 beschermt voor 98 procent. Hoe meer bescherming, hoe beter.

zonnen rechtenvrij

Tips voor het kopen van Zonnebrandcréme

Hoewel de meeste zonnebrandcrèmes je goed beschermen, zijn er wel een paar dingen waar je op kunt letten als je een zonnebrandcrème aanschaft.

  1. Kies voor een Sun Protection Factor (SPF) van 30 of 50 zodat je huid goed beschermt is.
  2. Kijk op de verpakking tegen welke ultraviolette stralen de zonnebrandcrème beschermt. In zonlicht zit UV-A en UV-B licht dat schadelijk is. Kies altijd een zonnebrand die beschermt tegen allebei.
  3. Kies een waterproof. Ook hierbij geldt dat dit geen garantie is. Na het zwemmen moet je je insmeren voor optimale bescherming. Een waterproof zonnebrandcrème kan wel helpen als je veel zweet op de hete dagen. Desalniettemin moet je je regelmatig insmeren.
  4. De ingrediëntenlijst verraadt een hoop over de kwaliteit van het product. Goedkopere zonnebrandcrèmes hebben over het algemeen ook een chemisch filter. Niet elk chemisch filter is slecht, maar toch raden veel onderzoekers het filter ‘Oxybenzone’ – dat in veel goedkope zonnebrandcrèmes zit – af vanwege de mogelijke invloed die het heeft op de hormoonhuishouding.
  5. Alcohol droogt de huid uit. Zoek daarom een variant uit die alcoholvrij is.
  6. Een lekker geurtje is fijn, maar ook parfum is geen goed idee. Door parfum bloot te stellen aan zonlicht kunnen er pigmentvlekken ontstaan. Naast rimpels willen we ook graag pigmentvlekken voorkomen.

girl-571808_1280

Kleding

Toch kun je beter niet te lang in de zon zitten als je huidveroudering wilt voorkomen. Draag een shirt om je armen en decolleté te beschermen en smeer de onbedekte delen regelmatig in met zonnebrandcrème. Om je gezicht bescherming te bieden, kun je het beste een zonnehoed opzetten. Blijf tussen 12 en 15 uur ook zo veel mogelijk uit te zon of draag beschermende kleding. Dan is de zon namelijk het sterkst. Dat is lekker om in te bakken, maar minder fijn voor je huid.

woman-593141_1920

Bescherming in de winter en het najaar

In het najaar en de winter is het alsnog raadzaam om je gezicht, handen en decolleté te beschermen tegen de zon. Dit klinkt misschien raar, maar ook buiten de warme zomerdagen straalt de zon ultraviolette straling uit. Draag je kleding met een V-hals? Smeer dan voor vertrek je decolleté in met wat zonnebrandcrème.

Handen

Was je handen niet nadat je je decolleté hebt ingesmeerd. Het is een ondergeschoven kindje, maar huidveroudering komt ook bij de handen voor. We stoppen onze handen pas in handschoenen als het kwik enorm daalt. Daarom staan je handen bijna altijd bloot aan de zon. Door je zonnebrandcrème er niet af te wassen, zijn deze ook beschermt tegen UV-A en UV-B.

Gezichtsproducten

Het gezicht kun je bescherming bieden door huidproducten te gebruiken met een SPF erin. Veelal duurdere foundations en concealers hebben een ingebouwd zonnefilter.

Meer informatie

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen