Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

De geschiedenis van botox

23-05-2016

Botuline toxine, oftewel botox, wordt tegenwoordig veel gebruikt bij cosmetische behandelingen. Het stofje zorgt ervoor dat het signaal niet naar de spier gaat. Het helpt tegen rimpels en lift de huid, maar weet jij eigenlijk waar het vandaag komt, wat het is en hoe het is ontdekt?

Geschiedenis van botox

De geschiedenis van botox een vrij schokkend verhaal, want botox is ontdekt door de ziekte botulisme. Dit woord komen we bijna elke zomer wel tegen in de krant. Als water in bijvoorbeeld een meertje stilstaat en opwarmt hoor je wel eens dat er sprake is van botulisme en dat de eenden en vissen in de vijver zijn eraan overleden. De dieren hebben een enorme hoeveelheid van het giftige stofje binnengekregen. Dat is botulisme.

Worstenziekte

Even terug naar het allereerste begin. Botulus is het Latijnse woord voor worst. Ja, echt waar. De Duitse psycholoog Justinus Kerner ontdekte de ziekte tussen 1817 en 1822. Botulus veroorzaakte duizeligheid, overgeven en in sommige gevallen overleden er patiënten. In grote hoeveelheden is het botuline toxine namelijk dodelijk. De vergiftiging kwam in die tijd vaak door een besmette bloedworst. Kerner wist nog niet dat het gif door een bacterie werd gemaakt. Echter gaf hij wel een naam aan de ziekt, namelijk: de worstenziekte.

Botoxbacterie

Daarna is er op het gebied van botulisme en botox weinig vooruitgang geboekt. Tot onderzoeker Van Ermengem in beeld kwam. Hij ontdekte de bacterie en hij stelde vast dat de bacterie zelf een giftige stof aanmaakt wat de ziekte veroorzaakt. Vanaf die tijd is

vrouw die een injectie krijgt bij haar ogen

het hard gegaan in de wetenschappelijke wereld. Verschillende universiteiten en wetenschappers hebben geprobeerd het gif uit de bacterie te halen. Toen dat bij ‘de botoxbacterie’ type A was gelukt, ging men aan de slag met anderen typen. Er werd getest, gezocht en gezuiverd.

In 1989 kwamen er medicijnen op de markt met botuline toxine, het gif van de bacterie, om spasmen te behandelen. Pas dertien jaar later kwam botox op de markt zoals wij het nu kennen. In 2002 keurde het Amerikaanse Food and Drugs Adminstration (FDA) botox goed voor cosmetische behandelingen en dus ook voor het behandelen van rimpels.

Meer informatie over botox

Wil je meer weten over een behandeling met botox? Lees dan hier onze uitgebreide informatiepagina over botox.

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen