Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.
naald en product

Fillers en risico’s bij de Boosterprik

21-12-2021

Binnenkort een boosterprik halen maar is het ook weer tijd voor fillers?

Inmiddels is bekend dat fillers kort na een eerste COVID-19-vaccinatie zwelling kan opleveren. Dit is zeldzaam en niet ernstig: binnen een aantal dagen is deze zwelling weer verdwenen. Wel is het vervelend. 

Maar hoe zit het met de Boosterprik? Hebben fillers invloed op een tweede of derde coronavaccin? In deze blog lees je over wat er op dit moment bekend is over de boosterprik in combinatie met fillers. En waar je rekening mee mag houden. 

Want eerlijk is eerlijk: niemand zit te wachten op een gezwollen gezicht. Ook niet voor een paar dagen. 

 

Wat is er op dit moment bekend over de Boosterprik voor- of na fillerbehandelingen?

Overgevoeligheidsreacties, ook na een boosterprik, komen zelden voor. Dat staat vast. 

Er is hier ook onderzoek naar gedaan. Uit recent onderzoek blijkt dat maar 3 van 15.184 Moderna-vaccinontvangers een lichte zwelling ervaart.** De zwellingen betreffen gebruikelijke reacties van het immuunsysteem. Dat wil zeggen dat deze na ieder willekeurig vaccin kunnen voorkomen. 

Het lichaam reageert in zeldzame gevallen heviger op een boosterprik dan een eerste vaccinatie, na een fillerbehandeling. Dit heeft allemaal te maken met een vertraagde ontstekingsreactie. 

 

De vrouw bij wie het wél erger werd na de boosterprik

Een 38-jarige vrouw uit Noord-Amerika kreeg dit jaar last van pijnlijke zwellingen na haar boosterprik: het COVID-19 Pfizer-BioNTech-vaccin. De pijn en zwelling namen na enkele dagen weer helemaal af.* 

Op 11 december 2020 liet de vrouw haar lippen behandelen met een filler op basis van hyaluronzuur. Ongeveer een maand daarna, op 8 januari 2021, kreeg ze haar eerste covidvaccin. 

De tweede dag na deze vaccinatie trad een milde reactie op. Het waren kleine knobbeltjes waren zichtbaar op zowel de boven- als onderlip met milde pijn. Na zeven dag waren deze volledig verdwenen. Zonder medicatie of behandeling.

Op 11 februari 2021 ontving de vrouw haar boosterprik: een tweede dosis van het Pfizer-vaccin. Twee dagen later vertelde ze haar arts over gevoeligheid in haar bovenlip. Kort daarna ontwikkelde zich een oedeem op zowel haar boven- als onderlip. De oorzaak bleek een vertraagde overgevoeligheidsreactie na de vaccinatie. Ze werd behandeld met methylprednisolontabletten. In 5 dagen was een duidelijke verbetering te zien, gekenmerkt door een vermindering van de zwelling en pijn.

De zaak van deze vrouw was een uitzondering, maar mag toch genoemd worden. Mensen met overgevoeligheidsreacties na een eerste vaccin, wachten het beste langer met een nieuwe fillerbehandeling. Om dit te begrijpen is het handig te begrijpen waarom dit gebeurt. De oorzaak: zo reageren fillers en vaccins op elkaar.

Normaal gesproken volgt er dus géén speciale reactie tussen fillers en vaccins.

De oorzaak van een overgevoeligheidsreactie ligt bij T-lymfocyten, een afweercel. Het zijn witte bloedcellen die ook bekend staan als T-cellen. Bij een enkeling daalt het aantal T-cellen na verloop van tijd sterk. De patiënt is daardoor extra vatbaar voor andere ziektes. In zeldzame gevallen kan een prikje in de huid een immunologische reactie veroorzaken: zwelling.** 

Dit prikje hoeft overigens niet van een filler of botox te komen. Tocht wordt nu aanvullend onderzoek gedaan naar andere mogelijke oorzaken van deze overgevoeligheid. Men kijkt nu ook naar de invloed van bijvoorbeeld injectietechnieken en verschillende stoffen waar fillers van gemaakt zijn. 

 

Invloed van fillers op vaccins

Voor zover bekend zijn hebben goedgekeurde fillers geen invloed op de werking van vaccins. Niets wijst erop dat het effect van je vaccin afneemt na een fillerbehandeling. Je zult er dus ook niet sneller besmet door raken met het Coronavirus. 

Je vaccin heeft verder geen enkele invloed op de werking van je filler. Ook verandert de stof of de eigenschap van je filler niet door een vaccin. Wat nu?

Wie krijgt overgevoeligheidsreacties?

Vooraf is het onmogelijk vast te stellen wie last zal krijgen van zwelling na een fillerbehandeling. Wel kun je rekening houden met een aantal zaken. Heb je eerder een overgevoeligheidsreactie gehad na een vaccin? Dan heb je ook na de boosterprik weer kans dat dit gebeurt. 

Wat doe je als tóch last krijgt?

Wie last krijgt van zwellingen krijgt na een fillerbehandeling kan snel en goed geholpen worden. Injecties met hyaluronidase lossen fillers op basis van hyaluronzuur direct op. 

Zwelling die voorkomen na andere injectables lossen op met antihistaminica, corticosteroïden en andere medicatie. Zelfs zonder medicatie lossen de meeste overgevoeligheidsreacties zich vanzelf op.

Kan ik het voorkomen?

In de meeste gevallen is 2 weken wachten na een vaccinatie ruim voldoende om geen last te krijgen van eventuele overgevoeligheidsreacties. 

Was je na je eerste of tweede vaccinatie al gevoelig of had je al last van milde zwelling? Wacht dan liever een paar weken extra en overleg in alle gevallen met je cosmetisch arts wat wijsheid is. 

 

Opvallend genoeg geldt voor het verminderen van eventuele zwelling dezelfde adviezen als voor Covid-19: versterk je immuunsysteem.

Gezond eten, voldoende slaap en stress reduceren geven misschien geen garantie om zwellingen of virusinfecties te voorkomen. Zeker is het dat je lichaam sneller geneest wanneer je wél voor een goede weerstand zorgt.  

 

Bronnen:

*https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971221007736

**https://health.clevelandclinic.org/should-you-avoid-the-covid-19-vaccine-if-you-have-dermal-fillers/

***https://www.umcutrecht.nl/nieuws/hoe-werkt-het-immunologisch-geheugen

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen