Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

Last van kwijlen? Ook botox helpt

12-04-2016
Kwijlen door een aandoening van het zenuwstelsel, kan een last zijn. Botox is niet alleen voor cosmetische doeleinden, maar helpt ook bij dit probleem. Kwijlen is een belangrijk probleem voor patiënten die een hersenbeschadiging hebben. Het kan onder meer leiden tot sociale problemen en lichamelijke problemen zoals longontsteking.

Kwijlen: Botox helpt

Ongeveer de helft van de kinderen met houdings- en bewegingsproblemen door een hersenbeschadiging kwijlt veel. Doordat ze slecht kunnen slikken, doen ze dit ook op latere leeftijd. Dat leidt in veel gevallen tot huiduitslag rond hun mond en sommigen krijgen longontsteking waarvoor opname op een intensive care nodig is.

Speekselverlies

Maar ook kinderen met schisis (een open gehemelte) kunnen last van overmatig kwijlen hebben. Kinderen met een schisis zouden problemen kunnen krijgen met overmatig speekselverlies. Speekselverlies bij jonge kinderen is normaal tot 15 à 18 maanden.Het is niet normaal vanaf 24 maanden. Oorzaken voor speekselverlies zouden kunnen zijn:

  • Het niet goed kunnen beheersen van de mondmotoriek. Met name het opzuigen, verzamelen en het wegslikken van het speeksel.
  • Een ondergevoeligheid (hyporesponsiviteit) in het mondgebied, waardoor het speeksel niet tijdig gevoeld wordt.
  • Anatomische problemen die het slikken in de weg staan. Zoals: scheve tanden/ kaak/ gehemeltegroei, mondademhaling ten gevolge van een
    verstopping/ belemmering in neus/ keelholte of een verstopping/ belemmering in keel en slokdarm.
  • Een combinatie van de bestaande factoren.

Mondmotoriek

Als het kind bijvoorbeeld overmatig veel speekselverlies heeft, vanwege het niet goed kunnen beheersen van de mondmotoriek (oorzaak A), dan zouden mondmotorische (zuig-) oefeningen een goede start kunnen zijn om het speekselverlies te kunnen verminderen. Voor de oorzaken B, C en D wordt een kind vaak door verwezen naar een logopedist of de behandelend arts. De logopedist kan bij oorzaak B bepaalde technieken (Muellertechnieken) toepassen, zoals icing en brushing. Voor deze Muellertechnieken moet de logopedist een speciale cursus gevolgd hebben. De behandelend arts bepaald samen met de rest van het schisisteam, of de anatomische problemen (oorzaak C en D) chirurgisch verwijderd of aangepast kunnen worden.

Effect van Botox

Arthur Scheffer heeft voor zijn promotieonderzoek vooral gekeken naar het effect van botox op kwijlen van de eerste groep. Hij zegt dat botox net zo effectief is als een operatieve ingreep om het kwijlen te remmen en minder ingrijpend.

Op dit moment worden operaties als de meest effectieve behandeling voor ernstig kwijlen gezien. In deze operaties worden de afvoergangen van de speekselklieren afgebonden of omgeleid. Het geeft welliswaar een levenslang effect maar is wel erg invasief. Bij een botoxbehandeling is het effect tijdelijk maar is minder ingrijpend voor de patiënt.

Ongeveer 131 patiënten tussen de 3 en 27 jaar kregen een botox-injectie. Na 2 maanden was het probleem met speeksel bij meer dan de helft van de patiënten gehalveerd.Deze vermindering duurde gemiddeld 6 maanden.

Waar wordt Botox nog meer voor gebruikt?

botoxBotox (of botuline toxine) wordt veel gebruikt bij cosmetische behandelingen om de rimpels glad te strijken. Daarnaast wordt een Botox Behandeling ook toegepast in de oksels als sprake is van overmatig zweten. Het effect van een behandeling met botox duurt gemiddeld 3 tot 6 maanden. Verder kan Botox bij hoofdpijn ook vaak een goede optie zijn.

Wat vinden jullie van het nieuws dat Botox goed tegen kwijlen werkt?

Wil je meer weten over een behandeling met botox? Lees dan hier onze uitgebreide informatiepagina over botox.

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen