Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

Verouderde handen: dit kun je doen

26-08-2016

Verouderde handen: ze verraden je leeftijd. Veroudering slaat niet alleen toe in het gezicht. Ook de handen krijgen te maken met tekenen van veroudering. Dan moet je denken aan een slappere huid, pigmentvlekken en rimpels. Deze twee lichaamsdelen krijgen gedurende de jaren enorm veel te verduren: zon, schoonmaakmiddelen en beweging. Dit keer alles over ouder wordende handen.

Verouderde handen en wat je kunt doen

verouderde handen
Verouderde handen: je kunt iets doen

De huid wordt met de jaren steeds kwetsbaarder. Doordat de huid minder natuurlijke oliën, collageen en elastine aanmaakt, worden de handen steeds droger en de huid minder flexibel. Daarnaast wordt de huid slapper en losser doordat er steeds minder vet in de diepe lagen zit. Door al deze factoren kunnen er ook zichtbare rimpels ontstaan.

Een andere verouderingsfactor is zonlicht. Dit licht bestaat onder andere uit ultraviolet licht UV-A en UV-B dat de huidveroudering versnelt. Zonlicht is daarom de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige veroudering. Ultraviolet licht breekt namelijk het bindweefsel van de huid af. Zonder die ondersteuning verliest de huid zijn kracht en elasticiteit.

woman-portrait-1148942_1920

Ook roken werkt niet mee. Op de sigarettenpakjes staat niet voor niets: “roken veroudert uw huid.” Roken versnelt het verouderingsproces en draagt daardoor sterk bij aan de vorming van rimpels. Ook op de handen. Dit gebeurt onder andere doordat roken de bloedtoevoer naar de huid vermindert. Tot slot staan onze handen de hele dag door bloot aan irriterende stoffen en omstandigheden, zoals schoonmaakmiddel, warmte en kou.

 

 

Door afname van het onderhuidse vetweefsel, rimpels pigmentvlekken kunnen handen er verouderd uitzien
Door afname van het onderhuidse vetweefsel, rimpels en pigmentvlekken kunnen handen er verouderd uitzien

 

Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, zegt men. Gedeeltelijk geldt dat ook voor de veroudering van de handen. Vermindering van vetweefsel, collageen en elastine kun je niet voorkomen, maar je kunt wel goed voor je handen zorgen.

Voorjaar en zomer

Zo is het belangrijk in de zomermaanden goed te smeren met zonnebrandcrème. Smeer niet alleen je lichaam in, maar smeer ook op de handen. Kies voor een zonnebrand met een bescherming tegen UV-A en UV-B licht én een SPF van 30 of meer heeft. Vergeet het niet ruim op te smeren en regelmatig te herhalen.

Behandeling van de handen

Najaar en winter

Buiten de zomermaanden kun je ook regelmatig je handen insmeren. Als je dan kiest voor een handcrème, gebruik er dan eentje met een ingebouwde zonnebrand. Dan ben je ook beschermt als je buiten loopt in de winter- en najaarszon.

Het hele jaar

Het is goed om twee keer per week je handen te scrubben. Wrijf dan niet hard heen en weer, maar maak cirkelbewegingen tijdens het scrubben. Daarna kun je een goede vochtinbrengende crème op de handen smeren.

Behandeling handen

Hebben jouw handen te veel pigmentvlekken en rimpels naar je zin? Dan kun je een behandeling overwegen. De behandeling van de handen kun je in twee soorten opdelen: tegen de rimpels en tegen de pigmentvlekken.

Rimpels

Het behandelen van de slapper geworden huid en de rimpels kan met een hyaluronzuur filler. Dan kun je denken aan Radiesse die ook een biostimulator is. Daardoor maakt het lichaam extra collageen en elastine aan. Een andere mogelijkheid is de filler Restylane. Deze filler heeft een dikkere structuur en vult de plooien in de huid mooi op.

Pigmentvlekken

Om de pigmentvlekken (hyperpigmentatie) te behandelen, kan er tretinoïnecrème gebruikt worden. Dit is een crème met vitamine-A-zuur. Deze crème onderdrukt de huidcellen die zorgen dat je huid een lekker bruin kleurtje krijgt, maar onderdrukken ook de huidcellen die verantwoordelijk zijn voor de onregelmatige bruine vlekken op je handen. Daarnaast stimuleert het de productie van collageen en heeft het een scrubbende werking op de dode huidcellen.

Voor en na

Hieronder zie je twee voor- en nafoto’s van mensen die hun handen lieten behandelen met de filler Radiesse tegen de rimpels en tretinoïdecrème gebruikte tegen pigmentvlekken.

Voor en na behandeling van de handen met Radiesse en tretinoïnecrème
Voor en na behandeling van de handen met Radiesse en tretinoïnecrème

Voor en na behandeling van de handen met Radiesse en tretinoïnecrème

Tijdens een persoonlijk consult kan de cosmetisch arts het beste jouw wensen of de beste behandeling afstemmen.

Meer informatie

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen