Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.
Afvragend

MIT (methylchlororoisothiazolinone)

15-09-2017

In dit artikel kun je lezen over het ingrediënt methylchlororoisothiazolinone (afgekort MIT) en waarom je deze stof beter kunt vermijden in je huidverzorgingsproducten.

Vrouw verbaasd

Met enige regelmaat zien wij ingrediënten op verzorgingsproducten staan met een enorm lange en scheikundige naam. Voor de meeste mensen is het al lastig om de stof uit te spreken, laat staan dat je weet of het goed is voor je huid of niet.

Methylchlororoisothiazolinone (MIT) is een abnormaal lange en ingewikkelde naam voor een conserveermiddel die een schimmelwerende en antibacteriële werking heeft. Dat klinkt heel fijn, maar toch waarschuwen dermatologen al jaren voor deze stof. Het gaat dan met name om gezichtsproducten die je op je gezicht laat zitten, zoals moisterizers, toners en dagcrèmes.

 

Parabenen

Waarschijnlijk zegt de naam ‘parabenen’ je meer.Dit is ook een groep conserveermiddelen die in veel producten zat. Tegenwoordig zie je in de schappen steeds vaker dat een product parabenen-vrij is. Er is veel consternatie over parabenen geweest. Daardoor stapten fabrikanten over op MIT als conserveermiddel.

Wetenschap

 

Dermatologen waarschuwen voor dit ingrediënt

 

In december 2013 meldden dermatologen dat ze steeds meer patiënten zagen met huidirritatie door MIT. In eerste instantie zag je stof vooral voorkomen bij lichaamsproducten die je er gelijk afwast zoals een douchegel en shampoo. Deze ‘afwas’ producten gaven niet veel klachten. Pas toen fabrikanten MIT in dagcrème’s en serums stopten, kwamen er veel klachten binnen van mensen die kampten met allergische reacties en huidirritatie.

 

De wetenschap is er nog niet uit

Er is bekend dat MIT klachten kan geven. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar deze stof en waarom het klachten veroorzaakt. Onderzoekers denken dat de klachten enerzijds komen doordat de huid van je gezicht is over het algemeen gevoeliger is dan de huid van je lichaam. Anderzijds kan het te maken hebben dat sommige mensen het verzorgingsproduct dikker aanbrengen in de winter als de huid wat droger is waardoor er ook meer MIT op de huid komt.

 

Uit eigen beweging

De fabrikanten van huidverzorgingsproducten hebben onlangs besloten om het gebruik van MIT af te bouwen voor de zogenoemde ‘leave on’-producten. Dat zijn alle producten die je na gebruik op je gezicht laat zitten, zoals bijvoorbeeld crèmes, bodylotion, het vocht in make-updoekjes en dergelijke.

 

Jouw mening

Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Hoe bewust ben jij bezig met ingrediënten in huidverzorgingsproducten?

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen