Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.
botox nadelen

2 Botox nadelen die niemand je vertelt

27-06-2019

Of het nu om kraaienpootjes, voorhoofdsrimpels of andere rimpels gaat: botox is nog altijd populair. Toch overdrijven we vanuit onze missie en visie niet liever niet met botox. Want dan zijn er 2 botox nadelen die bijna niemand je vertelt. Welke? Dat leggen we je precies uit in deze blog!

Goed behandelplan bij botox

botox spieren
Botox kan 2 nadelen hebben, die bijna niemand je vertelt

Botox nadelen? Bij Praktijk voor Injectables streven we eerlijkheid over onze behandelingen na. We staan voor een op maat gesneden behandelplan, waarbij we integer te werk gaan. Hier hoort bij dat we informeren over nadelen. Botox heeft een nadelen die bijna niemand je vertelt. En dit zijn goede redenen om niet te overdrijven met botuline toxine.

Ken je deze botox nadelen al?

We lichten een tip van de sluier op wat betreft de botox nadelen die minder bekend zijn. Wat gebeurt er met spieren die je niet gebruikt? Ze worden slapper. Er ontstaat spieratrofie. Met andere woorden: je gezicht verliest aan spiermassa, dus aan volume.

Zie het zo: als je je benen een lange tijd niet gebruikt verlies je aan spiermassa. Ditzelfde kan gebeuren met de spieren in je gezicht. Tenminste, als je het gebruikt zonder een break. Dan houden onbehandelde spieren vol volume, terwijl de behandelde spieren krimpen. 1 2 3 4 5 6 7

Botox vereist bekwaamheid

Maak je geen zorgen als je botox gebruikt. Dit gebeurt namelijk niet als je onder behandeling staat van een ervaren BIG-geregistreerd cosmetisch arts, die op betrokken wijze met je bezig is. En die expertise van het product en de werking heeft, zodat de botox nadelen voorkomen worden. Bij Praktijk voor Injectables vertellen we onze klanten ook over eventuele nadelen van een behandeling.

Wat bijna niemand je vertelt

3-D beelden lieten een van de botox nadelen zien: namelijk hoe spieratrofie plaatsvond bij ratten. Zowel weefsel met als zonder veel collageenvezels verloor aan volume. Dit gebeurde door verlies van de lineaire structuur van het spierweefsel. Aangezien dit ook bij mensen is aangetoond, zijn een aantal dingen belangrijk bij botox behandelingen. Het eerste is, om af en toe een pauze in te lassen. En het tweede is, dat er niet altijd volgens hetzelfde patroon geïnjecteerd wordt. 8

Volumeverlies als je overdrijft met botox

Want wat we niet willen verliezen in ons gezicht, is volume. Maar dit kan een van de botox nadelen zijn, als er overdreven wordt. Wat botox doet is dat het een stof vrijzet die een reeks acties in de spier veroorzaakt. HIerdoor ligt de spier “lam.” Als botox over een langere periode steeds weer lukraak geïnjecteerd wordt, verslapt dit de spieren.. Ook de microstructuur van weefsel verandert en de lineaire structuur van spierweefsel gaat verloren. Weefsels met vezels, zoals collageenvezels kunnen aan volume verliezen. Daarentegen neemt vezelarm weefsel toe. Dit kan een huidgedeelte op den duur ongelijkmatig maken.

Als je te vroeg begint

Er kan dan nog iets anders gebeuren qua botox nadelen. Namelijk dat de huid dunner wordt. Dit is na jaren van ononderbroken botox gebruik. Het betekent dat oppervlakkige aderen meer zichtbaar worden. Meestal is dit het geval als je te vroeg met botox begint; bijvoorbeeld in je twintiger jaren. Helaas kan de huid op het voorhoofd vroegtijdig dunner worden. En zoals gezegd: de spieren zwakker. Op den duur kunnen wenkbrauwen en oogleden zelfs zwaarder worden. In het geval van een voorhoofd kan dit betekenen dat het ongelijkmatig wordt.

Hoe we de nadelen voorkomen

volume
Botox injecties vereisen expertise en zorgvuldigheid. Zo voorkomen we nadelen zoals spieratrofie door veelvuldig injecteren

Dit is echter geen aanleiding tot ongerustheid, als je naar een cosmetisch arts gaat die van dit proces op de hoogte is. Expertise en kundigheid zijn alles, ook als het om een veel uitgevoerde behandeling als botox gaat. Zo niet, dan bereik je op den duur misschien het tegendeel. Als klant hoor je hierover ingelicht te worden. 9 10 11

Botox wordt veel gebruikt, met de bedoeling is dat je er beter uit gaat zien. Het gaat hier dus om herhaaldelijke injecties met korte tussenpozen over een langere periode. Dus af en toe een rustpauze is raadzaam. Zo voorkomen we de nadelen.

Ga voor een langdurig mooi resultaat

Er is nog een reden waarom teveel botox tot spieratrofie kan leiden. Wanneer injecties zeer regelmatig herhaald worden, staan inactieve spieren bloot aan oxidatieve stress. In dat geval verandert botox de structuur binnen de cellen. 12 13 14  Nu is de een hier gevoeliger voor dan de ander. Maar evengoed is het belangrijk dat je een cosmetisch arts kiest, die je behoedt voor een overload aan botox, zodat je langdurig mooi resultaat hebt. En je optimaal geniet van je uiterlijk.

Wat het doel van botox is, is het voorkomen van statische rimpels. Nu zijn er twee soorten rimpels: dynamische en statische. De eerste verschijnen door mimiek, en de laatste zijn op den duur “ingesleten” door fronsen, wenkbrauwen optrekken enzovoort. Soms verzacht botox ook de statische rimpels die er al zijn.

Aandacht en expertise

Dus kies je voor botox, ga naar een kliniek die goed bekend staat. Een waar niet alleen met een deskundig oog naar je gezicht gekeken wordt, maar waar je ook met aandacht en expertise behandeld wordt. Waar de cosmetisch artsen op de hoogte zijn van de 2 botox nadelen.

Geen zorgen, de nadelen zijn omkeerbaar

Niet sneller oud door botox 

Is het bij jou zo, dat er teveel botox is gebruikt? Geen zorgen, want spierzwakte en -atrofie is omkeerbaar en tijdelijk. Je wordt beslist niet sneller oud door botox. Las gewoon een pauze in, en dit nadeel van botox zal snel verleden tijd zijn. Zo krijgen de spieren weer hun kracht terug. Voorkomen is natuurlijk beter.

Botox voordeel blijft staan

Een voordeel van botox is, dat je eraan gewend raakt om bepaalde spieren niet actief te gebruiken. Dus als botuline toxine uitwerkt, gebruik je sommige spieren evengoed minder. Ook ben je je er beter van bewust wanneer je ze wel gebruikt.

Onze visie op botox

Bij Praktijk voor Injectables geven we niet meer botox dan nodig is. We doseren de hoeveelheid nauwkeurig en veranderen zo nu en dan heel subtiel het patroon. Dat wil zeggen: de injecties worden steeds even anders gezet.  Dit is voldoende om de spieren als het ware te trainen om minder te bewegen. Dus voorkomt dit het ontstaan van (meer) rimpels. 15 Zo heb je het profijt van botox, zoals het de bedoeling is.

Bronnen

1 Aesthetic Surgery Journal
2 Botulinum Toxin in Clinical Dermatology
3 Toxicon
4 Scientific Reports
5 Developmental Medicine and Child Neurology
6 Journal of Neurophysiology
7 Journal of Children’s orthopaedics
8 Movement disorders: official journal of the Movement Disorder Society
9 Drug and Chemical Toxicology
10 Journal of orthopaedic research: official publication of the Orthopaedic Research Society
11 Journal of orthopaedic research: official publication of the Orthopaedic Research Society
12 Toxins
13 Muscle Nerve
14 Medicine and Science in Sports and Exercise
15 American Journal of Clinical Dermatology

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen