Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

Mooie lippen starten bij goede verzorging

21-01-2019

Mooie lippen starten bij een goede verzorging. Lippen zijn het aantrekkelijkste onderdeel van het lichaam, volgens onderzoek. Het opmaken van de mond gebeurde al in het oude Egypte, waarin vrouwen ook al hun lippen accentueerden met kleur. De lippen “hebben het”, maar mooie, volle lippen beginnen wel met een goede verzorging.

Lipverzorging voor mooie lippen

Gekleurde mond heeft aantrekkingskracht

Mooie lippen krijg je door een goede verzorging. Dat mooie lippen het aantrekkelijkste onderdeel van het lichaam zijn, liet een onderzoek van de Manchester University in 2010 zien. Voor het onderzoek werden de oogbewegingen van 50 mannen getraceerd, terwijl ze plaatjes van verschillende vrouwen bekeken. Als een vrouw op de foto lippenstift droeg, bleven de mannen langer naar het plaatje kijken. Waren de lippen rood: dan bleef de blik nog langer op de mond gefixeerd. Als vrouwen geen make-up op hadden, werd er een stuk korter naar de mond gekeken.

Rode lippen het aantrekkelijkst

lippen
Een mooie mond trekt de aandacht. Rode lippen werden in een onderzoek het aantrekkelijkst gevonden

De studie demonstreerde dat de lippen een van de meest sensuele aspecten van het vrouwelijk lichaam zijn en een cruciale rol spelen bij de sexuele aantrekkingskracht. Volle en rode lippen werden het aantrekkelijkst gevonden, maar ook het simpelweg dragen van lippenstift bleek al voor meer aantrekkingskracht te zorgen.

Lipkleur beïnvloedt stemming en identiteit

De eerste lippenstift vindt zijn oorsprong in het Sumeriaanse rijk van Ur, 5000 jaar voor Christus. De oude Egyptenaren waren ook gek op het kleuren van de lippen. Ze waren zeer bedreven in het mengen van kleuren en het appliceren ervan.

Cleopatra en koning Elizabeth I

Cleopatra gebruikte het bloed van karmijn kevers om haar lippen rood en glanzend te maken. In de Romeinse tijd waren het de prostituees die echte lipkleuren gebruikten, en droegen barbaren kleur op hun lippen als ze het strijdveld op gingen. In de 16e eeuw maakt de Engelse koningin Elizabeth I het kleuren van de lippen populair: zij en haar hofdames gebruikten een mix van bijenwas en rode kwikzilversulfide. Wat eeuwen geleden al zo was, is nog niet veranderd: Het kleuren van de lippen heeft  invloed op de stemming en identiteit. 1

Volle en goed gedefinieerde lippen

De mond is een centraal onderdeel van het lagere gedeelte van het gezicht, en heeft een grote invloed op de manier waarop het vrouwelijke gezicht wordt waargenomen. Volle en goed gedefinieerde lippen weerspiegelen jeugd, gezondheid en aantrekkelijkheid. 2 3 De lippen hebben een slechte barrièrefunctie en laag vochtigheidsgehalte.2 3 Hierdoor is de mond erg kwetsbaar voor wind, zon, roken en temperatuur extremen, met droogheid en een vale kleur tot gevolg.

Dunnere lippen als gevolg van leeftijd

Leeftijd speelt natuurlijk ook een rol. Rimpels en veranderingen aan de mond worden zichtbaarder na het 50e levensjaar. 6 Ook in de lippen gaan elastische en collageen vezels achteruit.

Welke kleur je ook op je lippen doet, een mooie en volle mond vraagt om een goede verzorging. Lipproducten die bepaalde specifieke stoffen bevatten hebben daadwerkelijk effect op de volheid van lippen. 4

Lippen goed verzorgen

Hoe doe je dat?

Als je je lippen goed wilt verzorgen, welke stoffen zou je dan moeten hebben? Producten met groeifactoren, hyaluronzuur, emoliënten en tripeptides hernieuwen de lippen en wanneer een product niacine, emoliënten en essentiële vetzuren bevat maakt dit de lippen voller. Het toepassen van deze twee stappen is een effectieve manier om de lippen gehydrateerd te houden en voller te maken.  5

Stoffen voor vollere lippen

Gezondere lippen

In producten om de lippen voller te maken zitten ingrediënten met een vaat verwijdende (vasodilatoire) werking. Voorbeelden zijn niacine (vitamine B3), L-arganine (een aminozuur. Het effect van bijvoorbeeld niacine is tijdelijk. Dan zijn er stoffen zoals glycerine en dimethione die vocht in de lippen brengen en ze voller maken. Dit effect is minder drastisch, maar houdt wel langer aan. Bovendien dragen ze bij aan gezondere lippen.

Vollere mond

Een product met peptides, aminozuren, hyaluronzuur heeft nut als je een vollere mond wilt. Peptides en aminozuren stimuleren de aanmaak van collageen, elastine en hyaluronzuur, en hierdoor neemt het lipvolume voor een langere termijn toe.

Vitamine C, E en A

Antioxidanten zoals vitamine A , c en E zitten dan wel in producten voor vollere lippen, toch geven ze niet meer lipvolume. Maar ze doen wel wat voor je mond! De vitamines beschermen de huid tegen vrije radicalen. Wat betreft retinol in een lipproduct: dat kan een nadelige werking hebben, omdat het de lippen gevoeliger voor zonlicht maakt. Mocht je dit willen gebruiken, beperk dit dan tot de nacht. Verder vermindert het gebruik van antioxidanten op de huid UV-schade.

Zonbeschermende lipstick

Een lippenproduct zou op mijn minst factor 30 moeten bevatten, dit biedt de meest effectieve bescherming. De huid op de lippen is er dun, dus kwetsbaarder voor de zon en daarom ook voor huidkanker, dan andere delen van het lichaam. Wat betreft lippenbalsems met gloss: probeer deze mat te houden. Een glanzend oppervlak trekt UV-stralen aan. Als je graag gloss wilt gebruiken, neem dan een lippenstift met UV-bescherming. Door het gebruik van een zonbeschermende lipstick, neemt de lip hydratatie toe. De lipstick zou dan wel 3x per dag opgebracht moeten worden, over een langere periode.6

Bijenwas

Bijenwas is een populair ingrediënt in lipproducten, omdat het op een natuurlijke manier bescherming biedt. Dankzij de compositie helpt bijenwas de lippen om vocht vast te houden, terwijl het gelijktijdig vervuilende stoffen weg houdt. Als de lippen erg droog zijn helpt het om ‘s nachts iets vettigs op de lippen te doen, zoals vaseline. Vaseline ondersteunt het natuurlijke herstelvermogen van de lippen terwijl je slaapt.

Oliën die de huidbarrière herstellen

Oliën kunnen een herstellend effect op de huid hebben. Oliën waarbij dit het geval is zijn avocado olie, olijfolie, zonnebloemzaadolie, kokosolie, argan olie, pinda olie, sesam olie, jojobaolie, amandelolie, abrikozenolie en rozenbottelolie. Andere producten die de huid barrière herstellen zijn kamille olie en shea butter. 7

voor en na lippen foto
Wil je vollere lippen? Er zijn veel mogelijkheden! Laat je informeren bij Praktijk voor Injectables in Nijmegen, Sittard of Enschede

Exfoliëren van de lippen

Door je lippen te exfoliëren met een lip scrub, verwijder je de dode huidlaag en kunnen nieuwe huidcellen aangemaakt worden. Scrub zachtjes, terwijl je dode huid verwijderd. Als je hierna een stof aanbrengt wordt dit makkelijker geabsorbeerd. Een homemade scrub maak je zo: neem een theelepel honing, met een halve theelepel fijne suiker. Wrijf dit zachtjes over je lippen met circulerende bewegingen, 15-30 seconden is genoeg. Veeg het na afloop af met een warm doekje. Je kunt ook zachtjes over je lippen borstelen met een zachte tandenborstel.

Lipfillers

Van alle cosmetische behandelingen in 2018 waren lipinjecties het meest populair. Als lipfiller is hyaluronzuur de eerste keuze, ook omdat het volkomen veilig is. Geschikte fillers voor de lippen zijn Juvéderm Ultra, Ultra Plus, Ultra Plus XC of Ultra XC, Restylane-L en Belotero. 8 9
bronnen
Research Journal of Social Science and Management
Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology
Dermatology Surgery
Archives of Dermatological Research
The British Journal of Dermatology
Dermatology
i- Perception
Journal of Drugs in Dermatology
Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery
International Journal of Molecular Sciences

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen