Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

Tretinoïne/Vitamine A zalf beter verdragen

07-09-2014

Steeds meer mensen weten dat de tretinoïnezalf goed werkt voor de behandeling van rimpels maar hoe kan je ervoor zorgen dat je deze beter verdraagt. Kom dat te weten in deze blog

TIP 1: BEGIN LANGZAAM MET TRETINOÏNe

Het is slim om je tretinoïnetherapie langzaam op te bouwen. Gebruik de vitamine-A zalf in het begin maximaal twee keer per week ( elke derde nacht) en verhoog langzaam de frequentie. Als je het verdraagt mag je elke avond wel smeren. Een beetje schraalheid en irritatie is normaal, maar als de behandelde huid heel echt gevoelig en rood wordt, probeer dan niet flink te zijn en schroef de frequentie terug of wacht even een tijdje tot de huid weer er normaal uitziet. Proberen langzaam te verhogen tot je elke nacht tretinoïne kan smeren.

TIP 2: SMEER NIET TE VEEL VITAMINE A ZALF

Tretinoïne is de krachtigste anti-rimpel zalf (en de enige die echt werkt). Daarom moet je het middel ook spaarzaam gebruiken. Een klein drupje is echt al genoeg. Gebruik dezelfde hoeveelheid voor de hals en/of borst .

Soms is het moeilijk om kleine hoeveelheden goed uit te smeren. Je kan dan beter overschakelen naar een lagere concentratie van TretinoÏne. Als uiterste redmiddel kan je er ook even voor kiezen om het middel wat te verdunnen met een niet-irriterende moisturizer.

Vrouw met te veel tretinoïne Vitamine A
Zoveel tretinoïne vitamine A zalf smeren is niet echt de bedoeling

TIP 3: REINIG JE HUID MET NIET-IRRITERENDE PR0DUCTEN

Veel reinigingsmiddelen hebben een licht irriterende werking. Als je een vitamine-A crème gebruikt dan kan dat net te veel zijn voor de gevoelige huid. Dus…als je huid geïrriteerd blijft raken en niet kan wennen aan de tretinoïne behandeling , schakel dan over naar volledige niet-irriterende reinigingsmiddelen zoals die van Epionce of Toleriane. Deze hebben bijvoorbeeld geen toegevoegde geur- en kleurstoffen.

EPIONCE_MILK_LOTION_CLEANSERToleriane cleanser

TIP 4: GEBRUIK GEEN VITAMINE A ALS JE HUID AL GEIRRITEERD IS

Is je huid al wat rood en ontstoken (bijvoorbeeld als je verbrand bent door de zon evt. in combinatie met harde wind (lees zeilers) , je een te sterke microdermabrasie behandeling hebt ondergaan, of andere cosmetische behandelingen) dan zou ik eventjes geen tretinoïne zalf gebruiken. Laat de huid eerst maar even tot rust komen want vitamine A irriteert geïrriteerde huid.

TIP 5 GEBRUIK GOEDE BESCHERMENDE PRODUCTEN DIE JE HUID GOED BESCHERMEN

Ik adviseer je dringend om goede beschermende huidproducten te gebruiken als je tretinoïne gaat gebruiken. Door je huid extra goed te beschermen is de kans heel veel kleiner dat je huid rood of ontstoken raakt door de tretinoïne. Voorbeelden van crèmes die prima werken zijn de medical barrier cream van Epionce of de sensitivity van Bergman Beauty care. Deze producten moet je in de nacht maar ook overdag aanbrengen.

Overigens is je huid door andere invloeden wat rood en droog geworden dan zijn deze crèmes ook een prima idee.

medische barriere crème Epionce12_sensitivity

TIP 6 WACHT 15-30 MINUTEN NA HET WASSEN VOORDAT JE DE TRETINOÏNE AANBRENGT

Wacht minimaal 15 tot 30 minuten na het wassen van uw huid voordat je de tretinoïne aanbrengt. Sommige patiënten lezen even een boek en smeren dan de vitamine A-zalf op hun huid.

TIP 7 HEB GEDULD MET DE BEHANDELING

Tretinoïne werkt maar het duurt wel even voordat je effect ziet. 6 maanden om je rimpels te laten vervagen is niet ongebruikelijk. De werking van Vitamine A zorgt voor een verbetering in:

    • rimpels binnen 3 tot 6 maanden
    • gebieden waar de huid donkerder is geworden( hyperpigmentatie ) binnen 6 tot 8 weken
    • ruwe gebieden van de huid die door de zon beschadigd zijn binnen 3 tot 4 weken

Als na 3 maanden geen enkel effect te bespeuren valt dan kan beter de behandeling gestopt worden

TIP 8 GEBRUIK EEN GOEDE SUNBLOCK EN BESCHERM JE HUID TEGEN DE ZON

Iedereen die een tretinoïne-zalf gebruikt moet zich beschermen tegen de zon. De zon kan namelijk veel schade veroorzaken als deze met tretinoïne is ingesmeerd. (Dit is ook de reden dat je Tretinoïne het liefst in de avond aanbrengt) Ditt betekent dat als je tretinoïne gaat gebruiken, je absoluut een goede zonnebrandcrème nodig hebt. Ik raad bijvoorbeeld de SPF van Epionce aan. Het is niet vettig en de SPF van Epionce bevat bestanddelen die de huid kalmeren.

Het maakt niet uit of het zonnig , regenachtig , bewolkt of zelfs besneeuwd is – je huid moet beschermd worden door een SPF als je gebruik wil maken van een vitamine-A zalf.

Epionce-Ultra-Shield-Lotion-SPF-50

 

TIP 9 SMEER TRETINOÏNE ALLEEN IN DE NACHT

Zoals ik al eerder op deze pagina heb geschreven moet je Tretinoïne alleen op je huid smeren als het donker is.

  • Vitamine – A -verbindingen zijn lichtgevoelig
  • Vitamine-A maakt je huid veel gevoeliger voor zonlicht .
  • Vitamine A aanbrengen in de nacht zorgt ervoor dat het volledig kan intrekken

TIP 10 SMEER ALLEEN TRETINOÏNE OP EEN DROGE HUID.

Breng Tretinoïne alleen aan op de droge huid. Aanbrengen op een vochtige huid kan extra irritatie veroorzaken.

Wil je meer informatie stuur dan een mailtje naar info@praktijkvoorinjectables.nl of bel met 085-4013678

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen