Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.
Botox migraine hoofdpijn

Botox is effectief tegen migraine

30-05-2019

Dat Botox rimpels vermindert: dat weten we inmiddels allemaal. Maar een botoxbehandeling is ook effectief tegen migraine. En hiermee is botuline toxine meer dan cosmetisch.  Lees de uitkomsten van het nieuwe grootschalig onderzoek maar

Migraine: overweeg Botox behandeling

Heb je vaak last van migraine, overweeg dan botuline toxine. Botox behandeling is namelijk effectief tegen migraine aanvallen. Dit meldt een nieuwe publicatie in journal Plastic and Reconstructive Surgery. En ook niet onbelangrijk: het is een veilig middel.

veilige behandeling
Botox is een effectieve migrainebehandeling

“Botox is een veilig en goed getolereerde behandeling, die voorgesteld zou moeten worden aan migrainepatiënten.”

Studieauteurs in journal Plastic and Reconstructive Surgery 1

Tevredenheid over botox injecties

Tot deze conclusie kwam men niet zomaar. Er werden  17 noemenswaardige onderzoeken onder de loep genomen. Botox is in 2010 goedgekeurd voor behandeling tegen migraine door de FDA.  Sindsdien melden steeds meer patiënten hun tevredenheid over botuline toxine injecties. Ze verlichten daadwerkelijk chronische migraine.

Minder migraineaanvallen

De injecties verminderen het aantal migraine aanvallen per maand. Dit is niet het enige goede nieuws. Pluspunt is dat het middel preventief werkt. En dat bijwerkingen nauwelijks plaatsvinden.  2 3  Ook bij episodische migraine brengt de spierontspanner verlichting.  1

Betere kwaliteit van leven

kwaliteit van leven
Omdat botox migraineaanvallen vermindert, verbetert de kwaliteit van leven en kun je weer lachen

En hoe zit het met de kwaliteit van leven? Erg goed. De behandelde patiënten hadden ook gelijk minder last van depressieve symptomen. Vrij logisch. Want van de impact van hoofdpijn en migraine wordt je niet opgewekter. Dus zie je het leven weer van de zonnige kant, als je minder last van migraine hebt.

Kortom: de resultaten ondersteunen sterk de effectiviteit van botox als preventief middel tegen migraine. Het spierontspannend middel zorgt voor een duidelijke afname van aanvallen. Dit verbetert de kwaliteit van leven van migraine patiënten, op een veilige manier.

Botox meer dan cosmetisch

Als we gladde voorhoofden en andere gladde gezichtsdelen in media zien, denken we automatisch “botox”! Toch doet dit het middel niet geen eer aan. Want Botox is niet uitsluitend cosmetisch. Want niet voor niets goedgekeurd als middel tegen migraine.

Niet alleen is Botox een doelgerichte niet-cosmetische behandeling bij migraine. Ook voor andere hoofd- en nekaandoeningen zijn de injecties in te zetten. 4 Ervaring en inzicht van een BIG-geregistreerde cosmetisch arts zijn bepalend voor een goed resultaat.

Medische indicaties botox

Om een greep uit de medische indicaties van botox te geven:

In te zetten bij

  • Overmatige spierspanning
  • Kwijlen
  • Spierpijn, gewrichtsaandoeningen van de kaak, tandenknarsen
  • Excessief knipperen of knijpen met de ogen
  • Zenuwtics in het gezicht
  • Rinitis
  • Chronische nekpijn
  • Overmatig transpireren

Wat kun je van Botox bij migraine verwachten?

Hoe vaker de migraineaanvallen voorkomen per maand, des te meer plezier je van je Botox hebt. Injecties gaan via de pijnvezels die bij de hoofdpijnen betrokken zijn. Zo ervaar je minder pijn. Botuline toxine blokkeert stoffen die bij de pijnoverdracht betrokken zijn. Daardoor kunnen pijnnetwerken niet geactiveerd worden. Je ervaart verlichting en kan weer beter functioneren. 5 6 7

Nog een mooi punt van Botox. Het stopt een aanval nog voordat het kan beginnen. Een preventieve werking dus. Is er ook een nadeel van botox? Ja.  Voordat Botox gaat werken moet je even geduld hebben. Meestal vergt het meer behandelingen voordat je effect gaat merken.

Wil je Botox als preventief middel tegen migraine? Maak vrijblijvend een afspraak! We geven je graag informatie over de ins en outs van de behandeling.

Bronnen
1 Botulinum Toxin versus Placebo. Plastic and Reconstructive Surgery, 2019; 143 (1): 239 DOI: 10.1097/PRS.0000000000005111
2 Journal Headache. Botulinum toxin type A as a migraine preventive treatment. For the BOTOX Migraine Clinical Research Group. Headache
3 Cochrane Database for Systemic Reviews. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Jun 25;6:CD011616. doi: 10.1002/14651858.CD011616.pub2. Botulinum toxins for the prevention of migraine in adults.
4  Saudi Pharm J. 2017 Jan; 25(1): 18–24. doi: 10.1016/j.jsps.2016.04.024. The therapeutic usage of botulinum toxin (Botox) in non-cosmetic head and neck conditions – An evidence based review
5 Journal  Neurosciences of  Nurses. 2009 Oct;41(5):235-43. Botox treatment for migraine and chronic daily headache in adolescents.
6 British Journal of Pharmacology. 2014 Sep; 171(18): 4177–4192. doi: 10.1111/bph.12763 Therapeutic use of botulinum toxin in migraine: mechanisms of action
7 Toxins. 2015 Jul; 7(7): 2615–2628.
doi: 10.3390/toxins7072615 Treatment of Chronic Migraine with Focus on Botulinum Neurotoxins

 

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen