Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.
Bio-identieke hormoontherapie

Bio-identieke hormoontherapie

16-08-2021

Vaak genoeg worstelen vrouwen en artsen met de reguliere hormoontherapie. Bio-identieke hormonen herstellen de hormoonbalans en verlichten de symptomen van de overgang. Daarnaast remt het de huidveroudering. Er is nog veel discussie over alternatieven die vervelende bijwerkingen kunnen veroorzaken. Is bio-identieke hormoontherapie een veiligere optie?

Wat is het?

Bio-identieke hormonen. In Amerika worden ze veel gebruikt. Nu krijgen ze ook bij ons steeds meer belangstelling. In de eerste plaats omdat we graag risico’s verlagen. Bio-identiek houdt in dat hormonen dezelfde moleculaire structuur hebben als lichaamseigen hormonen. In die vorm zijn ze niet te vinden in de natuur.

Voorbeelden zijn beta-estradiol, estrone en estriol. Wat betreft bio-identiek progesteron: dit is simpelweg progesteron, gemicroniseerd. Bij bio-identieke hormoontherapie gedragen de hormonen zich net zo als de lichaamseigen stoffen dit doen. Technisch gezien onderscheidt ons lichaam deze hormonen niet van de hormonen die door je eierstokken geproduceerd worden.

Welke klachten kan het verhelpen?

Onderzoeken tonen dat hormoontherapie positieve effecten heeft op de ouder wordende huid

    • De huid is dikker, beter gehydrateerd en meer elastisch
    • Er zijn minder rimpels, er is minder haarverlies
    • Betere kleur van de huid: de huid straalt meer.

Volgens onderzoeken remmen bio-identieke hormonen huidveroudering. Kortom: ze hebben een anti-aging effect

Daarbij ervaar je minder symptomen waardoor je lekkerder in je vel zit. Dat is zeker niet minder belangrijk. En draagt bij aan een positief gevoel dat je over jezelf en je uiterlijk hebt.

Is het veilig?

Bio-identieke hormonen zijn goedgekeurd door de FDA. Ze werken zelfs beter en veiliger dan reguliere hormoontherapie. Uit studies blijkt dat patiënten meer tevreden zijn met progesteron dan met het synthetische progestine. Omdat progesteron in vergelijking met progestine de kans op borstkanker verlaagt, is deze hormoontherapie inderdaad veiliger. Niet alleen dat: de natuurlijke vorm via bio-identieke hormonen geeft ook minder kans op cardiovasculaire problemen. Anders dan synthetische progestinen, heeft BI-progesteron geen negatief effect op de lipidenwaarden, bloedklontering en vasculaire gezondheid. Hiernaast is de effectiviteit aangaande overgangssymptomen bewezen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Voor een goede en effectieve behandeling is goed inzicht in het metabolisme van sexhormonen van groot belang. Wanneer u het verkeerde krijgt voorgeschreven is de kans op andere klachten aanwezig. Daarom moeten er tests gedaan worden die de hormoonwaarden testen. Tijdens de menopauze gaat het verlies van collageen en elastine helaas sneller. Dit heeft te maken met een lage oestrogeen status. Nu is het niet zo dat deze waarden tijdens de menopauze perse laag zijn: dit moet voor behandeling getest worden. Dit omdat er soms ook sprake is van het tegenovergestelde: oestrogeendominantie. Dan wil je geen extra oestrogeen toegevoegd krijgen. Door lage waarden van dit vrouwelijke sexhormoon is de huid minder elastisch en gedehydrateerd. Ook kan er haarverlies zijn en een toename van haargroei in het gezicht.

Hoe helpen wij?

Doordat wij vooraf aan de bio-identieke hormoontherapie uitgebreide tests uitvoeren in onze kliniek, kun je je ervan verzekeren dat de samenstelling en dosis van deze behandeling perfect en vooral veilig aansluit op jouw lichaam en persoonlijke behoeften.

Omdat een arts behoorlijk wat huiswerk heeft (soms zijn er meerdere onderzoeken nodig) bedragen de kosten voor dit consult €155,-. Al onze overige consulten zijn overigens altijd helemaal gratis.

Dit consult duurt langer dan andere consulten dus hou rekening met een eventuele wachtlijst.

Mocht je niet in aanmerking komt voor deze behandeling, dan zijn er nog tal van andere mogelijkheden om je mooiste zelf naar buiten te brengen. Dit kan het geval zijn omdat je het nog helemaal niet nodig hebt, of je al een tijdje midden in de overgang of er al uit bent. In deze gevallen is deze behandeling nutteloos.

Geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak.

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen