Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.
dermale filler evolutie

De Evolutie van Dermale Fillers

29-04-2024

In de wereld van esthetische geneeskunde hebben dermale fillers een revolutionaire rol gespeeld in het vormgeven van cosmetische behandelingen. Deze reis begon ruim een eeuw geleden en heeft geleid tot de ontwikkeling van geavanceerde producten die zowel veilig als effectief zijn. In dit blogartikel verkennen we de fascinerende geschiedenis van dermale fillers, van de eerste experimenten tot de hedendaagse veelzijdige toepassingen.

Beginjaren: De Eerste Experimenten

De geschiedenis van dermale fillers begint in 1893, toen Gustav Neuber, een Duitse chirurg, vet uit de bovenarm van een patiënt transplanteerde om gezichtsdefecten te corrigeren. Dit was de allereerste vorm van zachte weefselvergroting, een concept dat de basis zou vormen voor moderne esthetische behandelingen. Hoewel primitief, legde Neuber’s methode het fundament voor toekomstige innovaties in de esthetische geneeskunde.

De Mid-20e Eeuw: Siliconen Tijdperk

In de jaren ’40 en ’50 werd siliconen geïntroduceerd als een middel voor zachte weefselvergroting. Hoewel aanvankelijk populair, werd het gebruik van siliconen in de jaren ’90 verboden vanwege de ontwikkeling van granulomen – een type ontstekingsreactie. Dit leidde tot hernieuwde belangstelling in alternatieve materialen die veiliger waren voor patiënten.

Doorbraak in de Jaren ’70: Dierlijk Collageen

De echte doorbraak kwam in de jaren ’70 toen onderzoekers aan de Stanford Universiteit dierlijk afgeleid collageen introduceerden als injecteerbare fillers. Deze techniek werd snel mainstream in de jaren ’80, vooral voor de behandeling van rimpels. Collageen, afgeleid van runderen, bekend onder merknamen als Zyderm en Zyplast, bood een nieuwe manier om de huid te verjongen en fijne lijntjes en rimpels te behandelen.

De Introductie van Hyaluronzuur Fillers

Tegen het einde van de jaren ’90 en begin 21e eeuw, werden hyaluronzuur (HA) fillers zoals Hylaform en later Restylane geïntroduceerd. HA-fillers werden snel de gouden standaard vanwege hun biocompatibiliteit en afbreekbaarheid in het lichaam. Merken zoals Juvéderm en Captique volgden, waardoor patiënten nog meer opties kregen voor veilige en effectieve huidverjonging.

Hedendaagse Ontwikkelingen en Toekomstige Trends

Vandaag de dag blijft de markt voor dermale fillers groeien met continue innovaties die gericht zijn op langdurigere effecten en verbeterde veiligheidsprofielen. Producten zoals Sculptra en Radiesse bieden nu oplossingen voor langdurige volumeherstel, terwijl nieuwe technologieën onderzoekers in staat stellen om nog effectievere en veiligere vulstoffen te ontwikkelen.

Conclusie

De evolutie van dermale fillers is een getuigenis van wetenschappelijke vooruitgang en een dieper begrip van menselijke anatomie en fysiologie. Elk decennium heeft nieuwe en verbeterde producten gebracht die hebben bijgedragen aan de dynamische wereld van cosmetische dermatologie. Als esthetische professionals blijven we ons inzetten voor het leveren van de veiligste en meest effectieve behandelingen aan onze patiënten, gewapend met een rijke geschiedenis van innovatie en vooruitgang.

De geschiedenis van dermale fillers is niet alleen een verhaal van medische vooruitgang, maar ook een bewijs van de menselijke wens om schoonheid door middel van wetenschap te verbeteren. Met elke nieuwe ontwikkeling nemen we een stap verder naar meer geavanceerde, veiligere en effectievere esthetische behandelingen.

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen